Büyük Yönetmen Memduh Ün hayatını kaybetti

memduh ün

Uzun zamandır rahatsızlığı devam eden Memduh Ün maalesef bugün aramızdan ayrılmış. Başta Fatma Girik olmak üzere tüme sevenlerinin ve biz yeşilçam severlerin başı sağolsun.

Haberin detayları NTV tarafından şöyle verildi:

Türk Sineması’nın önemli isimlerinden, 95 yaşındaki yönetmen Memduh Ün Bodrum’da vefat etti.

Geçtiğimiz yıl 11 Kasım’dan bu yana Bodrum’da Acıbadem Hastanesi yoğun bakım servisinde kalan Memduh Ün bu sabah saat 10.15’de hayatını kaybetti.

VASİYETİ: TÖREN İSTANBUL MİMAR SİNAN ÜNİVERSİTESİ’NDE

Ünlü yönetmenin vasiyeti üzerine Memduh Ün’ün önümüzdeki pazartesi günü İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi’nde saat 11.00’de yapılacak törenden sonra tekrar Bodrum’a getirilecek. Usta yönetmen 20 Ekim Salı günü Bodrum Torba Camii’nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Bodrum Torba Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Bu arada Memduh Ün’ün cenazesi, saat 12.30’da Bodrum Belediyesi cenaze aracıyla Konacık Mahallesi’ndeki Bodrum Belediyesine ait morga götürüldü.

Hayat arkadaşı Fatma Girik’in hemen hastaneye koştuğu, büyük üzüntü yaşadığı öğrenildi.
Morali bozuk olan Fatma Girik, “Son yıllarımızı Torba’da cennet gibi bir yerde geçirdik. Köpekleriyle, bizimle çok mutluydu. Bir değil en az altı kişiyi yalnız bıraktı. 56 yıllık hayatımı kaybettim. Yaşıyor muyum, yaşamıyor muyum bilmiyorum. Kendimi son günlerinde onsuzluğa alıştırmaya çalışıyordum ama mümkün olmadığını anladım. Onsuz nasıl yaşayacağımı, hayatın nasıl geçeceğini bilemiyorum. Çok şaşkın ve bitkinim. Hayatın bu kadar tatsız tutsuz olabileceğini düşünemiyordum. Çok güzel günlerimiz geçti. Ona bana bu güzellikleri yaşattığı için müteşekkirim” dedi.

12122580_171932133149238_1922961422905864814_n

NTV canlı yayınına telefonla bağlanan ünlü oyuncu Cüneyt Arkın ünlü yönetmen için; “Türk Sineması’nın birkaç direği vardır, Türk Sineması onlar sayesinde var oldu, yayıldı. Memduh Ün de onlardan biriydi.” Filmlerindeki temalara da dikkat çeken Arkın “Birbirini sevmek, azla yetinmek, paylaşmak gibi temaları filmlerinde çok güzel işlerdi. O zamanlar toplumda ayrışma yoktu ve bütün bunların yapıcısı da Memduh Ün gibi insanlardı. Kendisi çok özel bir insandı” şeklinde konuştu.

Oyuncu Süleyman Turan ise Memduh Ün için “…Memduh abi Türk sinemasının kilometre taşlarından biriydi. Türk sinemasına kocaman projeler hediye etmiş bir sinema adamıydı. Ama tüm bunların dışında çok da önemli bir insandı. Hepimizin başı sağolsun” diye konuştu.

Filiz Akın ise “Memduh Bey beni sinemaya ikna etmek için Ankara’ya kadar geldi ve bana bu yolu açtı. İlk yönetmenimdi. Aksi görünüşünün arkasında bambaşka bir kişiliği vardı. Ulusal sinema diye bir akım yaratmak istedi ki bu çok önemliydi. Hiçbir zaman yeri doldurulamayacaktır. Çünkü o dönem de bitti böyle insanlar da bitti. Fatma’nın, sevenlerinin, Türk sinemasının başı sağolsun” diyerek duygularını paylaştı.
Haber: NTV

Sonia Viviani - Delicesine (1976) 026
MEMDUH ÜN KİMDİR?

14 Mart 1920 doğumlu olan Memduh Ün 1940-41 sezonunu şampiyon bitiren Beşiktaş’ın kadrosunda yer almıştı.

Futboldan koptuktan sonra Turhan Ün takma adıyla 1947’de sinemada oyuncu olarak yer aldı, 1951’de Arşavir Alyanak’la birlikte Yakut Film adlı bir şirket kurdu.
Yönetmenlik deneyimini geliştirince bu kez kendi adına Uğur Film adında bir şirket kurarak çalışmalarını sürdürdü. Oyunculuk, yönetmenlik ve yapımcılığın yanı sıra, film senaryoları da yazdı. Ayrıca bir filmin müziğini, iki filmin de kurgusunu yapmıştır.

ÖDÜLLERİ

1966 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Yönetmen Ödülü, Namusum İçin
1969 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi 3. Film Ödülü, İnsanlar Yaşadıkça
3. Ankara Film Şenliği, 1990, İkinci Film, Bütün Kapılar Kapalıydı
3. Ankara Film Şenliği, 1990, En İyi Kurgu Bütün Kapılar Kapalıydı
27. Antalya Film Şenliği, 1990, Jüri Özel Ödülü
35. Antalya Film Şenliği, 1998, Yaşam Boyu Onur Ödülü
Türk Filmleri Yarışması, 1961, En İyi Yönetmen Kırık Çanaklar

One thought on “Büyük Yönetmen Memduh Ün hayatını kaybetti

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir