Kemal Sunal filmlerine 856 bin TL tazminat

kemal sunal 4469

Facebook platformlarında eski bir Yeşilçam emektarları tarafından eleştirilen ve hatta vefasızlıkla suçlanan Kemal Sunal‘ın ailesi onu eleştirenlere bile yarayacak bir davanın peşini bırakmadılar ve başarılı oldular.

Kemal Sunal’ın eşi ve çocukları, 36 filminin yapımcısı olan mahkeme, toplam rayiç bedelin 285 bin 493 TL kabul edilmek suretiyle ve takdiren 3 kat hesabıyla toplam 856 bin 479 TL telif tazminatının Gülşah Film’den alınarak Sunal Ailesi’ne verilmesine karar verdi.’e, bu filmlerin halen televizyon kanallarında süren gösterimleri nedeniyle telif davası açmıştı ve bir süredir bu davanın maddi sonuçlarını bekliyorduk.

Dün görülen duruşmada mahkeme, toplam rayiç bedelin 285 bin 493 TL kabul edilmek suretiyle ve takdiren 3 kat hesabıyla toplam 856 bin 479 TL telif tazminatının Gülşah Film’den alınarak Sunal Ailesi’ne verilmesine karar verdi. Bu durum elbette pek çok oyuncu ve senarist için farklı bir noktaya gidebilir.

Filmlerin satışı TV-sinema dışında satıldığı iddiasıyla yapılan 10 bin TL tazminat talebi ise reddedildi. Ürünlerin yapımcıları dışında emektarları ilgilendiren bu davanın bu şekilde sonuçlanıp emsal oluşturmaya yarayabileceğini düşünüyoruz.

Site olarak her zaman şunu savunduk. Kopyacılık, çalma ve furya sinemaıs olarak suçlanan Yeşilçam sinemasının içinde var olan emek her zaman yok sayılmıştır. Bazı yapımcıların  sadece para kazanma uyanıklığı, hikaye yürütmeleri ve sömürü sineması adına yedikleri “naneler” oyunculara, set işçilerine ve sinema emekçilerine mal edilemez. Sinema sevgisi olanlar yargısız infaz edilmemelidir… Umarız telif hakkı konusunda emek vermişler için emeğin karşılığı konusunda bir nebze olsun adalet sağlanır.

Kemal Sunal

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir