Eyüp Belediyesi Caferpaşa Kültür Merkezinde Yeşilçam konuşuldu

Yeşilçam2

Eyüp Belediyesi Caferpaşa Kültür ve Sanat Merkezi, ‘Sinema Atölyesi’ adlı söyleşi programına ev sahipliği yaptı. Senarist ve yönetmen Ümit Ünal’ın sunduğu programda Yeşilçam sineması ve günümüz sineması konuşuldu.

Eyüp Belediyesi

Sinema Atölyesi’ adlı söyleşi programında senarist ve yönetmen Ümit Ünal’ı konuk etti. Caferpaşa Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen Sinema Atölyesi söyleşi programında sanatseverler, ’Yeşilçam Sineması deyince akla ne geliyor?’ sorusu üzerine yorum yaptılar ve değişik bir sohbet süregeldi. 28 Şubat tarihinde gerçekleşen sohbette Yeşilçamın son dönemlerine de değinildi.

Yeşilçam Sineması ile ilgili soruları yanıtlayan Ümit Ünal, ’’Ben Yeşilçam’ın son günlerine yetiştim ve onlarla çalışma imkanım oldu. Daha sonra bağımsız sinemanın bir parçası oldum. İstiklal Caddesi’nde bir sokaktan ismini alıyor Yeşilçam. İlk şirketler oradaymış, oradan ismini almış. Yeşilçam bir film cinsini ortaya koyuyor. Holywood gibi onun da ayrı bir tarzı var. Yeşilçam çok fazla üretken olan bir sektördü. Çok fazla film yaptılar. Şuan ki diziler Yeşilçam’ın devamı gibi. O zaman film yapmak senaryo değil yıldız üzerinden olurdu. Şuanda da diziler oyuncular üzerinden planlanıyor. Film yapımı sinemanın kendi seyircisinden beslendiği gibi TV’den de besleniyor. Sinema filmi artık yapılmıyor, filmler TV’ler için yapılıyor. Film yapımcıları 90’ların başında Yeşilçam’ın dışında olanaklar ile film yapmaya başladılar ve 20 sene içinde bağımsız Türk Sineması başlamış oldu’’ şeklinde konuştu.

Yeşilçam1 Eyüp

ÜMİT ÜNAL KİMDİR?

Ümit Ünal Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema TV Bölümü’nü 1985 yılında bitirdi. İlk senaryosu Teyzem, 1986 Milliyet Gazetesi Senaryo Yarışması’nda Birincilik Ödülü aldı ve Halit Refiğ tarafından filme çekildi. İlk filmi 9’u 2001 yılında yazdı ve yönetti. 9, 2003 yılı Yabancı Film Oscar’ı için Türkiye’nin adayı seçildi ve çeşitli festivallerde ödüller aldı. 2008 yılında gösterime giren yazıp yönettiği Ara, 27. Uluslararası İstanbul Film Festivali jüri özel ödülünü ve 15. Altın Koza Film Festivali’nde en iyi senaryo ve en iyi kurgu ödüllerini aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir