35. İstanbul Film Festivali hakkında her şey

Rüzgarda Salınan Nilüfer
Seren Yüce’nin yönettiği ‘Rüzgarda Salınan Nilüfer’de Songül Öden başrolde.
7-17 Nisan tarihleri arasında Akbank’ın sponsorluğunda düzenlenecek 35. İstanbul Film Festivali’nin programı açıklandı. 35’inci yıla bir dizi yenikle girecek festivalde sadece kadın yönetmenlerin yarıştığı 30 bin euro değerinde Audentia (Cesaret) Ödülü verilecek. Seren Yüce’nin ‘Rüzgarda Salınan Nilüfer’le ulusal yarışmada yer aldığı festivalin uluslararası yarışmasında Türkiye’yi yeni filmi ‘Kor’la Zeki demirkubuz temsil edecek. Biletler 26 Mart Cumartesi günü satışa sunulacak.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen ve 1982 yılında bir sinema haftası olarak başlayıp bugün Türkiye’nin en büyük sinema etkinliğine dönüşen İstanbul Film Festivali, bu yıl 35. yaşını kutluyor. 35. İstanbul Film Festivali, bu yıl on ikinci kez Akbank’ın desteğiyle 7-17 Nisan tarihlerinde şehre iz bırakmaya hazırlanıyor.

İstanbul Film Festivali, 35. yılında da dünya sinemasının en yeni örneklerinden kült yapıtlara, Türkiye sinemasının en yenilerinden klasiklere, yeni keşiflerden başyapıtlara, gizli hazinelerden iz bırakan filmlere, zengin programını izleyicilere sunmaya devam ediyor. Festival programında 187 uzun metrajlı, 10 kısa ve 24 deneysel film yer alıyor. Festival, 25 bölümde 62 ülkeden 223 yönetmenin toplam 221 filminin gösteriminin yanı sıra konuk sinemacıların katılacağı söyleşilerden sinema derslerine, konserlerden özel etkinliklere sinemayla dolu günler yaşatacak.

  1. İstanbul Film Festivali’nin 14 Mart Pazartesi akşamı Soho House İstanbul’da gerçekleştirilmesi planlanan basın toplantısı, Ankara’da yaşanan terör saldırısı nedeniyle iptal edildi. Üzüntülerini dile getiren İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil ve İstanbul Film Festivali Direktörü Kerem Ayan, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifa dileklerini ilettiler.

Açıklamasında İstanbul Film Festivali’nin 35 yıllık bir okul gibi olduğunun altını çizen İKSV Genel Müdürü Görgün Taner “Bu yıl yine yoğun, dinamik ve doyurucu bir festival hazırladığımıza inanıyoruz. Festivalimizin, ilk günlerinden bu yana yarattığı ‘okul’ hissini sürdürmeyi, izleyicilerimiz için yeni keşifler, yeni bakışlar sunmayı yine önceliklerimiz arasında tuttuk. Festivali gerçekleştirebilmemizi sağlayan tüm sponsorlarımıza ve destekçilerimize büyük teşekkür borçluyuz. Değerli izleyicilerimize de otuz beş yıldır bizimle kol kola oldukları için bir kez daha teşekkür ediyor, hepinize iyi festivaller diliyorum” dedi.

  1. İstanbul Film Festivali destekçisi Akbank adına Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, “Toplumlar arzuladıkları hedeflere ekonomik performanslarının yanı sıra kültür-sanat alanındaki zenginlikleriyle ulaşıyor. Çünkü kültür-sanat bir toplumun geleceğe bırakacağı en önemli miras. Dünyanın önemli film festivallerinden biri haline gelen İstanbul Film Festivali’ni 12 yıldır büyük bir gururla destekliyoruz. Dünyanın gözünü, kulağını İstanbul’a çeviren; hem bizleri dünya sinemasıyla buluşturan, hem de ülkemiz sinemasının gelişimine öncülük eden; Türk sinemaseverlerin dünya sinemasının seçkin örneklerini izlemesine fırsat veren festivalin ana sponsoru olmak bize gurur veriyor. Bu sene Akbank Sanat yine festivalin önemli merkezlerinden biri olacak; pek çok söyleşi ve etkinliğe ev sahipliği yapacak ve her yıl olduğu gibi festivalin basın merkezi olarak hizmet verecek. Ayrıca bu yıl ilk defa festival kapsamında Akbank Sanat’ta da film gösterimleri olacak; bu da bizi yine çok sevindiriyor” açıklaması yaptı.

suzan avcı 35. İstanbul Film Festivali

Sinema Onur Ödülleri
İstanbul Film Festivali tarafından sinemaya gönül ve emek veren isimlere takdim edilen Sinema Onur Ödülleri bu yıl Yeşilçam’ın “en sevilen kötü kadın” karakterlerini oynayan Suzan Avcı, 200’e yakın filmiyle Yeşilçam’ın en üretken yönetmenlerinden Ülkü Erakalın, Vurun Kahpeye’den Vesikalı Yarim’e birçok önemli filmin yapımcılığını üstlenen Şeref Gür, 50 yıllık kariyerinde her nesli güldüren karakter oyuncusu Perran Kutman ile 60 yılı aşan kariyerinde Türkan Şoray, Filiz Akın ve Fatma Girik gibi Yeşilçam’ın en sevilen yıldızlarının sesi olarak hafızalarda yer edinen oyuncu ve seslendirme sanatçısı Jeyan Ayral Tözüm’e verilecek. Sanatçılar ödüllerini 6 Nisan Çarşamba gecesi Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenecek 35. İstanbul Film Festivali Açılış Töreni’nde alacak.
Festival kapsamında Suzan Avcı’nın rol aldığı Atıf Yılmaz’ın yönettiği ‘İki Gemi Yanyana’, yönetmenliğini Ülkü Erakalın’ın üstlendiği ‘Gözlerin Ömre Bedel’, Perran Kutman’ın rol aldığı Kartal Tibet’in ‘Gırgıriye’ filmleri de gösterilecek.

Festival Boyunca Yarışma Heyecanı
35. İstanbul Film Festivali’nde yarışma heyecanı bu yıl festivalin ilk gününden başlayacak. Ulusal ve Uluslararası Altın Lale, FACE Sinemada İnsan Hakları, bu yıl ilk kez yapılacak Ulusal Belgesel ve Ulusal Kısa Film yarışmalarının ve dünyada ilk kez 35. İstanbul Film Festivali’nde kadın erkek eşitsizliğine dikkat çekmek amacıyla verilecek Audentia Ödülü’nün kazananları belirlenecek. 35. İstanbul Film Festivali’nde ödül kazanan filmler, 15 Nisan Cuma akşamı Uniq Hall, Uniq İstanbul’da düzenlenecek Ödül Töreni’nde açıklanacak.

35. İstanbul Film Festivali 2

ALTIN LALE ULUSLARARASI YARIŞMA
İstanbul Film Festivali’nin Uluslararası Yarışma bölümünde festivalin büyük ödülü Altın Lale için, sinemaya yeni bakışlar temasını izleyen filmler yarışıyor. 35. İstanbul Film Festivali Altın Lale Uluslararası Yarışma bölümünde 14 ülkeden 15 film yer alıyor. Yönetmen Pablo Trapero başkanlığındaki Uluslararası Altın Lale jürisinde oyuncu Melisa Sözen, oyuncu Lior Ashkenazy, video sanatçısı Ali Kazma ve yapımcı Ewa Puszczynska ve yer alıyor.
İKSV eski yönetim kurulu başkanı ve İstanbul Film Festivali kurucularından Şakir Eczacıbaşı anısına verilen Uluslararası Altın Lale Ödülü, bu yıl da Eczacıbaşı Topluluğu tarafından 25.000 euro’luk para ödülüyle destekleniyor. Bu ödülün 10.000 euro’su Altın Lale’nin sahibi olacak filmin yönetmenine, 10.000 euro’su filmin Türkiye’deki dağıtımını üstlenecek firmaya, 5.000 euro’su ise Jüri Özel Ödülü’nü kazanacak filmin yönetmenine verilecek.

Altın Lale Uluslararası Yarışma bölümünde yer alan filmler:
• Sütak / Sutak / Heavenly nomadic / Mirlan Abdykalykov / Kırgızistan
• Eva’ya Huzur Yok / Eva Doesn’t Sleep / Pablo Agüero / Arjantin
• Bize Rüyalarımızda Huzur Ver / Peace to Us in Our Dreams / Sharunas Bartas / Litvanya
• Bir Liderin Çocukluğu / The Childhood of a Leader / Brady Corbet / İngiltere
• Kor / Zeki Demirkubuz / Türkiye
• Şeytanlar / The Demons / Philippe Lesage / Kanada
• Son / The End / Guillaume Nicloux / Fransa
• Bin Başlı Canavar / A Monster With Thousand Heads / Rodrigo Pla / Meksika
• Susuzluk / Thirst / Svetla Tsotsorkova / Bulgaristan
• Belgica / Felix Van Groeningen / Belçika
• Aşk Birleşik Devletleri / United States of Love / Tomasz Wasilewski / Polonya
• Ara / Interruption / Yorgos Zois / Yunanistan
• Bir Nefes / One Breath / Christian Zübert / Almanya
• Bir Aile Filmi / Family Film / Olmo Omerzu / Çek Cumhuriyeti
• Ansızın / All of A Sudden / Aslı Özge / Almanya

ALTIN LALE ULUSAL YARIŞMA
Ulusal Yarışma’da Altın Lale Ödülü için, yapımı 2015-2016 sezonunda tamamlanan 11 film yarışacak. Bu yıl yarışmadaki 4 filmin dünya, 3 filmin ise Türkiye prömiyeri yapılacak. Ulusal Yarışma jüri başkanlığını, Türkiye sinemasının en önemli kadın oyuncularından Müjde Ar üstleniyor. Altın Lale Ulusal Yarışma Jürisi’nin diğer üyeleri oyuncu Tansu Biçer ve Niki Karimi, yönetmen Ben Hopkins, gazeteci yazar Murat Uyurkulak ve dağıtımcı Torsten Frehse.
Jürinin seçeceği En İyi Film’e 150.000 TL, En İyi Yönetmen’e ise 50.000 TL ödül verilecek. Festivalde En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Erkek Oyuncu seçilecek isimler 10.000’er TL alacak. Ayrıca, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu ve En İyi Özgün Müzik dallarında da ödüller verilecek. Türkiye Sineması ve Ulusal Yarışma Tema Sponsoru Anadolu Efes, bu sene 29’uncu kez Onat Kutlar anısına verilen Jüri Özel Ödülü’nü kazanacak filmin yapımcısını bu yıl da 60.000 TL ile ödüllendirecek.

35. İstanbul Film Festivali 1

Altın Lale Ulusal Yarışma Bölümünde yer alan filmler;
• Tarla / Cemil Ağacıkoğlu
• Benim Kendi Hayatım / Adnan Akdağ
• Rüzgârın Hatıraları / Özcan Alper
• Siyah Karga / Tayfur Aydın
• Kalandar Soğuğu / Mustafa Kara
• Rauf / Barış Kaya, Soner Caner
• Mavi Bisiklet / Ümit Köreken
• Toz Bezi / Ahu Öztürk
• Ana Yurdu / Senem Tüzen
• Rüzgarda Salınan Nilüfer / Seren Yüce
• Kasap Havası / Çiğdem Sezgin

ULUSAL KISA FİLM YARIŞMASI
İstanbul Film Festivali 35. yaşında, kısa film yapımını özendirmek, bu alanda gelişimi desteklemek ve nitelikli kısa filmleri izleyiciye buluşturmak amacıyla Ulusal Kısa Film Yarışması’nı Türkiye Sineması Tema Sponsoru Anadolu Efes’in destekleriyle başlatıyor. Cannes Film Festivali Short Film Corner Yöneticisi Alice Kharoubi, yönetmen Fatih Kızılgök ve sinema yazarı Serdar Kökçeoğlu’nun ön seçici kurulunda yer aldığı yarışmanın jürisinde yönetmen Can Evrenol, oyuncu Hazal Kaya ve DokuFest direktörü Nita Deda yer alıyor. Jüri tarafından seçilecek en iyi filme En İyi Kısa Film dalında 5.000.-TL’lik ödül Anadolu Efes tarafından verilecek. Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) jürisi de yarışmadaki bir filme ödül verecek.

Ulusal Kısa Film Yarışmasında yer alan filmler:
• Merkür / Melis Balcı, Ege Okal
• Asfalt / Süleyman Demirel
• Salı / Ziya Demirel
• Balık Havuzu / Ezgi Kaplan
• Karadeniz / Ulaş Karaoğlu
• Tik Tak / Zeynep Koçak
• Timur Hakkında / Özgü Özbudak
• Cemil Şov / Barış Sarhan
• Orman / Onur Saylak, Doğu Akal
• Jamais Vu / Levent Türkan

ULUSAL BELGESEL YARIŞMASI
İstanbul Film Festivali’nin belgesel sinemayı ve belgeselcileri desteklemek amacıyla düzenlediği Ulusal Belgesel Yarışması’nda En İyi Belgesel Ödülü verilecek. En İyi Belgesel’e 5. Kat Restaurant tarafından 10.000 TL ödül verilecek. Ulusal Belgesel Yarışma Jürisi’nde belgesel sinemacı yönetmenler Emel Çelebi, Güliz Sağlam ve Carlos Hagerman yer alıyor. Gösterilecek belgesellerden 7 film dünya prömiyerini, 3 film Türkiye prömiyerini İstanbul Film Festivali’nde yapacak.

Ulusal Belgesel yarışmasında yer alan filmler:
• Hazır Ol! / Onur Bakır, Panagiotis Charamis
• Rafet’in Çocukları / Mümin Barış, Reşit Ballıkaya
• Başgan / Orhan Eskiköy
• Genç Pehlivanlar / Mete Gümürhan
• Soluk / Metin Kaya
• Koloni / Gürcan Keltek
• Beyaz Çınar / Çınara Sipî / Kazım Öz
• Ötekiler / Ayşe Polat
• Sürgün Türküleri Yılmaz Güney / İlker Savaşkurt
• Kayıp Zamanlar / Faysal Soysal
• Yok Devenin Pabucu: Bir Aşk Hikayesi / Sibel Mary Şamlı
• Kara Atlas / Umut Vedat

35. İstanbul Film Festivali 5SİNEMADA İNSAN HAKLARI: FACE AVRUPA KONSEYİ SİNEMA ÖDÜLÜ
Avrupa Konseyi işbirliğiyle 10 yıldır dünyada sadece İstanbul Festivali’nde verilen FACE Avrupa Konseyi Sinemada İnsan Hakları Yarışması bu yıl da devam ediyor. FACE Ödülü, Avrupa Konseyi ve Eurimages fonunun da ortak destek olduğu 10.000 Avro para ödülü ve bir heykelcikten oluşuyor. FACE Jürisi’nde oyuncu Ercan Kesal, yönetmen Jakob Brossmann, Eurimages İdari Yönetici Yardımcısı Isabel Castro, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri ve Genel Sekreter Yardımcısı’nın İnsan Hakları ve Hukukun Üstünlüğü konularında özel başdanışmanı Leyla Kayacık yer alacak.

Sinemada İnsan Hakları yarışmasında yer alan filmler;
• Beyaz İnsanlar / White People / Lisa Aschan / İsveç
• Harikalar Diyarı / Wonderland / Michael Krummenacher, Jan Gassmann, Lisa Blatter, Gregor Frei, Benny Jaber, Carmen Jaquier, Jonas Meier, Tobias Nölle, Lionel Rupp, Mike Scheiwiller / İsviçre
• Akdeniz / Mediterranea / Jonas Carpignano / İtalya
• Sihirli Dağ / The Magic Mountain / Anca Damian / Romanya
• Yılanın Kucağında / Embrace of the Serpent / Ciro Guerra / Kolombiya
• Dev Canavar / Behemoth / Zhao Liang / Çin
• Sorgu / Interrogation / Vetri Maaran / Hindistan
• Kızıl Topraklar / The Red Land / Diego Martínez Vignatti / Belçika
• 3000 Gece / 3000 Nights / Mai Masri / Filistin
• Kıyıdakiler / Coastliners / Erdem Tepegöz, Barış Pirhasan, Alphan Eşeli, Melisa Önel, Ramin Matin

SEYFİ TEOMAN EN İYİ İLK FİLM ÖDÜLÜ CEM YILMAZ’DAN
2012 yılında kaybettiğimiz yönetmen ve yapımcı Seyfi Teoman anısına verilen Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü’nü kazanan filmin yönetmenine sonraki çalışmalarını teşvik etmek üzere CMYLMZ Fikirsanat aracılığıyla 30.000 TL ödül verilecek. Festivalin Altın Lale Uluslararası Yarışma, Sinemada İnsan Hakları Yarışması ve Türkiye Sineması (Altın Lale Ulusal Yarışma, Yarışma Dışı, Yeni Türkiye Sineması) bölümlerinde yer alan Türkiye yapımı tüm kurmaca ilk filmler bu ödüle aday olabiliyor. Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü jürisinde senarist, yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun, dağıtımcı Ioanna Stais ve oyuncu Ahmet Rıfat Şungar yer alacak.

Seyfi Teoman En İyi İlk Film için yarışacak filmler,
• Benim Kendi Hayatım / Adnan Akdağ
• Rauf / Barış Kaya, Soner Caner
• Mavi Bisiklet / Ümit Köreken
• Toz Bezi / Ahu Öztürk
• Ana Yurdu / Senem Tüzen
• Kasap Havası / Çiğdem Sezgin
• Kümes / Ufuk Bayraktar
• Son Kuşlar / Bedir Afşin
• Dolanma / Tunç Davut
• Çırak / Emre Konuk
• Kötü Kedi Şerafettin / Mehmet Kurtuluş, Ayşe Ünal
• Yemekteydim ve Karar Verdim / Görkem Yeltan
• Anadolu Masalları / Emin Fırat Övür

AUDENTIA ÖDÜLÜ 2

AUDENTIA ÖDÜLÜ
Avrupa Konseyi ortak yapım fonu Eurimages, cinsiyet eşitliğini geliştirmeye doğru bir adım daha atarak, bir kadın yönetmene bir sonraki projesinde kullanılmak üzere 30.000 euro değerinde bir ödülü vermeye başlıyor. İlk kez 35. İstanbul Film Festivali kapsamında verilmeye başlanacak Audentia Ödülü için bu yıl programdan 15 kadın yönetmenin filmi değerlendirilecek. Adını Latincede cesaret ve yiğitliği ifade eden “Audentia” kelimesinden alan ödül, kadın yönetmenlerin görünürlüğünü arttırarak başka kadınların da bu yoldan ilerlemesini teşvik etmeyi amaçlıyor. İlk kez verilecek bu ödül için bu yıl hami olarak sıra dışı cesarete sahip ve kendini film endüstrisinde cinsiyet eşitliğini geliştirmeye adamış İsveç Film Enstitüsü Başkanı Anna Serner seçildi.

Audentia Ödülü için yarışacak filmler;
• Beyaz İnsanlar / White People / Lisa Aschan
• Tam Gözlerimi Açarken / As I Open My Eyes / Leyla Bouzid
• Sihirli Dağ / The Magic Mountain / Anca Damian
• Evrim / Evolution / Lucile Hadzihalilovic
• Dağ / Mountain / Yaelle Kayam
• Vahşi / Wild / Nicolette Krebitz
• 3000 Gece / 3000 Nights / Mai Masri
• Ezgiler Ezgisi / Song of Songs / Eva Neymann
• Ansızın / All of A Sudden / Aslı Özge
• Toz Bezi / Dust Cloth / Ahu Öztürk
• Kasap Havası / Wedding Dance / Çiğdem Sezgin
• Şövalye / Chevalier / Athina Rachel Tsangari
• Susuzluk / Thirst / Svetla Tsotsorkova
• Ana Yurdu / Motherland / Senem Tüzen
• Yemekteydim ve Karar Verdim / We Were Dining and I Decided / Görkem Yeltan

FIPRESCI ÖDÜLÜ
Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) Altın Lale Ulusal ve Uluslararası Yarışma’da yer alan birer filme ve Ulusal Kısa Film Yarışması’ndan bir filme FIPRESCI Ödülü verecek. Başkanlığını ABD’den Chris Fujiwara’ın yapacağı FIPRESCI Jürisi’nde Finlandiya’dan Harri Römpötti, İtalya’dan Patrizia Pistagnesi, Slovakya’dan Viera Langerova ve Türkiye’den Senem Erdine ve Ali Deniz Şensöz görev alacak.

cineuropa.org ÖDÜLÜ
Sanatsal açıdan değeri tartışmasız olan, bunun yanı sıra karşılıklı iletişimi destekleyen ve birleştirici özellik taşıyan filmlere verilen cineuropa.org Ödülü, Altın Lale Ulusal Yarışması’nda yer alan bir filme verilecek. Cineuropa Ödülü’nü kazanan filmi, sinema yazarı Vladan Petkovic belirleyecek.

Festival Filmleri 10 Salonda Sinemaseverlerle Buluşacak
Başladığından bugüne bağımsız sinemaları destekleyen İstanbul Film Festivali’nin bu yılki gösterimleri Beyoğlu’nda Atlas, Beyoğlu ve Fitaş (iki salon) sinemaları, Akbank Sanat, İtalyan Kültür Merkezi, Ortaköy’de Feriye Sineması, Kadıköy’de Rexx Sineması (iki salon) ve İstanbul Modern Sinema olmak üzere 10 salonda yapılacak. Festival gösterimleri 11.00, 13.30, 16.00, 19.00 ve 21.30 seanslarının yanı sıra artık festivalin gelenekselleşen geceyarısı gösterimleri Cuma ve Cumartesi geceleri Atlas ve Rexx sinemalarında 24.00 seanslarında yapılacak.

Festival Bu Yıl İstanbul’un Farklı Semtlerine de Yayılıyor
İstanbul Film Festivali gösterimleri bu yıl İstanbul’un iki yakasına da yayılıyor. Festivalin son hafta sonunda, 16 ve 17 Nisan tarihlerinde, programdan bir seçkiyle Sultangazi’de Hoca Ahmet Yesevi Kültür Merkezi ve Maltepe’de Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gösterilecek.

Festivalin Yeni Bölümleri
35. İstanbul Film Festivali Akbank Galaları, Yıllara Meydan Okuyanlar, Dünya Festivallerinden, Genç Ustalar, NTV Belgesel Kuşağı, Mayınlı Bölge, Antidepresan, Çocuk Mönüsü, Geceyarısı Çılgınlığı gibi klasikleşmiş bölümlerinin yanı sıra bu yıla özel bölümlerde gösterimler gerçekleştirecek.

Musikişinas: Festival bu yıl ruhunu müzikle doyuranlar için yepyeni bir bölüm sunuyor. Müziği hayatlarının ayrılmaz bir parçası kılanların hikâyelerinin bir araya toplandığı 8 film Musikişinas bölümünde izleyiciyle buluşacak.

Gömülü Hazineler: Festivalin bu yıl çok ses getirecek yeni bölümlerinden Gömülü Hazineler, sinema tarihinin varlığı az bilinen, yasaklanmış, kaybolmuş, yıllar boyu izleyici karşısına çıkmamış veya literatürde adından hak ettiği kadar bahsedilmemiş filmleri gömülü olduğu yerden gün ışığına çıkartacak. Alkan Avcıoğlu’nun küratörlüğünü üstlendiği bölüm kapsamında geç keşfedilen veya restore edilen kopyasıyla izleyici karşısına ilk kez çıkmaya hazırlanan 4 film beyazperdede meraklılarıyla buluşacak.

Işığın Peşinde: 70’ler Amerikan Avangard Sineması: İstanbul Film Festivali, deneysel sinemaya da hak ettiği alanı açmak için bu özel türün başlangıçlarına doğru yol alıyor ve 70’li yıllarda en verimli zamanlarını geçiren Amerikan avangard sinemasının öncü isimlerinin filmlerini bir araya getiriyor. Burak Çevik küratörlüğünde hazırlanan bölümde Stan Brakhage, Michael Snow, Ken Jacobs, Robert Breer, Hollis Frampton, Ernie Gehr, Jonas Mekas, Stan Van Der Beek, Jerome Hill, James Benning gibi ustaların filmleri, Türkiye’de ilk defa 35. İstanbul Film Festivali’nde, çekildikleri orijinal formatları olan 16mm kopyalarından, İstanbul Modern Sinema’da izleyicilerle buluşacak.

Otto Preminger: Bir Yönetmenin Anatomisi: İstanbul Film Festivali, sinema tarihinin en özgün, en bağımsız ve en yaratıcı yönetmenlerinden Otto Preminger’i, ölümünün 30. yıldönümünde, 10 önemli filminin yer aldığı özel bir bölümle anıyor. “Kara film” türünü başlatan, “Korkunç Otto” gibi lakaplarla anılan, sınırları zorlayan ve tartışmalara konu olan, filmlerinde tabulara yer veren Otto Preminger’i tanıma ve filmlerini yıllar sonra da olsa büyük ekranda görebilme fırsatı yaratacak bu özel seçki için, daha önce İstanbul Film Festivali’nin birçok özel bölüm ve etkinliğine afiş hazırlayan usta tasarımcı Yurdaer Altıntaş tarafından özel bir afiş de tasarlandı.

Festivalin Bol Yıldızlı Bölümleri: Akbank Galaları
İstanbul Film Festivali’nin en sevilen bölümlerinden Akbank Galaları’nda, yıldızları usta yönetmenlerle buluşturan ve sezonun merakla beklenen 10 filmin Türkiye’deki ilk gösterimleri gerçekleştirilecek. Akbank Galaları’nda bu yıl, Berlin Film Festivali’ni de açan Coen Kardeşler’in Yüce Sezar!’ından, ülkesinde tüm gişe rekorlarını kıran Arjantinli yönetmen ve aynı zamanda Uluslararası Altın Lale Yarışması Jüri Başkanı Pablo Trapero’nun Çete’sine, Fransız sinemasının ustalarından Claude Lelouch’un Bir Kadın Bir Erkek’ine kadar birbirinden ilginç, ödüllü, dikkat çekici yapım yer alıyor. Oscar adayı Brooklyn, ilk gösterimini Toronto’da yapan dokunaklı dostluk öyküsü Truman, usta oyuncu Maggie Smith’in başrolünde olduğu Zoraki Komşu ve Ben Wheatley’nin J.G.Ballard uyarlaması Gökdelen bölümün diğer filmlerinden. Akbank Galaları’nın öne çıkan filmlerinden Jeff Nichols’ın bilimkurgu filmi Midnight Special festivalin açılışını da yapacak.

“Sürü” 38 Yıl Sonra Beyazperdede
İstanbul Film Festivali, Groupama işbirliğiyle dokuz yıldır Türkiye sinemasının önemli yapıtlarının yenilenerek sinemaya yeniden kazandırılmalarını sağlıyor. Türk Klasikleri Yeniden projesi kapsamında bu yıl senaryosunu Yılmaz Güney’in yazdığı, Zeki Ökten’in yönettiği, başrollerini Tarık Akan, Melike Demirağ ve Tuncel Kurtiz’in paylaştığı 1978 yapımı Sürü restore edildi. Atlas Post Production tarafından restore edilen Sürü, Tuncel Kurtiz’in 80. doğum yılı olan 2016’da, yapımından 38 yıl sonra yeniden beyazperdede izleyiciyle buluşacak.

Festival Bu Yıl da Çocukları Unutmadı
35. İstanbul Film Festivali minik takipçileri için bu yıl iki Fransız filmini Çocuk Mönüsü kapsamında çocuklar ve aileleriyle buluşturuyor: Simon Rouby’nın Avrupa Film Akademisi ödüllerinde aday olan canlandırma filmi Adama ve Comtesse de Segur tarafından 1850’lerde yazılan kitaptan uyarlanan kahkaha dolu Sophie’s Misfortunes / Talihsiz Sophie.

Festivalin Konukları
İstanbul Film Festivali bu yıl da ağırlayacağı birçok konuk yönetmen ve oyuncuyu festival izleyicileriyle buluşturmaya devam ediyor. Festivale katılacak oyuncu ve yönetmenler, filmlerinin gösterimlerinden önce sinemalarda sunumlar yapacak ve gösterim sonrasında da izleyicilerin sorularını yanıtlayacak.
– Altın Lale Uluslararası Yarışma jürisinin başkanlığını üstlenen ve Akbank Galaları bölümünde Çete / El Clan filmi gösterilecek yönetmen Pablo Trapero ve oyuncu eşi Martina Gusman;
– Chevalier / Şövalye filminin oyuncuları arasında yer alan, Yunanistan’ın pop starlarından Sakis Rouvas;
– Musikişinas bölümünde izleyiciyle buluşacak As I Open My Eyes / Tam Gözlerimi Açarken filminin yönetmeni Leyla Bouzid;
– Sundance’te En İyi Yönetmen ödülünü kazandıran Belgica’nın yönetmeni Felix van Groeningen;
– Kolombiya’nın tarihteki ilk Oscar adayı filmi Embrace of the Serpent / Yılanın Kucağında’nın yönetmeni Ciro Guerra’nın
– 10 yıl önce festivalin Uluslararası Yarışma bölümünde Radikal Halk Ödülü ve FIPRESCI Ödülü’nü kazanan Lucille Hadzihalilovic,
– Dört yıl önce La demora / Gecikme ile Altın Lale için yarışan, yeni filmi A Monster With A Thousand Heads / Bin Başlı Canavar ile Uruguay asıllı Meksikalı yönetmen Rodrigo Plá ve senaryo yazarı Laura Santullo;
– Crulic / Öteki Tarafa Yolculuk adlı canlandırma belgeseliyle 2012’de FACE Sinemada İnsan Hakları Yarışması Jüri Özel Ödülü’nü kazanan, son filmi The Magic Mountain / Sihirli Dağ ile festivalin konuğu olacak Anca Damian,
– Berlin Film Festivali’nin büyük ödülü Altın Ayı’yı kucaklayan Fire at Sea / Denizdeki Ateş filminin yönetmeni Gianfranco Rosi;
– Filistinli kadınların işgal altındaki yaşamlarını ele alan filmi 3000 Nights / 3000 Gece programda yer alan, yönetmen Mai Masri festivalin konukları arasında olacak.

Festivalde Söyleşiler, Paneller, Sinema Dersleri…
35. İstanbul Film Festivali, film programıyla olduğu kadar söyleşiler, paneller ve sinema dersleriyle de yoğun bir etkinlik programı sunacak.
Altın Lale Ulusal Yarışma jüri başkanı oyuncu Müjde Ar bir söyleşide sinemaseverlerle bir araya gelirken Altın Lale Uluslararası Yarışma jüri başkanı yönetmen Pablo Trapero da bir sinema dersi verecek. Festivalin bu yılki özel bölümlerinden Işığın Peşinde: 70’ler Amerikan Avangard Sineması küratörü Burak Çevik ve yönetmen Herb Shellenberger, deneysel sinema üzerine bir panel gerçekleştirecek. Bu yılın özel retrospektif bölümü Otto Preminger: Bir Yönetmenin Anatomisi paralelinde Otto Preminger sineması üzerine sinema yazarı Nil Kural ve Edinburgh Film Festivali direktörü Chris Fujiwara bir söyleşi gerçekleştirecek. Ayrıca yönetmen Emel Çelebi ve Güliz Sağlam Türkiye’de belgesel yapımı üzerine, video sanatçısı Ali Kazma ise video sanatı üzerine birer panel gerçekleştirecek. Festival etkinlikleriyle ilgili güncel bilgileri film.iksv.org adresinden takip edebilirsiniz.

Festival Konserleri
Hem görsel hem de işitsel olarak büyüleyici müzik performanslarının peş peşe sıralandığı, Nijer yapımı Color Of Blue With a Little Red in It / İçinde Biraz Kırmızı Olan Mavi Renkte Yağmur filminin yıldızı Mdou Moctar festival kapsamında bir konser verecek. Geleneksel Tuareg müziklerine deneysel yaklaşımıyla dünya çapında ün kazanan gitarist, şarkıcı ve besteci Mdou Moctar 9 Nisan Cumartesi gecesi Salon İKSV’de olacak.
As I Open My Eyes / Tam Gözlerimi Açarken filminde anne rolünde etkileyici bir oyunculuk sunan Tunuslu şarkıcı Ghalia Benali, festival kapsamında bir de konser veriyor. Arap dünyasının en şaşırtıcı seslerinden biri olarak övülen ve Arap halk ezgileriyle geleneksel caz formlarını çağdaş chillout ve klasik Hint müziğiyle harmanlayan Ghalia Benali, 12 Nisan Salı akşamı Salon İKSV’de olacak.

Köprüde Buluşmalar
İstanbul Film Festivali Türkiye Sineması ve Ulusal Yarışma Tema Sponsoru Anadolu Efes’in destekleriyle düzenlenen Köprüde Buluşmalar Türkiye’den ve komşu ülkelerden yapımcı, yönetmen ve senaristleri uluslararası sinema profesyonelleriyle 11. kez bir araya getiriyor. Köprüde Buluşmalar kapsamında gerçekleştirilen Film Geliştirme Atölyesi, Yapım Aşaması Atölyesi ve sinema derslerinde uzun metrajlı kurmaca, belgesel projeleri ve yapımı devam eden filmlerin ilk uluslararası sunumları yapılacak ve sinema profesyonellerine yönelik birçok panel ve sinema dersi düzenlenecek. Ayrıca Film Geliştirme Atölyesi kapsamında düzenlenecek Komşular platformunda komşu ülkelerden projeler, sinemacılar ve kurum temsilcileri davet ediliyor. Araştırma ve ön görüşme yöntemiyle seçilen dört Komşular projesi Türkiye’den seçilen projeler ile birlikte katılacakları sunum çalışmasının ardından yapımcılar ile birebir görüşmeler yapacak.

Film Geliştirme ve Yapım Aşaması Atölyeleri sonunda uluslararası jüri tarafından seçilecek projelere ödülleri takdim edilecek. Film Geliştirme Atölyesi’nin sonunda uluslararası jüri tarafından seçilecek projelere TC Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 10.000 dolar destek Ödülü, Melodika Ses Post-prodüksiyon Ödülü ve Akdeniz Film Enstitüsü (MFI) Senaryo Atölyesi ödülü verilecek. Bu yıl beşinci kez düzenlenecek Yapım Aşaması Atölyesi sonunda da uluslararası jüri tarafından belirlenecek üç filme; Köprüde Buluşmalar destekçisi Anadolu Efes tarafından üçüncü kez 30.000 TL’lik Anadolu Efes Ödülü, renk düzenleme ve online kurgu işlemelerini kapsayan Digiflame Ödülü ve Başka Sinema Ödülü verilecek. Köprüde Buluşmalar ödül resepsiyonu 13 Nisan Çarşamba akşamı gerçekleştirilecek.

35. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ FİLM LİSTESİ
ULUSLARARASI YARIŞMA (15 FİLM)
– Sütak / Sutak / Heavenly nomadic / Mirlan Abdykalykov / Kırgızistan
– Eva’ya Huzur Yok / Eva Doesn’t Sleep / Pablo Agüero / Arjantin
– Bize Rüyalarımızda Huzur Ver / Peace to Us in Our Dreams / Sharunas Bartas / Litvanya
– Bir Liderin Çocukluğu / The Childhood of a Leader / Brady Corbet / İngiltere
– Kor / Ember / Zeki Demirkubuz / Türkiye
– Şeytanlar / Les démons / The Demons / Philippe Lesage / Kanada
– Son / The End / Guillaume Nicloux / Fransa
– Bin Başlı Canavar / Un monstruo de mil cabezas / A Monster With Thousand Heads / Rodrigo Pla / Meksika
– Susuzluk / Jajda / Thirst / Svetla Tsotsorkova / Bulgaristan
– Belgica / Felix Van Groeningen / Belçika-Fransa
– Aşk Birleşik Devletleri / Zjednoczone Stany Milosci / United States of Love / Tomasz Wasilewski / Polonya
– Ara / Interruption / Yorgos Zois / Yunanistan
– Bir Nefes / Ein atem / One Breath / Christian Zübert / Almanya
– Bir Aile Filmi / Rodinny film / Family Film / Olmo Omerzu / Çek Cumhuriyeti
– Ansızın / Auf Einmal / All of A Sudden / Aslı Özge / Almanya

SİNEMADA İNSAN HAKLARI YARIŞMASI (10 FİLM)
– Beyaz İnsanlar / Det vita folket / White People / Lisa Aschan / İsveç
– Harikalar Diyarı / Heimatland / Wonderland / Michael Krummenacher, Jan Gassmann, Lisa Blatter, Gregor Frei, Benny Jaber, Carmen Jaquier, Jonas Meier, Tobias Nölle, Lionel Rupp, Mike Scheiwiller / İsviçre
– Akdeniz / Mediterranea / Jonas Carpignano / İtalya
– Sihirli Dağ / La montagne magique / The Magic Mountain / Anca Damian / Romanya
– Yılanın Kucağında / El Abrazo de la Serpiente / Embrace of the Serpent / Ciro Guerra / Kolombiya
– Dev Canavar / Bei xi mo shou / Behemoth / Zhao Liang / Çin
– Sorgu / Visaaranai / Interrogation / Vetri Maaran / Hindistan
– Kızıl Topraklar / La tierra roja / The Red Land / Diego Martínez Vignatti / Belçika / Latido
– 3000 Gece / 3000 Layla / 3000 Nights / Mai Masri / Filistin
– Kıyıdakiler / Coastliners / Erdem Tepegöz, Barış Pirhasan, Alphan Eşeli, Melisa Önel, Ramin Matin

TÜRKİYE SİNEMASI 2014-2015
ULUSAL YARIŞMA (11 FİLM)
– Tarla / The Field / Cemil Ağacıkoğlu
– Benim Kendi Hayatım / My Own Life / Adnan Akdağ
– Rüzgarın Hatıraları / Memories of the Wind / Özcan Alper
– Siyah Karga / Black Crow / Tayfur Aydın
– Kalandar Soğuğu / Cold of Kalandar / Mustafa Kara
– Rauf / Barış Kaya, Soner Caner
– Mavi Bisiklet / Blue Bicycle / Ümit Köreken
– Toz Bezi / Dust Cloth / Ahu Öztürk
– Ana Yurdu / Motherland / Senem Tüzen
– Rüzgarda Salınan Nilüfer / Swaying Waterlily / Seren Yüce
– Kasap Havası / Wedding Dance / Çiğdem Sezgin

YARIŞMA DIŞI (4 FİLM)
– Kümes / The Coop / Ufuk Bayraktar
– Saklı / Secret / Selim Evci
– Uzaklarda Arama / Not So Far Away / Türkan Şoray
– Kıyıdakiler / Coastliners / Erdem Tepegöz, Barış Pirhasan, Alphan Eşeli, Melisa Önel, Ramin Matin

YENİ TÜRKİYE SİNEMASI (8 FİLM)
– Son Kuşlar / The Last Birds / Bedir Afşin
– Dolanma / Entanglement / Tunç Davut
– Melekleri Taşıyan Adam / Angels’ Shepherd / Cansel Elçin
– Çırak / The Apprentice / Emre Konuk
– Kötü Kedi Şerafettin / Bad Cat / Mehmet Kurtuluş, Ayşe Ünal
– Anadolu Masalları / Anatolian Tales / Emin Fırat Övür
– Enkaz / Under the Sky / Alpgiray M. Uğurlu
– Yemekteydim ve Karar Verdim / We Were Dining and I Decided / Görkem Yeltan

ULUSAL BELGESEL YARIŞMASI (12 FİLM)
– Hazır Ol! / Attention! / Onur Bakır & Panagiotis Charamis
– Rafet’in Çocukları / The Children of Rafet / Mümin Barış & Reşit Ballıkaya
– Başgan / Mr. President / Orhan Eskiköy
– Genç Pehlivanlar / Young Wrestlers / Mete Gümürhan
– Soluk / Sigh / Metin Kaya
– Koloni / Colony / Gürcan Keltek
– Beyaz Çınar / Çinara Sipi / White Sycamore / Kazım Öz
– Ötekiler / The Others / Ayşe Polat
– Sürgün Türküleri Yılmaz Güney / Ballad of Exiles Yılmaz Güney / İlker Savaşkurt
– Kayıp Zamanlar / Missing Times / Faysal Soysal
– Yok Devenin Pabucu: Bir Aşk Hikayesi / Holy Camel! : A True Love Story / Sibel Mary Şamlı
– Kara Atlas / Dark Atlas / Umut Vedat

ÖZEL GÖSTERİMLER (2 FİLM)
– Ve Perde! / And… the Curtain! / Selçuk Metin
– Kapalı Gişe: Türkiye’de Tekelleşen Film Dağıtımı / Only Blockbusters Left Alive: Monopolizing Film Distribution in Turkey / Şenay Aydemir, Evrim Kaya, Fırat Yücel, Kaan Müjdeci

ULUSAL KISA FİLM YARIŞMASI (10 FİLM)
– Merkür / Mercury / Melis Balcı, Ege Okal
– Asfalt / Asphalt / Süleyman Demirel
– Salı / Ziya Demirel / Türkiye-Fransa
– Balık Havuzu / Fish Pond / Ezgi Kaplan
– Karadeniz / Black Sea / Ulaş Karaoğlu
– Tik Tak / Tick Tock / Zeynep Koçak
– Timur Hakkında / About Timur / Özgü Özbudak
– Cemil Şov / The Cemil Show / Barış Sarhan
– Orman / The Jungle / Onur Saylak, Doğu Akal
– Jamais Vu / Levent Türkan

TÜRK KLASİKLERİ YENİDEN (1 FİLM)
– Sürü/ Zeki Ökten

SİNEMA ONUR ÖDÜLLERİ (3 FİLM)
– İki Gemi Yanyana/ Atıf Yılmaz (Suzan Avcı)
– Gözleri Ömre Bedel/ Ülkü Erakalın
– Gırgıriye / Kartal Tibet (Perran Kutman)

35. İstanbul Film Festivali 7

AKBANK GALALARI (10 FİLM)
– Yüce Sezar! / Hail, Caesar! / Ethan & Joel Coen / İngiltere
– Brooklyn / John Crowley / İrlanda
– Truman / Cesc Gay / İspanya
– Zoraki Komşu / The Lady in the Van / Nicholas Hytner / İngiltere
– Bir Kadın Bir Erkek / Un + Une / One Plus One / Claude Lelouch / Fransa
– Kördüğüm / Maggie’s Plan / Rebecca Miller / ABD
– Midnight Special / Jeff Nichols / ABD
– Karışma Anne! / The Meddler / Lorene Scafaria / ABD
– Çete / El Clan / Pablo Trapero / Arjantin
– Gökdelen / High-Rise / Ben Wheatley

YILLARA MEYDAN OKUYANLAR (10 FİLM)
– Kendi Kanım / Sangue del mio sangue / Blood of My Blood / Marco Bellocchio
– Hatırla / Remember / Atom Egoyan / Kanada
– Kadınların Gölgesinde / L’ombre des femmes / In the Shadow of Women / Philippe Garrel / Fransa
– Rabin’in Son Günü / Rabin the Last Day / Amos Gitai / İsrail
– Kış Şarkısı / Chant d’hiver / Winter Song / Otar Iosseliani / Fransa
– Korku Virüsü / El Virus de la Por / Virus of Fear / Ventura Pons / İspanya
– Acı Sokağı / La Calle de la Amargura / Bleak Street / Arturo Ripstein / Meksika
– 11 Dakika / 11 Minut / 11 Minutes / Jerzy Skolimowski / Polonya
– Francofonia / Alexander Sokurov / Fransa-Almanya-Hollanda
– Yaş 17 / Quand on a 17 ans / Being 17 / André Téchiné / Fransa

hail-caesar scarlet

DÜNYA FESTİVALLERİNDEN (21 FİLM)
– Köpeğin Kalbi / Heart of A Dog / Laurie Anderson / ABD
– Kibir / La vanité / Vanity / Lionel Baier / İsviçre
– Suyun Hatırası / La memoria del agua / The Memory of Water / Matias Bize / Şili
– Fransız Kanı / Un Français / French Blood / Diastème / Fransa
– Binbir Gece: Bölüm1, Huzursuz Adam / As Mil e Uma Noites: Volume 1, O Inquieto / Arabian Nights: Volume 1 – The Restless One / Miguel Gomes / Portekiz
– Binbir Gece: Bölüm2, Kasvetli Adam / As Mil e Uma Noites: Volume 2, O Desolado / Arabian Nights: Volume 2 – The Desolate One / Miguel Gomes / Portekiz
– Binbir Gece: Bölüm3, Büyülenmiş Adam / As Mil e Uma Noites: Volume 3, O Encantado / Arabian Nights: Volume 3 – The Enchanted One / Miguel Gomes / Portekiz-
– Bir Ejderha Uyanıyor! / Ejdeha Vared Mishavad! / A Dragon Arrives! / Mani Haghighi / İran
– Gelecek Günler / Things to come / L’avenir / Mia Hansen-Løve / Fransa
– Vicdanın Sesi / Chaharshanbeh, 19 Ordibehesht / Wednesday, May 19 / Vahid Jalilvand / İran
– Ötedekiler / The Other Side / Roberto Minervini / Fransa
– Alt Kat / Un etaj mai jos / One Floor Below / Radu Muntean / Romanya
– Ezgiler Ezgisi / Pesn pesney / Song of Songs / Eva Neymann / Ukrayna
– Küçük Adamlar / Little Men / Ira Sachs / Yunanistan
– Doğru Zaman / Ji-geum-eun-mat-go-geu-ddae-neun-teul-li-da / Right Now, Wrong Then / Hong Sang-Soo / Güney Kore
– Seni Seviyorum Hedi / Inhebek Hedi / Hedi / Mohamed Ben Attia / Tunus
– Mars’tan Haberler Var / Des Nouvelles de la Planète Mars / News From Planet Mars / Dominik Moll / Fransa
– Denizdeki Ateş / Fuocoammare / Fire at Sea / Gianfranco Rosi / İtalya
– Saraybosna’da Ölüm / Smrt u Sarajevu / Death in Sarajevo / Danis Tanovic / Fransa
– Gayrimeşru / Illegitimate / Adrian Sitaru / Romanya
– 24 Hafta / 24 Wochen / 24 Weeks / Anne Zohra Berrached / Almanya

GENÇ USTALAR (12 FİLM)
– Toprağın Gölgesinde / La tierra y la sombra / Land and Shade / César Augusto Acevedo / Kolombiya
– Kara Tavuk / Kalo pothi / The Black Hen / Min Bahadur Bham / Nepal
– Dolaptaki Canavar / Closet Monster / Stephen Dunn / Kanada
– Yolculuk / Viaje / Paz Fábrega / Kosta Rika
– Dağ / Ha’har / Mountain / Yaelle Kayam / İsrail
– Neon Boğa / Boi Neon / Neon Bull / Gabriel Mascaro / Brezilya
– Yeraltı Kokusu / Underground Fragrance / Pengfei / Fransa
– Karar Kimin? / Keeper / Guillaume Senez / Belçika
– Ayrılış / Departure / Andrew Steggall / İngiltere
– Keder / Banat (Il Viaggio) / Adriano Valerio / İtalya
– Bundan Sonra / Efterskalv / The Here After / Magnus Von Horn / İsveç
– Ağabeylerimin Bana Öğrettiği Şarkılar / Songs My Brothers Taught Me / Chloé Zao / ABD

NTV BELGESEL KUŞAĞI (14 FİLM)
– Büyükbabam Allende / Allende, mi abuelo Allende / Beyond My Grandfather Allende / Marcia Tambutti Allende / Şil
– De Palma / Noah Baumbach, Jake Paltrow / ABD
– Ben, Ingrid / Jag är Ingrid / Ingrid Bergman in Her Own Words / Stig Björkman / İsveç
– Lampedusa’da Kış / Lampedusa in Winter / Jakob Brossmann / Avusturya
– Ben Belfast’ım / I Am Belfast / Mark Cousins / Ingiltere
– Vatanım / Homeland (Iraq Year Zero) / Abbas Fahdel / Irak
– Steve Jobs: Makine Değil İnsan / Steve Jobs: The Man in the Machine / Alex Gibney / ABD
– Evimin Avlusu / El patio de mi casa / No Place Like Home / Carlos Hagerman / Meksika
– Hitchcock/Truffaut / Kent Jones
– Hiçbir Yere Ait Değilim / I Don’t Belong Anywhere: The Cinema of Chantal Akerman / Marianne Lambert / Belçika
– Ağustos Olayları / Sobytie / The Event / Sergei Loznitsa / Hollanda
– Güneşin Altında / V paprscích slunce / Under the Sun / Vitaly Mansky / Çek Cumhuriyeti
– Şimdi Nereyi İşgal Edelim? / Where to Invade Next / Michael Moore / ABD
– Tuz Gölü Hayalleri / I sogni del lago salato / Dreams of the Salt Lake / Andrea Segre / İtalya

MAYINLI BÖLGE (11 FİLM)
– Hüzünlü Gizem Ninnisi / Hele Sa Hiwagang Hapis / A Lullaby to the Sorrowful Mystery / Lav Diaz / Filipinler
– Semptom / Symptoma / Symptom / Angelos Frantzis / Yunanistan
– Ölümcül / Meurtrière / Philippe Grandrieux / Fransa
– Evrim / Evolution / Lucile Hadzihalilovic / Fransa
– Pek Ağır Yol İleri / Dead Slow Ahead / Mauro Herce / İspanya
– Tekir / Kater / Tomcat / Händl Klaus / Avusturya
– Vahşi / Wild / Nicolette Krebitz / Almanya
– Öğleden sonra / Na ri xia wu / Afternoon / Tsai Ming-Liang / Tayvan
– Uyku Yok Yok / Wu wu mian / No No Sleep / Tsai Ming-Liang / Tayvan-Hong Kong + Sis / Mok Mae Rim / Vapour / Apichatpong Weerasethakul / Tayland
– Tikkun / Avishai Sivan / İsrail
– Fısıldayan Yıldız / Hiso Hiso Boshi / The Whispering Star / Sion Sono / Japonya

GÖMÜLÜ HAZİNELER (4 FİLM)
– Koyun Katili / Killer of Sheep / Charles Burnett / ABD
– Kum Saati Sanatoryumu / Sanatorium pod klepsydra / The Hourglass Sanatorium / Wojciech Has / Polonya
– Hüzünlü Belladonna / Kanashimi no Beradonna / Belladonna of Sadness / Eiichi Yamamoto / Japonya
– Out 1: Spectre / Jacques Rivette / Fransa

ANTİDEPRESAN (10 FİLM)
– Ben ve Kaminski / Ich und Kaminski / Me and Kaminski / Wolfgang Becker / Almanya
– Apartman Hikâyeleri / Asphalte / Macadam Stories / Samuel Benchetrit / Fransa
– Allah İzin Verirse / Se dio vuole / God Willing / Edoardo Falcone / İtalya
– Florida / Floride / Philippe Le Guay / Fransa
– Yılbaşı Eğlencesi / Mi gran noche / My Big Night / Alex de la Iglesia / İspanya
– Bay Sim’in Çok Özel Hayatı / La vie très privée de Monsieur Sim / The Very Private Life of Mister Sim / Michel Leclerc / Fransa
– Yeni Öğrenci / Le Nouveau / The New Kid / Rudi Rosenberg / Fransa
– Güneş Şemsiyesi / Parasol / Valéry Rosier / Belçika
– Şövalye / Chevalier / Athina Rachel Tsangari / Yunanistan
– Schneider Bax’a Karşı / Schneider vs. Bax / Alex van Warmerdam / Hollanda

ÇOCUK MÖNÜSÜ (2 FİLM)
– Adama / Simon Rouby / Fransa
– Talihsiz Sophie / Les malheurs de Sophie / Sophie’s Misfortunes / Christophe Honoré / Fransa

GECEYARISI ÇILGINLIĞI (3 FİLM)
– Elm Sokağında Kâbus / A Nightmare on Elm Street / Wes Craven / ABD
– İblis / Demon / Marcin Wrona / Polonya-İsrail
– Paris 5:59 / Théo et Hugo sont dans le même bateau / Paris 05:59 / Jacques Martineau, Olivier Ducastel / Fransa

MUSİKİŞİNAS (8 FİLM)
– Tam Gözlerimi Açarken / À peine j’ouvre les yeux / As I Open My Eyes / Leyla Bouzid / Fransa
– Şehrin Şarkısı / Urban Hymn / Michael Caton-Jones / İngiltere
– Lecuona Çalmak / Playing Lecuona / Pavel Giroud, Juan Manuel Villar Betancort / İspanya
– İçinde Biraz Kırmızı Olan Mavi Renkte Yağmur / Akounak Tedalat Taha Tazoughai / Rain The Color of Blue With A -Little Red In It / Christopher Kirkley / Nijer
– Yabancıların Müziği / The Music of Strangers: Yo-Yo Ma and the Silk Road Ensemble / Morgan Neville / ABD
– Miles Ahead / Don Cheadle / ABD
– Doğuştan Kederli / Born to Be Blue / Robert Budreau / ABD
– Michael Jackson’ın Yolculuğu / Michael Jackson’s Journey From Motown to Off the Wall / Spike Lee / ABD

IŞIĞIN PEŞİNDE: 70’LER AMERİKAN AVANGARD SİNEMASI (9 SEANS)
– Işığın Metni / The Text of Light The Text of Light / Stan Brakhage, 1974
– La Région Centrale / Michael Snow, 1970-1971
– Litvanya Seyahatinden Hatıralar / Reminiscences of a Journey to Lithuania Reminiscences of a Journey to Lithuania / Jonas Mekas, 1971-1972
– Öyle Bir Kadın ki… / Film About a Woman Who… / Yvonne Rainer, 1974
– Yıkıcı Dürtü / The Destructive Impulse
– (nostalgia) / Hollis Frampton, 1971
– S:TREAM:S:S:ECTION:S:ECTION:S:S:ECTIONED / Paul Sharits, 1971
– Pelikülün Sınırları / The Edges of Film
– Corridor / Standish Lawder, 1970
– Globe / Ken Jacobs, 1971
– Serene Velocity / Ernie Gehr, 1970
– Robert Breer Seçkisi / Robert Breer Selected Works – 70 (1970), Gulls and Buoys (1972), Fuji (1973) , 77 (1977) , LMNO (1978), T.Z. (1979)
– Dişiliğin Muktedirliği / The Mighty of Her
– Soft Fiction / Chick Strand, 1979
– Near the Big Chakra / Anne Severson, 1971
– Double Strength / Barbara Hammer, 1978
– Sanat Olarak Video / Video as Art
– Stan VanDerBeek’ın Video Çalışmaları (Seçki) – Newsreel of Dreams: Part I (1976), Strobe Ode (1977), Vanishing Point Left (1977), Color Fields Left (1977), Mirrored Reason (1979)
– Global Groove / Nam June Paik, John Godfrey, 1973

OTTO PREMINGER: BİR YÖNETMENİN ANATOMİSİ (10 FİLM)
– Kanlı Gölge / Laura / Otto Preminger / ABD /
– Kaldırımlar Bitince / Where the Sidewalk Ends / Otto Preminger / ABD
– Dönüşü Olmayan Nehir / River of No Return / Otto Preminger / ABD
– Bir Cinayetin Anatomisi / Anatomy of a Murder / Otto Preminger / ABD
– Günaydın Hüzün / Bonjour Tristesse / Otto Preminger / ABD-İngiltere
– Küçük Kız Kayboldu / Bunny Lake Is Missing / Otto Preminger / İngiltere
– Washington’da Fırtına / Advise and Consent / Otto Preminger / ABD
– Kardinal / The Cardinal / Otto Preminger / ABD
– Altın Kollu Adam / The Man With the Golden Arm / Otto Preminger / ABD
– Aziz Jan / Saint Joan / Otto Preminger / ABD

ANILARINA (6)
– Gizemli Ada / The Wicker Man / Robin Hardy / İngiltere (Christopher Lee)
– Grey Gardens / Albert Maysles, Ellen Hovde, David Maysles, Muffie Meyer / ABD
– Zengin Mutfağı / Rich Man’s Kitchen / Başar Sabuncu
– Balo / Le Bal / Ettore Scola / İtalya
– Üç Arkadaş / Three Friends / Memduh Ün
– Kosmos / Cosmos / Andrzej Zulawski / Fransa

35. İstanbul Film Festivali 4

Festivalle İlgili Gelişmeleri Sosyal Medya Hesaplarımızdan Takip Edin
İstanbul Film Festivali ile ilgili tüm gelişmeleri; filmler, etkinlikler ve konuklarla ilgili bilgileri, programa dair ipuçlarını sosyal medya hesaplarımızdan takip edin, herkesten önce haberdar olun. Yarışmalarla eğlenin, programı yakından tanıyın, sürpriz hediyelerimizden kazanma şansını yakalayın. #istfilmfest16 etiketini kullanarak, siz de festival sohbetinin parçası olun. Ayrıca AppStore ve Google Play’den indirilebilen ve Vodafone Türkiye’nin katkılarıyla geliştirilen İKSV Mobil uygulamasıyla festivalle ilgili tüm bilgilere erişebilir ve AppStore’dan indirilebilen İKSV Kitaplık uygulamasıyla festival katalogunu iPad’inizden de okuyabilirsiniz.

#istfilmfest16
#izbırakanfilmler
facebook.com/istanbulfilmfestivali
twitter.com/ist_filmfest
instagram.com/istfilmfest
istfilmfest.tumblr.com
youtube.com/user/iksvistanbul

Festival biletleri ne zaman, nerede satışa çıkıyor?
Festival biletleri 26 Mart Cumartesi günü 10.30’dan itibaren hizmet bedeli eklenmeden, tüm satış kanallarında aynı ücretlerle Biletix satış kanalları ile Atlas ve Rexx sinemalarında açılacak ana gişelerden satışa çıkıyor.
Bilet fiyatları
Hafta içi gündüz seansları (11.00, 13.30, 16.00 ) 8 TL;
Hafta içi 19.00 ve hafta sonu (11.00, 13.30, 16.00, 19.00) tam 18 TL, öğrenci ile 65 yaş ve üstü 14 TL;
Tüm 21.30 seansları 20 TL;
İstanbul Modern, Türkan Saylan Kültür Merkezi ve Hoca Ahmet Yesevi Kültür Merkezi’ndeki gösterimlerin bilet fiyatları 8 TL.
Festival gösterimlerinin başlayacağı güne kadar yapılacak bilet işlemlerinde tüm izleyiciler ön satış indiriminden yararlanacak.

Lale üyeleri her zaman olduğu gibi festival biletleri için ön satış ve %25’e varan özel indirimlerden yararlanacak. Öncelikli biletler, Atlas ve Rexx sinemalarının yanı sıra Lale Kart İletişim Merkezi ve Biletix web sitesinden (www.biletix.com) ) ve Biletix satış noktalarından alınabilir. Lale Kart üyeleri için ön satış dönemi: 22 Mart (Siyah ve Beyaz Lale üyeleri), 23-25 Mart (Kırmızı ve Sarı Lale üyeleri).
Festival Sponsoru AKBANK, Axess Kart sahiplerine festival boyunca hafta içi gündüz seansları hariç satın alacakları biletlerde %20 özel indirimden yararlanabilecekleri bir avantaj sağlıyor.
Sinemaseverlerin iki hafta boyunca elinden düşürmediği, filmlerin bilgileri, festivalin çizelgesi, etkinlikleri ve tüm detaylarını içeren festival katalogu, 19 Mart Cumartesi’den itibaren Atlas ve Rexx sinemalarından ve İKSV’den 5 TL’ye alınabilir.

altın lale ödülü35. İstanbul Film Festivali’nin destekçileri
35. İstanbul Film Festivali bu yıl 20’nin üzerinde kurumun desteğiyle gerçekleştirilecek. TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü bu yıl da festivale büyük destek veriyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesi de festivale verdiği tanıtım desteğini sürdürüyor.

Festival Sponsoru Akbank’ın yanı sıra festivale 6 tema sponsoru destek veriyor:
– Anadolu Efes “Ulusal Yarışma ve Türkiye Sineması”
– Sabah Gazetesi “Dünya Festivallerinden”
– ATV “Yıllara Meydan Okuyanlar”
– NTV “NTV Belgesel Kuşağı”
– TLC “Antidepresan”
– Nescafé Gold “Genç Ustalar”
Festivalin sevilen bölümü “Akbank Galaları” yine Akbank’ın sponsorluğunda düzenlenecek.
İstanbul Film Festivali, Groupama sponsorluğunda dokuz yıl önce başlattığı “Özel Gösterim: Türk Klasikleri Yeniden” bölümüyle Türkiye sinemasının önemli yapıtlarını yıllar sonra yeniden beyazperdeyle buluşturmaya devam ediyor.
Limits Off İstanbul Film Festivali’ne Katkı Sağlayan Kuruluş olarak destek veriyor.
35. İstanbul Film Festivali konuklarını Renault taşıyor.
35. İstanbul Film Festivali, 2015 yılında olduğu gibi 2016’da da Goethe-Institut Istanbul, German Films ve Kino 2016 ile işbirliğini sürdürüyor.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın tüm festivallerine Öncü Sponsor Eczacıbaşı Topluluğu, Resmi İletişim Sponsoru Vodafone Türkiye, Resmi Taşıyıcı DHL WORLDWIDE EXPRESS ile Sigorta Sponsoru Zurich Sigorta, Sağlık Sponsoru Memorial Sağlık Grubu ve Servis Sponsorları GFK, directComm ve AGC destek veriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir