Roma 1. Türk Film Festivali Basın Toplantısı İzlenimleri

sener şen roma

Bir Fotoğrafçının Sinema Günlüğü

Roma’daki I. Türk Film Festivali Basın Toplantısı İzlenimleri

Havasına, suyuna, taşına, toprağına canım feda güzel memleketim son üç senedir, her kapının açıldığı Roma’da muhteşem bir sinema festivali düzenliyor. 2011 senesinde İtalya’nın Roma şehrinde, Casa del Cinema‘da Avrupa Birliği Bakanlığı’nın desteği ve İstanbul SRP organizasyonunun düzenlediği I. Türk Film Festivali’ni, Yavuz Turgul‘un yönetmenliğini yaptığı Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni (1990), Eşkıya (1996), Gönül Yarası (2005) ve Av Mevsimi (2010) filmlerinin gösterimi şerefine usta oyuncu Şener Şen onurlandırmıştı. Şener Şen ile birlikte Türkiye’nin komik adamı Cem Yılmaz da o seneki konuklar arasındaydı.

roma cem yılmazRoma‘da Türk ev sahipliğini yapan, festivalin onursal başkanı Ferzan Özpetek ile renklenen Roma 1. Türk Film Festivali açılışlarının Şener Şenli ilk yılındaki basın toplantısında beni derinden hüzünlendiren iki hadise cereyan etmişti. İlk hadise, yıllardır İtalya’da yaşamakta olan çok muhterem Ferzan Özpetek‘in, rahat ev sahibi tavırlarıyla kalabalık İtalyan ve bir-iki Türk basını, tüm konuklar ve Roma büyükelçimiz sayın Hakkı Akil önünde avuçlarının içi terleyerek çevirmenlik yapan cici Türk kızımızı, iyi çeviri yapamadığı konusunda eleştirmesiyle ağlatmayı başarmasıydı. Kendisinin hem İtalyancaya hem de Türkçeye hakimiyeti, çeviri sırasında sabırla beklemesini engellemiş olsa gerek ki, o gün çevirmeni kendine has esprili lakin hiç kimsenin gülmediği “ferzanî tavırlar”ıyla azarlamış, sonrasında da tebriğe şayan şekilde zaman zaman sazı eline alıp çevirileri kendi yapmıştır.

Üstelik İtalyanların çok sevdiği ünlü yönetmen, gelecek sezon sinemalarda gösterime girecek olan yeni filmiyle (Şahane Misafir, 2012) ilgili Cem Yılmaz‘ı ima ederek minik sürprizlerinin olduğunu bizzat Roma’da I. Türk Film Festivali Basın Toplantısı‘nda dile getirmiştir. Hal böyle olunca, elbette ikinci elejik hadise patlak vermiştir.

roma fest mediaİtalyan basınının tek tanıdığı, sadece Ferzan Özpetek‘i muhatap alan sorular sorması, derviş sabrı ve yüzünde hiç eksik etmediği gülümsemesiyle, tüm ağırbaşlılığı ile oturan, festival programında yer alan dört filmin başrol oyuncusu üstat Şener Şen‘e tek bir sorunun bile yöneltilmeden basın toplantısının sona ermesi ise naçizane bendenizi hüzünlendiren ikinci hadisedir. Usta oyuncunun toplantının bittiğine inanamaması ve Cem Yılmaz‘a dönüp teyit beklercesine “bitti mi?” diye yeniden sorması ve o sırada tüm İtalyan basınının Maraton Savaşı’nı anımsatan bir telaşla kamera ve mikrofonlarıyla Ferzan’a doğru koşması da, yabancı basın ordusunun o yıl ilk kez düzenlenmekte olan Roma’da Türk Film Festivali‘ne olan samimi ilgisini net bir şekilde göstermiş oldu.

2011 yılından bu yana her yıl geleneksel hale gelen, onursal başkanlığını sayın Ferzan Özpetek’in üstlendiği Roma 1. Türk Film Festivali‘nin ilk yılındaki asıl şahane misafiri kim ne derse desin, İtalyan basını ne yazmazsa yazmasın, hem tiyatroya, hem de Türk Sineması’na yıllarını veren unutulmaz usta oyuncu, Şener Şen olmuştur.

Sinematik Yeşilçam severlere  her daim iyi seyirler dilerim…

Elif Kork

roma fest 1 prg Roma 1. Türk Film Festivali

Roma 1. Türk Film Festivali

gazetemag.com-sener-sen-1

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir