GAYRİ KANUNİ FATMA SULTAN

FATMA SULTAN

En sevmediğim şey  sevdiğim bir oyuncu  hakkında yazmak. Bir defa  insan tarafsız olamaz  gibi geliyor bana  o yüzden hayranların yazdığı  kitapları hiç tutmam. Eninde sonun da iş yalakalığa kadar gelip dayanır. Böyle iyi, şöyle güzel, kimsenin olmadığı kadar zariftir hayranlarının gözünde o yıldız  oyuncular. Hele ki oynadıkları her bir filmin sinema tarihindeki yerine sıra geldi mi  artık kendimi kaybederim.

Ben o yüzden Fatma Girik hakkında yazarken  hangi yolu izleyeceğim bilmiyorum. Siz  Sinematik Yeşilçam takipçileri için Fatma Girik basbayağı herkesçe bilinen Yeşilçam‘ın büyülü dünyasının bir üyesi. Hiç sevmediğim bir tabirle dört yapraklı yoncanın bir üyesi. Hani şu yanaktan buse aldırmayanlar grubunun bir  üyesi. Kimsenin de favorisi değil üstelik, özellikle de kadın seyircinin.  Bir defa güzel olduğu  halde kimse gözlerinden başka yerini övmez. Oyunculuğu hiç bir eğitim  almadığı halde çok iyidir ama bundan da bahsedilmez. Aşağılamazlar da onu. Yani anlayacağınız öyle orta da bir yerde durur ve diğer üçüne hiç benzemez. Zaten daha bir dobra daha bir  dürüsttür özel yaşamında da.

İlk  filmi 1955 yapımı  Günahkar Baba‘dır, bu filmdeki figüranlığından tam tamına beş lira kazanmış ama yer aldığı sahneler filmden kesilmiştir. Başrolünde Muhterem Nur’un oynadığı bu melodramın ardından  Beş Hasta Var filminin setinden Atıf Yılmaz tarafından kovulmuş  ardından birde  Osman Seden‘den  veto yemiştir. Atıf Yılmaz  şişman bulmuştur Fatma’yı. Halbuki komedyen Feridun Karakaya Fatma’daki  cevheri görmüş Osman Seden‘den Fatma’ya bir şans tanımasını rica etmiştir. Osman Seden Atıf Yılmaz‘dan da kırıcıdır ”bu kızdan  hiç bir halt olmaz  Feridun boşuna uğraşma !!

osman ile fatma girik
Sonraki yıllarda Fatma Girik ile Osman Seden

Hani nerdeyse Fatoda bile  inanır ”kendisinden bir halt olmayacağına” o yüzdendir ki  ilk başrolünü oynayacağı  Leke filmi için kendisini tavsiye  ettiklerinde o genç yaşına rağmen düşünür. Devam mı? Tamam mı? Devam kararı maddidir. Tam bin lira verirler Fatma Girik‘e başrolü için fakat yıldızının parladığı an Memduh Ün ile olan karşılaşmasıdır .

Memduh Ün o sırada  hem sanat  hemde özel hayatında büyük yer tutan Muhterem Nur‘la birliktedir ama Fatma Girik ile tanışmaları  tamamiyle tesadüftür.ucuza çıkması gereken bir filmin ucuz oyuncusu olarak seçilir Fatma Girik. Bir nevi yıl sonu amortisman filmidir  bu.

Yani yıl sonunda filmcilerin büyük bir vergi çıkacağını anladığında çektikleri ve küçük bir sinemaya fatura keserek filmin yüzde 60‘ını maliyet gösterip vergiyi azaltıkları türden bir film.

5101_1İkisinin ilk karşılaşması 1958 yapımı ”Murada Ereceğiz” filmi ile olur. Fatma Girik daha 15 yaşındadır . Araya sıradan filmler girer Fatma daha çok köy filmlerinde oynar. Burda şunu söylemeliyim Fatma Girik‘i salon filmlerinde  pek beğenmem özellikle de zengin kızı canlandırdığı filmlerde inandırıcı gelmez bana. Zengin kız havası yoktur onda  çünkü O Muhterem Nur‘un ayak izlerini takip ederek girmiştir sinemaya ama onun  gibi ezik değildir. Yoksul ama başı diktir. Gerçek yaşamdaki gibi.

Bazı yemeklerin tadını belli yaşına kadar bilmedinden bahseder yıllar sonra. Diğerlerinin estetik yaptırdıklarını ya da biraz erotik fotolarını aradan gecen yıllarla unutulduğunu sanarak ”biz estetikli değiliz”  yada ”hiç  bir filmde öpüşmedik, dergilere poz vermedik ” demesine inat  ”ben 5-10 liralık figürandım” der  sık sık.

Unutulsun istemez bunları. Basının çok sevdiği bir yıldız olur dobralığı ile tek kusuru randevularına sadık olmamasıdır ama geldiğinde söyleşilerde bol bol konuşur bol bol müstehçen fıkralar anlatır ve bunlara  herkesten çok kendi güler.

Yıllar  içinde Memduh Ün‘ün hayat arkadaşı  uğur filmin en büyük yıldızı olur. Kanun manun da takmaz  o, Erman Şener‘in dediği gibi Gayri Kanuni Fatma Sultan‘dır. En alttan  başlamıştır bu işe adım adım çıkmıştır basamakları rol ne gerektiriyorsa onu yapmıştır. Hatta fazlasını yapmıştır.

En bilinen filmlerinden Kambur‘daki rolü ilk önce Hülya Koçyiğit‘e teklif edilmiş. Hülya Koçyiğit ”bütün bir filmde Kambur olamam” diyerek reddetmiştir. Aynı rol  Fatma’ya teklif edildiğinde ikiletilmemiş akabinde filmin başarısı üzerine Memduh Ün‘te ”Tanrı Misafiri”nde topal bir genç kadını canlandırmış üstelik bu rolü 10. Antalya Film Şenliğinde kendisine en iyi kadın oyuncu ödülünü kazandırmıştır ki ona bu cesareti veren Fatma’ya  ne kadar  teşekkür etse azdır.

Bu arada Fatma Girik‘inde bir kaç ödülü vardır tabiki  ve de bunları burda yazmak abesle iştikal olur ki  gereksizdir. Yine  bazı yıldızların ”aman o  oyuncunun annesi olmam o kadar yaşlı  değilim”  ya da ”hem  anneyi  hem kızı  canlandırayım  sizde   başka oyuncuya  para vermek zorun da  kalmayın” tipi  uyanıkça yaklaşımlarına inat Fatma’nın Türk Sineması‘nda annesi olmadığı oyuncu yok gibidir.

gayri kanuni fatma sultan serit

Daha 20‘li yaşlarının sonunda ”makyaj yapmadan rol yapacağımız günlerde  inşallah olacak” diyecek kadar kendine güvenen odur ama 30‘lu yaşlarında bikini ile kamera karşısına çıkacak kadar da cesurdur…

Afişlerin üstüne adım yazılmazsa ne olacağını  bilmem ama ne olmayacağını bilirim kıyamet kopmaz herhalde ” diyen de odur…

Siyasal görüşünü korkmadan söyleyen. Yanar döner olmayan bugün söylediğini yarın unutmayan da odur

Belki herkesin sevgilisi, sultanı kraliçesi değildir ama benim mitim Fatma Girik…

Sinematik Yeşilçam için Yazan: Suzan Dilek Yılmaz

fatma girik gençlik

2 thoughts on “GAYRİ KANUNİ FATMA SULTAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir