Yanakları Gamzeli Bir Güzel: Sevda Aktolga

 sevda aktolga 7
Çocukluğumun en sevdiğim filmleri Arzu Film yapımları… Arzu film kadrosunun cici kızlarından Sevda Aktolga için 2005 yılında bir yazı kaleme almışım, ekşide… Blogda da yerini almış güzel Sevda…
70li yılların en muzip suratlı yıldızlarındandır.

Ve genç yıldız Sevdaaa …. Aktolgaaaaaaaaaaaa ! 

70lerdeyiz, Beyoğlunda bir sinema salonunda. Perfore ses bir Arzu Film yapımının tanıtımını yapıyor, hangisi olsun ? Gülen Gözler, Şabanoğlu Şaban, Hababam Sınıfı Tatilde, Yanaklarda gamzeler, minik dudaklar ve minik bir burun. Ne kısa ne de uzun ama dalgalı saçlar, siyah. Şirin ve muzip bir ifade !
Tesadüf adını verdiğimiz şey Sevda’nın yolunu öyle bir değiştirmiş ki, lisede tiyatro kolunda görevliyken Ali Poyrazoğlu ile tanışması , ardından onun vasıtasıyla Yücel Uçanoğlu’na asistanlık yapmaya başlaması ile sinema virüsü damarlarındaki kana gitmemek üzere yerleşmiş.
Daha çok Arzu Film yapımlarından bildiğimiz Sevda Aktolga ’nın oynadığı 30’a yakın filmi var. Oyunculuğunun yanı sıra sinema sektörüne senarist, yapımcı, yönetmen ve kamera arkasında aldığı çeşitli görevleriyle hizmet vermiştir.
Küçük Besleme ve Üvey Baba’nın senaryoları onun tarafından kaleme alınmış ; “Ak Saçlı Delikanlılar” filmini o yönetmiş ; Savcı dizisinin yapımcılığını yapmış ; Abuzer Kadayıf ve Savunma filmlerinde genel koordinasyonu sağlamıştır.
Bilinen filmlerinde bir gezintiye çıkacak olursak :
sevda aktolga 1
Aşk Dediğin Laf Değildir (76) : Tarık Akan ve Harika Değirmenci’nin başrol oynadığı bu filmde Sevda, koltuk değnekleriyle yürüyebilen sakat bir kızı canlandırır. Bir tatil köyünde getir götür işleri yapan yakışıklıya (T.Akan) aşıktır. Fakat delikanlı , zengin ve şımarık bir esmer güzeline (H.Değirmenci) tutulmuştur. Filmin bir sahnesinde Sevda isyan eder, yakışıklıya avaz avaz bağırır “ seni seviyorum” diye. İşte o sahnede bizim kızın göğsü açılıyor kendisi de fark ediyor kapamaya çalışıyor ama yönetmen dur dememiş işte, bize de yıllar sonra da olsa burada lafını etmek düşmüş. Salako’da nasıl ki Meral Zeren’in poposu gözüküyor, burada da Sevda’nın göğsü. Yetmişli yıllardaki bir filmden bahsediyoruz. Erotik olmayan bir türk filmi.

sevda aktolga 3

Hababam Sınıfı Serileri (77) : Sınıfa gelen dört kız içinde en güzeli . Adı burada da Sevda. Lacivert jilesi içinde gerçekten de çok tatlı.

sevda aktolga 5

Şabanoğlu Şaban (77) : Evin hizmetçisi Selma rolünde. Şaban (K.Sunal) ile Ramazan (H.Akçatepe) , ikisi de Selma’ya aşık. Birbirine düşürmekten nasıl da zevk alıyor !
 sevda aktolga 6
Cennetin Çocukları (77) :Ahmet (Ahmet Sezerel) ile Zehra’nın (Itır Esen) en yakın arkadaşlarından “Rüküş” rolünde. Harbi rüküş yalnız gocuğunun üstüne otriş takıyor yahu.

sevda aktolga 8

Gülen Gözler (77) : Yaşar Usta’nın (M.Özkul) ortanca kızı hikmet, usta’nın çıraklarını birbirine düşüren Hikmet, öpücük atıp ardından hiçbir şey yapmamış gibi ifade takınan Hikmet.

sevda aktolga 9

Bu tarihten sonra oyunculuk adına Sevda Aktolga’yı Bebek, Erkek Güzeli Sefil Bilo filmlerinin yanı sıra Tarık Akan’la oynadığı “Demiryol” ve yine Tarık Akan’la oynadığı ama çoğumuzun hâlâ izleyemediği Yol filminde görüyoruz.

sevda aktolga 10

Körebe (84) : Cezaevindeki belalısı tarafından kızı kaçırılmak istenen ama kendi kızı yerine dul bir kadın olan üst komşusunun (Türkan Şoray) kızı kaçırılan kadını canlandırır.
80ler ve 80lerin uyuz filmleri. İki adet Müslüm gürses ,bir adet İbrahim tatlıses filmiyle atlatıyor Sevda bu yılları. Sadece bunlar değil elbette Katma Değer Şaban, Alev Alev ve Kadının Adı Yok diğer rol aldığı filmler. Sonrasında Sevda Aktolga’dan 1999’a kadar daha çıt çıkmıyor oyuncu olarak. Televizyon filmleri ve dizilerinde görüyoruz onu : Günaydın İstanbul Kardeş, Dedelerimi Evlendirirken, Baba Evi, Büyük Firar bunlardan bazıları.
Kendisini en son Kalp Gözü ya da Sır Kapısı dizilerinden birinde izleme fırsatı buldum. Yaşlanmış ama hâlâ sevimli.
Yazan: Dilek Güven
Not: Bu yazı ilk olarak 8 Nisan 2008 tarihinde Dilek “Çilek” Güven’in kişisel sitesinde yayınlanmıştır. Bu yeni hali görseller ile desteklenmiştir.
sevda aktolga 11

Sevda Aktolga

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir