ORHAN ÜNSER’İ YİTİRDİK

ORHAN ÜNSER’İ YİTİRDİKEmektar sinema yazarlarından Orhan Ünser’i yitirdik. Sadibey.com sitesinde yeralan habere göre Orhan Ünser, dün (26 Şubat Perşembe) sabah geçirdiği bir kalp krizi sonucu yaşama gözlerini kapadı.

Orhan ağabeyle 1998’de onun gönüllü paylaşımcılığı, yardımseverliği üzerinden tanışmıştım: O dönem matbu bir dergi olarak yayınlanmakta olan Antrakt’ın son sayılarından birinde, o aşamada yalnızca Britanya Film Enstitüsü’ndeki bir arkadaşımın ilettiği henüz sınırlı bilgiler ışığında, 1970’lerde Istanbul’da çekilmiş ve Klaus Kinski‘nin oynadığı korku filmlerine değinen kısa bir yazımın yayınlanmasının ardından Orhan bey kendi insiyatifiyle benimle irtibata geçerek bana o konuyla ilgili arşivindeki eski bir gazete küpürünü göndermişti (internet çağında doğan arkadaşlara not: o yıllarda henüz internet çok sınırlı kapsamdaydı, online arşivler falan yoktu!) ve o sayede bilahare sözkonusu filmlerin Türkiye’deki izini sürmem kolaylaşmıştı.

Çok güzel bir insandı yani. Daha geçenlerde Fantasturka’da bu filmlerden birinin gösterimi öncesinde sunum yaparken kendisini minnetle anmıştım.

1946 Samsun doğumlu olan Orhan Ünser, çocukluğunu ve gençliğini Anadolu’nun çeşitli kentlerinde geçirdikten sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olarak 36 yıl avukatlık yapmış. İlk sinema yazısı Cumhuriyet gazetesinde yayınlanmış olan Ünser’in sinemamızdaki edebiyat uyarlamalarına dair Kelimelerden Görüntüye (2004) adlı bir de kitabı bulunuyor. Ünser, Sinema Yazarları Derneği’nin (SİYAD) onursal üyelerindendi.
Başımız sağolsun.

(Yazan: Kaya Özkaracalar)

orhan unser banner

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir