Yeşilçam mahalleleri !f İstanbul’da

9596

Çiçek Kahraman’ın video yerleştirmesi “Bütün Mahalleli Duysun”, ilk kez !f İstanbul’da sergilenecek. “Selvi Boylum Al Yazmalım”, “Postacı” gibi Yeşilçam’ın ünlü filmlerinden alınmış parçalardan oluşan video, nostaljinin yanı sıra toplumsal hafızamıza dair sorgulama da yaşatıyor.

Aralarında “Küçük Kıyamet”, “Uzak İhtimal”, “Bizim Büyük Çaresizliğimiz”, “Gişe Memuru” ve en son, Antalya’da En İyi Kurgu Ödülü’nü aldığı “Mavi Dalga”nın da bulunduğu pek çok filmin kurgucusu olarak tanınan Çiçek Kahraman’ın “Bütün Mahalleli Duysun” adlı video yerleştirmesi ilk kez !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nde sergilenecek.

“Mahalleye Gelen Gelin”den “Selvi Boylum Al Yazmalım”a, “Postacı”dan “Gırgıriyede Şenlik Var” ve “Adı Vasfiye”ye, ‘60 ve 80 yılları arası Türkiye’de çekilmiş filmlerden kurgulanmış mahalle sahnelerini bir araya getiren video, bir yandan nostalji yaşatırken bir yandan da toplumsal normlarımızın yıllar içinde değişen ve değişmeyen halleriyle yüzleştiriyor.

Yeşilçam’ın kendine özgü bir alt türü olan ‘mahalle filmleri’nde sokağın ve mahalle yaşamının ortak temsil biçimlerini gözler önüne seren video, sokağın nasıl toplumsal kontrol aracına dönüşebildiği ile ilgili de ipuçları veriyor ve bu kontrol mekanizmasında toplumsal cinsiyete paylaştırılan rolleri irdeliyor. 17 Şubat’ta sergilenmeye başlayacak olan video, 1 Mart’a dek Salt Beyoğlu’da ücretsiz izlenebilecek. (KÜLTÜR SERVİSİ)

Kaynak: http://www.evrensel.net/haber/103786/yesilcam-mahalleleri-f-istanbulda#.VNHXwTYB-Vg.facebook

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir