Müzikal Deşifreler: Cüneyt Arkın – Cemil (1975)

Müzikal Deşifreler Cemil (1975)

YERLİ PARÇALAR :

Cemil (1975) filminin müziklerinde kullanılan yerli ve yabancı plakların deşifrelerinde dikkati çeken ilk parça geçen bölümde üzerinde durduğumuz karakterin duygusallığını tamamlayan önemli sahnelerden biri olan batakhane sahnesini bir çeşit müzik klipine dönüştüren Tanju Okan’ın Bu Benim Halkım parçasıdır.
Yerli parçalar popüler ve filmin konusuyla özdeşleşen plakların kullanımından oluşmaktadır.

Sizin için hazırladığımız Cemil (1975) klibi ile deşifrelerimize başlıyoruz:

ninni melike demirağNİNNİ – Melike DEMİRAĞ

Bu parça filmin açılışında kumsalda son kez çırpınan Alev ve yolunu şaşıran milyonlarca gencin ironik durumunu tasvir etmektedir.

Söz – Müzik : Şanar Yurdatapan
Düzenleme : Atilla Özdemiroğlu
Dün Bugün Yarın Orkestrası
Hop Plak 513 ( 45 lik )
1975

memleketim ayten alpmanMEMLEKETİM – Ayten ALPMAN

Memleketim parçası temelinde bir İsrail halk melodisi olup Türkçe sözlerle aranje (Popüler yabancı bestelerin Türkçe sözlerle yeniden yayınlanması ) edilmiştir . Aynı teknikle uluslararası yorumcu Mireille Mathieu tarafından L’aveugle olarak Fransızca da söylenmiştir .

Bu parçanın film içerisinde kullanıldığı sahnede Cemil eski dost Ayfer’e bir polis olarak unutulmaz tiradlarından birini söylemekte ve olayın dramatik yapısı Melih GÜLGEN’in kıvrak kamerasına takılan Türk halkından kesitlerle sunulmaktadır.
Söz :Fikret Şeneş
Aranjman : Noray Demirci
Süheyl Denizci Orkestrası

Ses Plak 004 ( 45 lik )
1975

YABANCI FİLMLERE AİT MÜZİKLER :

DEATH WISH Herbie HANCOCKDEATH WISH – Herbie HANCOCK

1974 yapımı Charles Bronson’un başrolünde oynadığı Michael Winner tarafından yönetilen DEATH WISH filminin müzik albümüdür . Film ülkemizde ÖLÜM ARZUSU ismiyle gösterilmiş ve ardından 5 devam filmi daha çekilmiştir . Fusion Jazz’in en önemli isimlerinden ve elektronik müziğin temellerini atan müzisyenlerden biri olan Herbie Hancock tarafından hazırlanmıştır .

İtalyan Basımı
CBS Records LP
80546

THE GODFATHER Part II – Nino ROTATHE GODFATHER Part II – Nino ROTA & Carmine COPPOLA

Baba filmleri serisinin ikinci bölümü olan GODFATHER II’nin başrolünde Al Pacino’nun yanı sıra Robert De Niro da baba Vito Corleone’nin gençlik yıllarını canlandırmıştır . Filmin müzik albümü (Ana teması ilk filmin müziklerini besteleyen Nino Rota’ya ait olmakla beraber) filmin yönetmeni Francis Ford Coppola’nın kardeşi Carmine Coppola tarafından bestelenmiştir . GODFATHER II nin müzikleri 1974 yılının en iyi film müziği Oscar ı ödülünü almıştır . GODFATHER I ve II nin müzik albümleri sadece CEMİL için değil pek çok Yeşilçam filminin müziklerinin deşifrelerinde ki vazgeçilmezlerden birisidir.

ENTER THE DRAGON Melodi Plak LPENTER THE DRAGON – Lalo SCHIFRIN

Uzakdoğu dövüş sanatlarının efsane ismi Bruce Lee’nin 1973 yılında çervrilen ve ülkemizde EJDER KALESİ ismiyle gösterilen filminin müzik albümüdür . Arjantin kökenli ve dünyanın en yetenekli piyanistlerinden Lalo Schifrin tarafından bestelenmiştir. Film müzikleri konusundaki serüveni 1960’larda başlayan bestecinin, 1970 li yıllarda özellikle funky tarzında başarılı film müzikleri, klasik müzik, tango ve jazz müziği tarzlarında albümleride bulunmaktadır .

Türkiye Basımı
WB Lisansı ile Melodi Plak LP
BS 2727

TOWERING INFERNO – John WILLIAMSTOWERING INFERNO – John WILLIAMS

1970’li yılların başlangıcında AIRPORT filmi ile beraber Amerikan sinemasının vazgeçilmez tarzlarından biri olarak yerini alan “Felaket” filmlerinin geniş yıldız kadrolu örneklerinden birisidir. “Gökdelende Yangın” olarak ülkemizde de gösterilen bu filmin müzik albümü ilerleyen yıllarda Steven Spielberg ile yaptığı ortak çalışmalarla bir etiket haline dönüşen senfonik John Williams tarzının özelliklerini taşımaktadır.

Amerikan Basımı
WARNER BROS LP
BS – 2840

MURDER ON ORIENT EXPRESS – RICHARD RODNEY BENNETTMURDER ON ORIENT EXPRESS – RICHARD RODNEY BENNETT

Türkiyenin sözlü veya direkt olarak görsel şekilde bir yabancı filmde kullanılması her zaman için yerli sinemaseverlerce bir gurur ve merak kaynağı oluşturmuştur. Agatha Christie‘nin klasiklerinden birisi olan Doğu Ekspresinde Cinayet in filmide elbetteki bu anlayış içerisinde ve yazarın cinayet kurmacalarındaki ustalığı sebebiyle sevilen bir film olarak anılmaktadır. Kurmacalara ve günümüzün anlayışıyla nerdeyse sıfır aksiyona dayalı bu tarz filmler eskisi kadar cazip gelmesede filmin müzikleri Yeşilçam Sinemasına katkıda bulunmuştur.
Italyan Basımı
EMI Records LP
064 – 81778

Cemil (1975) MÜZİKAL DEŞİFRELER

Yazan ve Derleyen: Gökay Gelgeç

Gokay Gelgec

1982 - Abisi ile beraber Cüneyt Arkın'ın SON SAVAŞÇI filmini sinemada seyrederek Fantastik kulvara erken giriş yaptı.1980'li yıllar - Video furyası ve TRT de yayınlanmış her tür filmi izleyerek geçirdi. Bu dönem özellikle ilerleyen yıllarda film müzikleri deşifreleri ve remake çalışmaları için bir ön kültüre sahip olmasını sağladı.1992 - Film muzikleri koleksiyonculuğu ve Yeşilçam filmlerinde kullanılan yabancı müziklerin deşifresine başladı. Son 20 yılda kaset, cd, plak ve sanal formatlarda olmak üzere 5000 adedin üzerinde film müziği albümü edindi.1998 - Çetin İnanç Koleksiyoncuları ÇIKO'yu kurdu. Grup amaç olarak filmlerin esinlendiği orjinal yapımları, filmlerde kullanılmış olan müziklerin deşifresi ve filmlere ait afiş - lobi kartı gibi dökümanların arşive eklenmesini seçti.2007 - Utku Uluer ile beraber SINEMATIK blogunun kurdular ve konsept dosyası CEMIL, Mesut Karanın katkılarıyla Cinemascope dergisinde yeraldı. Konsept dosyalar olarak Cemil ve Adalet filmlerinin yanısıra Tunç Okan Cumartesi Cumartesi ve Otobüs, Erotik Türk Sinemasının giallo örnekleri, Yeşilçam Remakeleri ve bir akım olarak Anadolu Westernleri konularında yazılı çalışmaları bulundu.2008 - Onar Films adına Jet Director ve Vendetta isminde iki kısa dökümanter hazırladı. Bu çalışmalar Demir Pençe Korsan Adam ve Cellat dvdlerinin basımlarında dünya pazarında yayınlandı. Hollanda kökenli Shockkend News sinema dergisi tarafından hazırlanan Turkish Trash Weekend film gösterimleri etkinliğinde konuşmacı ve danışman olarak yeraldı. Ayrıca yine aynı dergi için Türk Fantastik Sineması üzerine bir dosya hazırladı.2009 - Amerikan Dark Maze Studios dvd ve film yapımcılığı şirketi adına Korkusuz ve Kara Şimşek filmlerinin basım aşamalarında Çetin İnanç ve Serdar Kebapçılara ait dökümanterleri hazırladı. Aynı dönemlerde Melih Gülgen, Cüneyt Arkın ve Çetin İnançla kişisel sohbetlerini Sinematik için yazılı kaynak olarak paylaştı. Yönetmen Cem Kaya tarafından Alman ZDF kanalı için hazırlanan Remake Remix Ripoff belgeselinde konuşmacı olarak yeraldı. Massimo Italiano'nun hazırladığı Poliziesco kitabının Türk - Italyan ortak polisiyeleri bölümünde İnsanları Seveceksin filmi üzerine bir makale hazırladı. Ege Üniversitesi Sinema Kulübü tarafından hazırlanan etkinliklerde Cüneyt Arkın - Çetin İnanç dönemi filmlerinden Vahşi Kanın sunumunu ve anlatıcılığını üstlendi. KargART Geceyarısı Filmleri etkinlikleri kapsamında Kilink filmleri gecesinin anlatıcılığını yaptı.2010 yılından bugüne Macaristan'da yaşamaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

%d blogcu bunu beğendi: