Yeşilçam Kitapları – Türk Sinema Tarihi’nde Tüccar ve Ticaret Yayınlandı!

16347771546_d5ae57159b_o

2012 yılında, ülkemizin seçkin sinema yazarı ve tarihçilerinden Sn. Ali Murat Güven’in yazdığı “Türk Sinema Tarihi’nde Tüccar Ve Ticaret” başlıklı özgün eser, Türk Sineması’nın 100 yaşına bastığı 14 Kasım 2014 tarihi itibarıyla sinema yayınları literatüründeki yerini almıştır.

İTO’nun ulusal sinemamıza verdiği değer ve önemin somut bir göstergesi olan 476 sayfalık bu çalışma, kendi konsepti çerçevesinde bir “ilk” olmasının yanı sıra, içerdiği 400’e yakın resim, fotoğraf, illüstrasyon ve tarihî belgeyle, Türk Sineması araştırmacıları ve bu alana merak duyan herkes için olağanüstü güzellikte bir kaynak oluşturmaktadır.

“Türk Sinema Tarihi’nde Tüccar ve Ticaret” Senarist-Yönetmen Safa Önal’ın önsözüyle yayınlandı.

“Sürekli zararına kırdırılarak her yeni filmin üç paralık sermayesine dönüştürülen o bonolar haricinde, bizim sinemamıza tarihi boyunca hiçbir zaman gerçek anlamda bir sermaye girişi, sıcak para akışı olmamıştır. Bunun da nedeni, sermaye sahiplerinin, gerçekte icat edildiği günden itibaren dünyanın çehresini topyekûn değiştirmiş olağanüstü bir propaganda aracı olmasına rağmen, sinemanın bir toplumu sıfırdan biçimlendirip kalkındırmadaki olağanüstü etkisinin farkına bir türlü varamamış olmalarıdır. Sinema, sermayeyi elinde bulunduran kesim tarafından “bazı hayâlperest insanların kendi aralarında çalıp söyledikleri, kendisine harcanan meblağ karşısında getireceği kâr muğlak bir iş kolu” olarak görülmüş, bu yüzden de ülkemizde hiç bir dönemde hak ettiği ciddiyetle ele alınıp desteklenmemiştir. Oysa ki sinema kitleler üzerindeki o benzersiz etki gücüne ek olarak, aynı zamanda doğru yönetilip yönlendirildiğinde dünyadaki en kârlı sektörlerden de biridir.”
16373618525_b2d305849d_o 16187808367_03ba73d739_o

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir