35. İstanbul Film Festivali ‘ndeki onur ödülleri belli oldu

Suzan-Avcı

7-17 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek 35. İstanbul Film Festivali’nde canlandırdığı yuva yıkan ve vamp kadın karakterleriyle ‘en sevilen kötü kadın’ olarak anılan Suzan Avcı’nın yanı sıra ‘Perihan Abla’ karakteriyle hafızalarda yer eden Perran Kutman, yönetmen Ülkü Erakalın, yapımcı Şeref Gür ve ‘Yeşilçam’ın sesi’ olarak anılan seslendirme sanatçısı Jeyan Ayral Tözüm’e onur ödülü verilmesi kararlaştırıldı.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 7-17 Nisan tarihlerinde Akbank’ın destekleriyle gerçekleştirilecek 35. İstanbul Film Festivali’nin Sinema Onur Ödülleri sahipleri belirlendi. 35. İstanbul Film Festivali Sinema Onur Ödülleri oyuncu Suzan Avcı, yönetmen Ülkü Erakalın, yapımcı Şeref Gür, oyuncu Perran Kutman ve seslendirme sanatçısı Jeyan Ayral Tözüm’e takdim edilecek. İstanbul Film Festivali’nin Sinema Onur Ödülleri, 6 Nisan Çarşamba gecesi yapılacak 35. İstanbul Film Festivali Açılış Töreni’nde takdim edilecek.

En sevilen kötü kadın Suzan Avcı
Yeşilçam’ın en parlak döneminin melodramlarında yardımcı rolleriyle izleyicinin sevgisini kazanan Suzan Avcı, Türk Sineması’nın unutulmaz portrelerinden biri oldu. Canlandırdığı kötü karakterleri, yuva yıkan ve vamp kadın imajıyla “en sevilen kötü kadın” Avcı, 1962 yılında oynadığı Şehvet Uçurumları filmiyle büyük üne kavuşmuştu. Suzan Avcı Muammer Karaca tiyatrosunda ilk kez adım attığı oyunculuk kariyeri boyunca 400’e yakın filmde oynamasına rağmen mağdur kadını neredeyse hiç oynamadı.

Suzan-Avcı1 35. İstanbul Film Festivali

Yeşilçam’ın en üretken yönetmenlerinden Ülkü Erakalın
Ülkü Erakalın, konservatuar öğreniminin ardından 1950’li yılların sonunda başladığı yönetmenlik kariyeri boyunca Yeşilçam’ın en üretken sinemacılarından biri oldu. Sinemaya Lütfi Ö. Akad’ın asistanlığını yaparak başlayan yönetmenin ilk filmi, 1961 yılında çektiği Unutamadığım Kadın oldu. Beklenen Şarkı’dan Yıldızların Altında ve Çığlık Çığlığa Bir Sevda da dahil 200’e yakın filme imza atmış olan Erakalın aynı zamanda Duygu Film’de yapımcılık yaptı ve anılarını içeren dört kitap yazdı.

Yapımcılıkta bir ekol Şeref Gür
Ülkemizin uzun yıllardır bu alanda emek veren en verimli yapımcılarından Şeref Gür kariyerine Yüksek Ticaret Okulu’ndan mezun olduktan sonra, Hürrem Erman’ın sağ kolu, en yakın arkadaşı, aile dostu olarak 30 yıl çalıştığı Erman Film’de başladı. Sonraki yıllarda Hürrem Erman’dan da destek alıp 1978’de Şeref Film’i kurarak kendi filmlerinin yapımcılığını üstlenmeye başladı. 60 yılı aşan çalışma hayatında Lütfi Ö. Akad’dan Atıf Yılmaz’a sayısız yönetmene destek veren Gür, Türk sinemasının en önemli klasiklerinden Vurun Kahpeye’den Vesikalık Yarim’e birçok önemli filme yapımcı ve yürütücü yapımcı olarak imza attı.

Her nesli gülerken ağlatan Perran Kutman 

İlk sinema deneyimini 1972’de Şehvet Kurbanı adlı filmle yaşayan Perran Kutman, Türk Sineması’nın klasikleri arasında sayılan Köyden İndim Şehire, Salak Milyoner ve Hababam Sınıfı serisinde rol aldı. Çeşitli oyun ve parodilerde Müjdat Gezen’le birlikte çalışan Kutman, seyircinin derin bir bağla özdeşleştiği karakterlerin unutulmaz portrelerini çizdi. 50 yıldır oyunculuğa hizmet eden, sinema ve tiyatronun yalnızca komedi dalında değil karakter oyuncusu olarak da en yetenekli kadın oyuncularından biri olan Kutman, başarısını Perihan Abla gibi güçlü karakterlerle televizyon ekranında da sürdürdü.

Perran-Kutman 35. İstanbul Film Festivali

Yeşilçam’ın sesi Jeyan Ayral Tözüm
Sanat yaşamına babasının teşvikiyle henüz üç yaşındayken başlayan seslendirme sanatçısı Jeyan Ayral Tözüm İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda çok sayıda oyunda rol aldı ve oradan emekli oldu. Çocuk yaşlardan itibaren yerli ve yabancı filmlerin seslendirilmesinde çalışan Jeyan Ayral Tözüm, 60 yılı aşan kariyerinde Türkan Şoray, Filiz Akın ve Fatma Girik gibi Yeşilçam’ın en sevilen yıldızlarının çok sevdiğimiz filmlerdeki tanıdığımız sesi olarak hafızalarda yer edindi. Tözüm, tiyatro sahnelerinde başladığı oyunculuğu ara vermeden sinema, radyo ve televizyonda da sürdürdü.

Haber Kaynağı: http://www.radikal.com.tr/

One thought on “35. İstanbul Film Festivali ‘ndeki onur ödülleri belli oldu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir