Bazen bir film çıkar karşınıza ilk izlediğinizde çok fazla dikkat etmezsiniz her noktasına ve sizde çok özel bir etki bırakmaz. Sonraları bir bakmışsınız her denk geldiğinizde başına dikilmiş izlemekte olursunuz. Bilmem sadece bana mı oluyor bu durum ama önceleri gözüme çarpıcı gelmeyen filmlerden sonradan etkilendiğim çok oldu. Bunlardan birisi de Delicesine filmi. Kadir İnanır’ın sert erkek rollerine girmeden önce çevirdiği bu filmi hatırlayanlar bu filmin Kadir kısmını değil de daha çok ülkemize gelip sadece 2 filmde oynamış İtalyan güzel Sonia Viviani ile hatırlayacaktır. Bu filmi birine hatırlatın size verecekleri cevap büyük olasılıkla “Haa şu Kadir İnanır ın İtalyan kadınla oynadığı film” olacaktır
Delicesine filmi Yeşilçam da birkaç defa konu edilmiş bir romandan yola çıkıyor. 1974 yılında Irving Wallace’ın yazdığı Fan Club adlı romanın ilk adaptasyonu “Tatlı Tatlı” filminin amacı Mine Mutlu’yu yarı çıplak göstermekti bence ve vasat bir erotik komediydi. Seks filmleri furyasının en soft yıllarında çekilmiş olan bu 1975 yapımı film, benim için gerek olay örgüsü gerek oyuncu kadrosu ve filmografik olarak kayda değer bir yapım değildi. Delicesine filminden sonra aynı konu Arzu Film tarafından Mavi Boncuk ile farklı bir yöne taşınsa da 80′li yıllarda Ölüm Yolu (1985) ve Alışırım (1987) olarak tekrar çekilmiştir. Ölüm Yolu bazı açılardan kısmen benzese de tam bir uyarlama değildir ama bazı sahneleriyle akla bu filmi getirir. Uyarlamalar içinde Ölüm Yolu hariç hepsinde kaçırılan kadını Jeyan Tözüm seslendirmiştir.
Karşımızda Sonia Viviani ‘li, en başarılı ve kayda değer adaptasyonu var. Filmin konusu ile artık başlayalım yazımıza:
Senaryonun temeli romandan esinlense de tabiki üzerine birçok ekleme yapılmış ve sonu değiştirilmiş. Kitapta hiçbir şekilde kadın ile onu kaçıranlar arasındaki aşk işlenmemiş ve romantizm içeren unsurlar yok. Birbirinden tamamıyla farklı karakterde olsalar da alt gelir düzeyine mensup,kadınlar konusunda yüzü gülmemiş 4 erkeğin öyküsü bu.
Şevket (Kadir İnanır), Mecidiyeköy’de oto tamirciliği yapan kendi halinde bir gençtir ve hikayemizi yönlendiren asıl kahramandır. Bir gün tamirhaneye gelen sarışın zengin bir afet (Elif Pektaş) tarafından baştan çıkarılır. Büyük ümitlere kapılan Şevket kadınla birlikte olma hesapları yapar ve fotoğrafçı arkadaşı Vedat’tan evi kendisine birkaç saatliğine vermesini ister. Bu sırada Vedat ın fotoğraflarını banyo ettirdiği o güzel kadını ilk defa görür. Vedat (Süleyman Turan) takıntılı, içe kapanık ve hayalci bir gençtir. Evin her tarafına o kadının fotoğraflarını asmıştır. Şevket beklediği kadının gelmemesi üzerine ona telefon eder aslında onun kendisini ciddiye bile almadığını anlar ve hakarete uğrar. Kadın onunla telefonla konuşurken bir yandan kendi evinin tuvaletinde aşağıda kocası varken başkasıyla ilişkiye girmektedir. Elif Pektaş’ın o dönem seks filmlerinin aranan kadını olması,bu küçük ve cüretkar rolün ona verilmesinin en önemli nedenlerinden biri. Onunla beraber olan adam ise pek çok romantik filmin yönetmeni Orhan Elmas ki bu beni biraz şaşırttı.
Şevket meyhaneye gider ve hikayemizin diğer kahramanlarıyla bu sahnede tanışırız. 50’li yaşlarda bir garson olan Saim Reis (Ali Sururi), midye satarak geçimini sağlayan Necmi (Fikret Hakan) ve Vedat beraber kadınlar üzerine bir sohbete dalarlar. Hepsi kadınlar konusunda başarısız ve doyuma ulaşmamış adamlardır. Başarısızlıklarını parasızlığa bağlamakta ve güzel kadınların parası olan erkekler ile beraber olmalarına lanet etmektedirler. Saim Reis evliliğinde karısıyla olan cinsel ilişkisi bitmiş durumda bir adamdır, Necmi ise randevu evine giderek cinsel açlığını giderme yolunu seçen serseri ruhlu biridir. Necmi nin midye kokusundan rahatsız olan ve cüretkar sahneler konusunda sinemamızın sayılılarından olan Nevser rolündeki Gülten Kaya onunla beraber olmayı reddeder. Bunun üzerine Necmi sinirlenir ve ona zorla sahip olur. Bu sahneden anlayacağımız üzere Necmi grubun agresif ve isyankar adamıdır.
Bir gün 4 arkadaş televizyonda bir ortak yapımda oynamak üzere Türkiye ye gelen İtalyan film yıldızı Carla Caprioli yani Sonia Viviani ‘nin röportajını izlerler. Carla burada ne kadar yalnız olduğundan, hayatının erkeğini aradığından ve Türk erkeklerini çekici bulduğundan bahseder.Hepsi iç çekerek ve kaderlerine kahrederek izlerler bu kadını. Vedat önceden beri ona hayrandır ve ona toz kondurmaz. İçten içe onun aradığı erkek olduğunu ve onunla karşılaşırsa onu etkileyeceğini düşünmektedir. Arkadaşları onu ciddiye almazlar.
Vedat kadının yakından ne kadar güzel olduğunu diğer arkadaşlarına ispatlamak için sosyetenin düzenlediği bir ev partisine götürür onları. Burada camdan içeriyi izleyen 4 arkadaş Carla’nın yaptığı danstan ve güzelliğinden çok etkilenir. Vedat planını yapmıştır çoktan. 15 günlüğüne Carla ile beraber uzaktaki bir dağ evine gidilecektir. Carla bu 4 erkekten hangisini beğenirse onu seçecektir. Plan başta Saim i ve Şevket i biraz rahatsız etse de sonunda onlara bu plan bir nebze masumca gelir kabul ederler. Dağ evini temizleyip düzenlerler. Bu arada Carla ise tüm şöhret ve zenginliğine rağmen bu sahte hayattan bıkmıştır. Onu sıradan bir sokak kızıyken yıldız mertebesine ulaştıran menajeri (Memduh Ün) ile sürekli bir çatışma içindedir. Eski hayatını özlediğinden bahsetmekte ve bu debdebeden, sahte insanlardan sıkıldığını söyleyerek özgürlüğünü istemektedir.
4 arkadaş, kadını köpeğini gezdirirken sabahın erken saatinde evinin önünde adres sorma bahanesiyle arabaya atarak kaçırırlar. Bundan sonra dağ evinde kadının bu dört erkeğe karşı savaşı başlar. Kadını bağlayıp zapt ederler ama Necmi’nin durmaya niyeti yoktur. Ortalık tenhalaşınca kadına tek başına sahip olmaya kalkar. Kadına tam bir hayvan gibi yaklaşan Necmi kadının üstünü başını yırtar, acımasızca tokatlar ve üstüne çullanır. Kadının çığlıkları üzerine diğerleri yetişir ve kadını Necmi’den kurtarırlar. Buradaki sahnelerde filmde niye bir İtalyan oyuncunun rol aldığını anlamamız kolaylaşır. Konusu her ne kadar cinsellikten beslense de amacı baldır bacak gösterip lümpen seyirciye seslenmek olmayan bir yapımdır bu. Bu yüzden buradaki cüretkar sahneler bizi bir nebze olsa da şaşırtır. Yerli yıldız bir oyuncu bu sahnelerde oynamayı o dönemki şartlarda kesinlikle kabul etmeyecektir.
Bu arada kaçırılan Carla yı merak eden menajerini bir telaş almıştır ne yapacağını bilemez vaziyettedir ve basının bunun bir reklam olacağını sanıp malzeme olacağını düşünerek olayın ortaya çıkmasını engeller. Buradaki sahnelerde filmin rejisörü Osman Seden kısaca görünmektedir. Menajeri bir iki gün bekleme kararı ala dursun , 4 erkek ise arasında kadını gün gün paylaşmaya karar verir. Carla da dünkü çocuk değildir onun da bir planı vardır. Saim Reis in babacan ve müşfik tarafını yakalayarak kendisi isterse onu çağıracağını ve ona güvendiği söyler. Saim ona el sürmekten vazgeçer. Vedat ise ona zaten aşıktır. Vedat’ı da yakışıklı bulduğunu ve madem kendisini seviyorsa sevdiğini başkalarıyla paylaşmamasını söyleyerek aklına girer.
Saim ve Vedat ı zekasıyla püskürten Carla’nın en çetin engeli ise agresif ve doyumsuz Necmi’dir.Necmi sırası geldiğinde yine Carla ya zorla sahip olmaya kalkar. Bu sahneler ise filmin en açık sahneleri olarak kayıtlara geçer. Gelgelelim Carla’nın onun içinde bir akıl oyunu vardır. Onu kaçırdıklarına göre fidye istemelerini ve hepsine 1’er milyon vereceğini söyler. Bir gün değil her gün başka kadınlarla olma fikrini aklına yatan Necmi ikna olur ve diğer arkadaşlarını da ikna etmeye çalışır. Necmi buna ne kadar gönüllüyse diğerleri de bir o kadar çekimser hatta korkarak yaklaşmaktadır. Necmi nin ise asıl planı başkadır; parayı alıp kadını öldüreceklerdir. Kadın hepsini görmüştür ve eğer oradan kurtulur ve bu 4 adamla yüzleştirilirse sonları gelecektir. Necmi bunları düşünüp kadını öldürmeyi teklif eder.
Carla’nın menajerine yollayacağı mektubu kayıkla götürecek olan Necmi evden ayrılır. Carla ise Şevket’e yalvararak onu kurtarmasını ister. Şevket de bu kaçırma olayına katıldığına başından beri pişmandır. Carla ya yardım etmeyi kabul eder ve kayalıkların geçit vermediği dağlara doğru yol alırlar. Eve dönünce kaçtıklarını öğrenen Necmi, Vedat ve Saim i zorla yanına alıp silahlandırarak kaçakların peşine düşerler. Burada bir kovalamaca başlar. Müteakip sahnelerde Carla nın asıl hikayesi ortaya çıkmaya başlar. Nasıl sokaklara düştüğü, okumayı erkenden bırakması ve sinemalarda görülen o muhteşem kadın olmadığını anlatan bir nevi itiraflarını izleriz. Şevket ise anne ve babasını depremde kaybetmiş bir gençtir. Önceleri pek anlaşamasalar da sonra bir Stockholm Sendrom’una yakalan Carla, Şevket ile beraber olur. Açıkçası burada hikaye kısmını bir süreliğine bırakarak biraz derine inmek istiyorum.
Film ne kadar cinsel açlık ve erkeklik üstüne eğilse de Necmi hariç hiçbir karakterimiz bu manada inandırıcı değil. Bunu oyunculuk yeteneği babında söylemiyorum. 4 oyuncu da son derece iyi bir rol yeteneği sergiliyor. Bence Necmi hariç fazla bile sevimliler. Hiçbiri Necmi kadar cinselliği dert eden ve uğruna zindanlarda çürüyecek kadar tutkuyla bağlı değiller. İzlerken hep bu adamların kadına bir zararı olmayacak diye içimizden geçiriyoruz. Filmin tabiki kadına bakış anlamında tehlikeli söylemleri var. Feminist bakış açısının nefret edeceği ve içindeki romantizmin kimseyi etkileyemeyeceği bir kitle mevcut. Tamamen erkek bakış açısına dayalı bir film aslında. Bir kadını zorla alıkoyup cinsel obje olarak ondan yararlanmayı düşünmek daha sonra içlerinden birinin onu kurtarması ile sağlanacak romantizm kuşkusuz hele ki ülkemizde son yıllarda artan kadına şiddet olaylarından sonra daha da itici gelecektir. Filmin ana izleği bu manada çoğu kadını rahatsız edebilir.
Öte yandan bu bir popüler sinema örneği ve ondan duyarlılık beklemek de hata aslında. Filmin çekildiği dönem ülkemizde kadın bilinçlenmesi ve kadın hakları söylemlerinin minimum olduğu zamanlara denk geliyor. Bu durum filmin rahatça hiç kendini kısmadan anlatmasına ve kadına karşı duyarlılık babında ilgisiz davranmasına yol açıyor elbette. Her şeye rağmen bu bir Yeşilçam filmi ve alabildiğine naif. Hikayeyi yumuşak yumuşak ama iyi satıyor izleyicisine ve tepkileri azaltıyor. Filme esin kaynağı olan kitapta ise finalde kadına el sürmeyen genç hariç öldürülüyor ve cezasını çekiyorlar. Masum genç ise başka bir film yıldızına hayran oluyor ve onun takibe başlıyor bu sefer. Bu da hikayenin suç ve ceza kısmını başarıyla yansıtıyor.Bu final maalesef filmimizde yok. Filmin bir diğer derdi ise sinema ve televizyon yıldızlarının yaşamının sahteliğini ortaya çıkarak eleştirmek ve onlar gibi olmak isteyen özenen kişileri uyarmak. Bunu kendine dert eden bir yapım ile karşılaşmıyoruz elbette. Eleştiri yağmuruna tanık olmuyoruz belki ama en azından bir sorumluluğunu yerine getiriyor. Dilerseniz işin filmografik kısmına geçelim birazda.
Film çok akıcı ve olay örgüsü çok çabuk içine çekiyor sizi. Osman Seden gerçekten başarılı bir rejisör olduğunu kanıtlıyor. Elif Pektaş‘ın erotizmi çıplaklık ile değil ses ve kamera hareketleriyle yansıtan sahnesindeki ve Süleyman Turan’ın Carla yı kaçırma planı yaparken sandalye açısında kullanılan çekimler ise gerçekten çok orijinal. Sondaki kovalama sahnelerindeki tempo ve kamera açıları gayet iyi. Carla’nın zekasıyla başındaki belalardan kurtulması ve cinsel olarak kendini kullandırtmaması da hikayenin güzel taraflarından.
Filmin amacının erotizm ve kadını bedenini sergilemek olmadığını burada görebiliyoruz. Bu karakterleri zorbalaştırıp kadına sahip olmaları yönünde bir senaryo yazılabilirdi tıpkı “Alışırım” filmindeki gibi.Carla’nın ve Şevket’in karakterleri daha derinlemesine işlenebilirdi diye düşünüyorum. Biraz yüzeysel ve havada kalmış. Tam hikaye derinleşiyor detayları öğreniyoruz derken birden kesiliyor. Tüm işi tezgahlayan Vedat ise hikayenin içinde zamanla kaybolup gitmiş. Süleyman Turan gibi temiz yüzüyle hep iyi rollerde gördüğümüz bir oyuncunun kariyerinin en farklı rollerinden birinde olmasına rağmen filmde ağırlığının giderek azalması da filmin eksilerinden. Filmin yıldızı ve çatışmasını yaratan kişi ise tartışmasız Fikret Hakan. 3 arkadaşına göre ilkelliği ve isyankar yapısıyla bir adım öne çıkan ve bunu oyunculuğuyla kusursuz yansıtan oyuncu güzel bir kompozisyon çizmiş. Her zamanki gibi Kamuran Usluer‘in dublajı da inanılmaz yakışmış. Hele ki o gülüşü gerçekten unutulmaz.
Ali Sururi de yüzünü pek çoğumuzun tanıdığı ama aklımızda üst sıralarda hiç yer almamış hakkı verilmemiş bir oyuncu.Rıza Tüzün nün dublajıyla o babacan ve oturaklı kişiliği daha da ortaya çıkmış. Kadir İnanır’a gelelim artık değil mi ? Alışık olduğumuz rollerinden ve çizdiği profillerden başka bir oyuncu izliyoruz filmde. Sertliği ve maçoluğu törpülenmiş, kadınlar konusunda aradığını bulamamış, duygusal ve kendi halinde bir adam. Bu sebepten olsa gerek Pekcan Koşar‘ın sesiyle izliyoruz kendisini ve gerçekten onu iyi tamamladığını görüyoruz. Normalde sert rollerinde ve maskülen tavırlar sergilediği zamanlarda Abdurrahman Palay’ın sesiyle izlemeye alışmıştık kendisini.
Pekcan Koşar’ın sesiyle daha Avrupai, daha duygusal ve elit bir yapıya bürünüyor. Film için çok uygun bir seçim olmuş ve görevini başarıyla yerine getirmiş. Sonia Viviani ise 2 filmlik Yeşilçam kariyerin bence tek başarılı filminde çok üstün bir oyunculuk sergilemese de durumu idare ediyor. Güzelliği ile dönemin yerli yıldızlarından çok farklı fotoğraflar sunuyor. Eminim o dönem bu farklı havasıyla pek çok kişiyi kendine aşık etmiştir. Kendisine bu filmden sonra başka teklifler gelse de kendisi redderek ülkesine dönmüş ve orada sıradan bir oyuncu olmayı tercih etmiş. Şahsi kanaatim burada kalsaydı kesinlikle en azından birkaç sene daha başrol oynayacağı filmler çekebilirdi.
Filmde Jeyan Tözüm‘ün sesiyle Türkçe konuşsa da ağzı başka türlü oynuyor. Ben hep merak ederdim zaten bu durumu. Setteyken repliklerini kendi dillerinde mi söylüyorlar eğer öyleyse karşısındaki anlamadığı bu dile karşı nasıl oyununa ve filme konsantre oluyor acaba diye. Filmdeki 4 erkek karakterden hiçbirinin eğitimli olmadığı düşünülünce onların İngilizce veya İtalyanca konuşma şansı yok. Carla Caprioli (Sonia Viviani) karakteri haliyle Türkçe biliyormuş gibi aksettirilmiş. Aslında bir Türk sinema yıldızını kaçırmaları hikayenin gerçekçiliği anlamında daha uygun olurdu diye düşünsem de daha önce dediğim gibi bu senaryoyu cüretkar sahneleriyle kabul edecek yerli bir yıldızımız yoktu. Vivani’nin oynadığı diğer film olan Teşekkür Ederim Büyükanne filmindeki rolün Türkan Şoray‘a teklif edilip cüretkar sahneleri nedeniyle reddedilmesinden dolayı onun oynaması da durumu özetliyor.
Filmin müzikleri de gerçekten iyi seçilmiş.Dublajlarda bir tane uyumsuz eşleşme yok açıkçası ses bandı gerçekten başarılı. Orhan Elmas gibi filmde kısaca görünüp çıkan bir başka isimse o dönem seks filmlerinin aranan yıldızlarından olan Ceyda Karahan. Sosyete partisinde Sonia ya dansıyla meydan okumaya çalışıyor ve ardından menajer tarafından uzaklaştırılıyor.
Filmin sonunda Carla (Sonia Viviani) ve Şevket peşindekilere yakalanıyor ama Şevket pes etmeyip Necmi ile kavgaya tutuşuyor. Carla (Sonia Viviani) çark edip onları şikayet etmeyeceğini söyleyip Şevket’i bırakmalarını istiyor burada Necmi geri adım atıyor. Carla (Sonia Viviani) sinemayı bırakacağını söyleyen bir basın toplantısı düzenliyor. 4 kafadar ise bu 2 günlük olay hiç yaşanmamış eski hayatlarına dönüyorlar. Saim meyhane de gördüğü bir kadını Sonia’ya benzetip sonradan o olmadığını görünce bir burukluk kaplıyor içini, Necmi ise midye tezgahının başında balık hal inde durumundan pişman ve hayal kırıklığı içinde yere çökmüş vaziyette görülüyor.
Vedat ise gösterilmemiş ki bence filmin eksilerinden biri. Filmde Süleyman Turan sönük kalmış halbuki tüm işi planlayan oydu. Şevket ise tamirhanesinde araba tamirine devam ediyor ve duyduğu topuklu ayakkabı sesinden yine sarışın afetin geldiğini sanıyor. Carla’yı görüyor ve ikisinin birbirine tebessüm eden yüzü kare dondurma tekniğiyle son yazısına bizi ulaştırıyor. Keşke bu yaptıklarından dolayı pişman olmalarını daha çarpıcı bir şekilde işleyen sahneler konsaydı diyorum. Kadını kaçırmaları ve sonunda hiçbirinin ceza almadan olayın kapanması topluma yanlış mesaj veriyor. Ceza almasalar ve olaydan kurtulsalar dahi bu olaydan sonra eski yaşamlarına dönmeleri bir nebze daha derinleştirilebilirdi.
Şahsen filmin son sahneleri tüm bunlara rağmen beğendim.Burada yakalan fotoğraflar ve kullanılan müzikler çok başarılı. Filmin sonunda Carla (Sonia Viviani) ile kavuşmasalar daha gerçekçi ve ilginç bir son olurdu aslında ama dediğimiz gibi bu duygusal bir Yeşilçam filmi mutlu son ile bitmesi Allahın emri. Filmin bir başka ismi de Tecavüz. Afişlerde bu isme uygun biçimde cinselliği ön plana çıkaran bir poz da kullanılmış ama bana göre bu isim biraz ağır kaçarmış. Filmde tecavüz her ne kadar dillendirilse de asla icraate geçmiyor ayrıca böylesine duygusal film için de hoş olmazmış. Sonuç olarak Delicesine filmi içerdiği erkeksi söylemleri konusunda rahatsızlık yaşamayacaksanız ve içindeki macerasına,duygusal kısmına müziklerine kendinizi kaptırırsanız zamanınızı hoş geçirtebilecek bir film.
Yeşilçam’dan gelip geçmiş yabancı oyuncular içinde en akıldan kalanlardan biri olan Sonia Viviani’nin bu hoş vedası görülmeye değer…
Sonia Viviani
One thought on “Sonia Viviani & Kadir İnanır – Delicesine (1976)”