‘Hazal’, ‘Bekçi’, ‘Su da Yanar’ ve ‘Balalayka’ gibi filmlerle tanınan Türkiye sinemasının usta yönetmeni Ali Özgentürk, 40 yılda oluşturduğu kişisel arşivini Kadir Has Üniversitesi ‘nin başlattığı ‘Ulusal Kültür Belgeliği’ projesine bağışladı.
‘Hazal’, ‘Bekçi’, ‘Su da Yanar’ ve ‘Balalayka’ gibi filmlerle tanınan yönetmen, senarist ve yapımcı Ali Özgentürk ‘ün, sanat yaşamı boyunca arşivlediği çalışmaları, Kadir Has Üniversitesi tarafından, toplumsal hafızayı sürekli tutmak ve değerlere sahip çıkmak amacıyla oluşturulan Ulusal Kültür Belgeliği projesi içerisinde sanatseverlerle buluşacak.
Kadir Has Üniversitesi, Türk kültür, sanat, edebiyat hayatına damga vurmuş kişi ve kurumların yıllara yayılan ve normal şartlar altında kaybolmaya mahkûm olma ihtimali olan arşivlerini ve eserlerini Ulusal Kültür Belgeliği ’nde bir araya getiriyor. İlk olarak Ali Özgentürk ’ün belgelerinin dahil edileceği Ulusal Kültür Belgeliği ’nin tanıtım toplantısı Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Hasan Bülent Kahraman ve yönetmen-senarist Ali Özgentürk’ün katılımıyla gerçekleşti. Üniversitenin Cibali yerleşkesinde düzenlenen basın toplantısında çalışmalarla ilgili bilgi veren Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı Hasan Bülent Kahraman, “Daha önce görülmemiş fotoğraf, video ve söyleşilerden oluşan arşiv en kısa sürede düzenlenip, önce kitap olarak yayımlanacak, eş zamanlı olarak da kamusal kullanıma açılacak” dedi.
BU ARŞİV İŞİ EN İYİ FİLMİM OLDU
Ali Özgentürk de uzun zamanda oluşan belge arşivi ile ilgili olarak şunları söyledi: “Açıkçası bu proje ortaya çıkana kadar benim arşiv denecek bir birikime sahip olduğumun farkında bile değildim. Beyoğlu ’ndaki film yapım şirketimin ofisini düzenlerken altı odanın üçünün tıka basa belge, fotoğrafla dolu olduğunu gördüm. 40 yıla yayılan bir sürede, tamamen kendiliğinden oluşmuş bir koleksiyondu. Bunlar içinde sinema ile ilgili belgeler kadar edebiyatla ilgili belgeler de ağırlıkta. Eskiden ‘En iyi filmim hayatımdır’ diyordum. Şimdi bu arşiv işi en iyi filmim oldu. Bizim tarihimizde ilk defa bir üniversite bir rejisörün, bir yönetmenin arşivini sahiplendi. Bu zor olacak, ciddiye alınacak bir şey. Bir kere ulusal bellek başlığı altında bir şey oluşturmak, bizim ülkemiz açısından çok önemli.”
Özkan ARSLAN/ Yaşar KAÇMAZ