Türk Fantastik Sineması’nın tutkunu Ed Glaser İstanbul’da

ED-GLASER-1

‘Türk Fantastik Sineması’nın

Amerikalı tutkunu Ed Glaser İstanbul’da

2010 yılından bu yana hazırladığı “Deja View” adlı sinema tarihi programıyla dünyanın dört bir köşesinde milyonlarca takipçisi bulunan Amerikalı yapımcı, yönetmen, program sunucusu ve sinema tarihçisi Ed Glaser, sıkı hayranı olduğu Türk fantastik sineması üzerine, anılan türün efsaneleşmiş sanatçılarıyla bir dizi söyleşi gerçekleştirmek üzere pek yakında Türkiye’ye geliyor.

Ed Glaser, Türk sinemaseverleri, özellikle de Yeşilçam’ın altın yıllarında sürüsüne bereket çekilen düşük bütçeli fantastik filmlerin o eşsiz enerjisi ve çocuksu coşkusuna vurgun sinema meraklıları için hiç de yabancı bir isim değil…
2010 yılında, kendisi tarafından kurulan Neon Harbor Entertainment şirketi adına internet ortamında yayımlanmak üzere hazırlayıp sunmaya başladığı “Deja View” (Ben Bunu Bir Yerlerden Hatırlıyorum) adlı sinema tarihi odaklı programıyla kısa sürede büyük ün kazanan ve günümüzde Türkiye dahil dünyanın dört bir köşesinde milyonlarca takipçisi bulunan Glaser, görece genç yaşına rağmen ABD’nin en üretken, aynı zamanda da en başarılı sinema tarihçileri arasında kabul ediliyor.
Türkiye ve Türk sinemasına yönelik ilgisi üniversite yıllarına kadar uzanan ünlü yapımcı-sunucu, özellikle “izleyiciye aktardıkları yoğun enerjiye ve içerdikleri yaratıcı fikirlere hayran olduğunu” belirttiği Türk usûlü polisiye, suç, intikam, korku, gerilim, bilim-kurgu, Western filmlerini son on yıldır kişisel bir ilgiden öte profesyonel bir düzlemde ele alıp inceliyor.

DEJA-VIEW-LOGO-2
Glaser, 2006 yılında kurduğu yapım-dağıtım şirketinin ilk ticarî faaliyetlerinden biri olarak, yönetmenliğini Türk fantastik sinemasının kült isimlerinden Çetin İnanç’ın üstlendiği, başrollerini Serdar Kebapçılar, Filiz Taçbaş, Tuğrul Meteer ve Hüseyin Peyda’nın paylaştıkları 1986 yapımı “Korkusuz” adlı filmin Kuzey Amerika DVD haklarını satın almış ve bir tür “Türk usûlü Rambo KORKUSUZ-KAPAKdenemesi” sayılabilecek bu düşük bütçeli filmi ABD ve çevre ülkelerde koleksiyonluk bir DVD şeklinde piyasaya sürmüştü. Fakat, o dönemde çekilmiş diğer pek çok Yeşilçam filmi gibi “Korkusuz”un da baştan sona kadar popüler Hollywood filmlerinden alınma müziklerle dolu olması ABD’de ciddi telif sorunlarına yol açabileceğinden, Glaser hatırı sayılır bir harcama ve emekle filmin ses kuşağını bütünüyle yenileyerek İngilizce bir seslendirme yaptırmış, yanı sıra bu heyecanlı hikâyenin ruhuna uygun özgün müzikler besteletmişti. ABD’de 2009 yılında “Rampage” (Öfke) adıyla piyasaya sürülen “Korkusuz”un İngilizce seslendirmeli DVD baskısı kısa sürede tükendi ve bu sıra dışı ticarî girişim Glaser’ın “fantastik sinema” alanında dünya çapında tanınan bir uzmana dönüşmesinde önemli bir katkı sağladı.
2007 yılında video oyunları dünyasını özgün bir bakış açısıyla ele aldığı “Press Start” (Başlat Düğmesine Basın) adlı uzun metrajlı bir sinema filminin yapımcı-yönetmenliğini üstlenen Glaser, diğer taraftan Türk fantastik sinemasıyla bağlarını ise hiç koparmadı ve 2010 yılından itibaren de bu alanın dünya çapındaki “guru”ları arasına girmesini sağlayacak olan yeni bir çalışmaya imza attı.

ED-GLASER-2

PROGRAMININ BAŞ GEDİKLİSİ, TÜRK FANTASTİK FİLMLERİ!

Ed Glaser’ın, ilk bölümü 3 Mayıs 2010 tarihinde yayımlanan ve kısa sürede küresel ölçekte çok ciddi bir hayran kitlesi toplayan sinema programı “Deja View”, konsepti itibarıyla, büyük bütçeli, gösterişli Hollywood filmlerinin üçüncü dünya ülkelerinde son derece kısıtlı imkânlarla ve fikrî hak sahiplerine telif bedelleri ödenmeden çekilen taklitlerine odaklanıyordu. Anılan kapsamda yolu sık sık Türk sinemasına da düşen ünlü yapımcı, programında bugüne kadar “Batman”den “Psycho”ya, “James Bond”lardan “Godfather”a, “Superman”den “Star Trek”e, “Captain America”dan “Straw Dogs”a kadar, senaryoları bir dönem Yeşilçam tarafından özgürce yağmalanmış ne kadar kült film var ise, programında bunları Türkiye’de çekilen taklitleriyle neredeyse plan plan kıyasladı ve kimi zaman da taklitleri asıllarından çok daha iyi bulduğunu büyük bir cesaretle vurguladı. Halen 6’ncı sezonunu yaşayan “Deja View”, ABD’de viral programlara verilen “Telly Ödülleri”nden 4 kez birincilikle döndü.
El Glaser, bugüne kadar ülkemize hiç gelmemesine rağmen, Türkiye’nin ta çocukluk yıllarından itibaren tarihi, doğal ve kültürel zenginlikleri, özellikle de sinemasıyla kendisine bağladığını belirtiyor.
İstanbul’a, kendisi gibi bir sinema tarihçisi olan Ali Murat Güven ve Güven’in film yapım şirketi Aztek Prodüksiyon’un özel davetlisi olarak gelecek olan Glaser, 16-30 Mayıs 2016 tarihleri arasında Türk fantastik sinemasının Kunt Tulgar, Yılmaz Atadeniz, İrfan Atasoy, Çetin İnanç, Levent Çakır, Biray Dalkıran, Hasan Karacadağ gibi yaşayan efsanelerine ziyaretler gerçekleştirip, küresel ölçekte takip edilen programı için kendileriyle video söyleşiler yapacak. Ünlü yapımcı ve sunucu, Türkiye’de bulunduğu süre zarfında zaman zaman sinema medyasının temsilcileriyle de bir araya gelecek.

EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ, EŞİ…

ED-GLASER-327 Eylül 1983’de Georgia eyaletinin Columbus kentinde dünyaya gelen Ed (tam adıyla, Edward) Glaser, ABD’nin saygın yükseköğrenim kurumlarından Illinois Üniversitesi’nde “Tiyatro ve Sinema Yönetmenliği” alanında eğitim gördü. 2005 yılında başarıyla tamamladığı bölümündeki bitirme tezi ise Stanley Kubrick’in yönettiği ölümsüz bilim-kurgu klasiği “2001”de, beklenmedik bir şekilde kontrolden çıkarak gemisinin bütün mürettebatını öldürmeye kalkışan süper bilgisayar “HAL 2000”in kişiliği üzerine bir analizdi.
Glaser, gerek öğrencilik yıllarında, gerekse sonrasında, bazıları ödüller de kazanan bir dizi kısa metrajlı film çekti; bu çalışmalar sırasında kendisini görsel dilde hikâye anlatmanın temel elementleri olan senaryo yazımı, çekim ve kurgu gibi alanlarda adım adım geliştirdi.
2003 yılında, aynı üniversitede okuduğu Meagan Rachelle ile tanıştı ve sinemaya tutkun bu ikili 2007’de hayatlarını birleştirdi. Bayan Glaser, günümüzde bir aile şirketi olan Neon Harbor bünyesinde senaryo yazarlığı, yapım tasarımcılığı ve seslendirme sanatçılığı gibi görevler üstlenmektedir.
Glaser çifti ve bebeklikten bu yana besledikleri tavşanları Rory, günümüzde, Neon Harbor Entertainment şirketinin de kurulu bulunduğu, Illinois eyaletine bağlı Champaign kentinde yaşıyorlar.

Ed Glaser ile 16-30 Mayıs tarihleri arasındaki Türkiye ziyareti sırasında görüşmek, tanışmak, görev yaptıkları gazete, dergi, internet sitesi, radyo ya da televizyon programı için söyleşi gerçekleştirmek isteyen sinema-TV sektörü profesyonelleri, 0553.119 82 23 numaralı cep telefonundan ayrıntılı bilgi alabilirler.

* * *
SİNEMA FİLMLERİ:
– “Press Start” / 2007
– “Rampage / Korkusuz” (İngilizce seslendirmeli ve özgün müzikli yeni DVD sürümü) / 2009
– “Press Start-2 / Continue” / 2011
– “Space Ninja” / 2014

İNTERNET ORTAMI PROGRAMLARI:
– “Press Start Adventures” / 2006
– “RoboGirl” / 2008
– “Deja View” / 2010
– “Ninja the Mission Force” / 2012

ÖDÜLLER:
– Telly Ödülü, “Deja View” / 2014
– 2 Telly Ödülü, “Deja View” / 2012
– Telly Ödülü, “Ninja the Mission Force” / 2012
– Telly Ödülü, “Space Ninja” / 2012
– Telly Ödülü, “Deja View” / 2011

“DEJA VIEW” PROGRAMI / BÖLÜMLERİN KRONOLOJİK LİSTESİ:
neonharbor.com/category/deja-view/

NEON HARBOR ENTERTAINMENT RESMÎ SİTESİ:
neonharbor.com/

DEJA-VIEW-LOGO-1

One thought on “Türk Fantastik Sineması’nın tutkunu Ed Glaser İstanbul’da

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir