Yeni Pazar Ekimiz, Ucuz Tarih Sitesi!

ucuz tarih banner

Pek çoğumuz Güven Erkin Erkal‘ı Türk Rock tarihine katkıları ile tanır. Yaptığı radyo programlarını da yine pek çoğunuz dinlemiştir diye düşünüyorum. Birkaç yıl önce Güven Erkin‘in Fantastik Filmlere ilgisini öğrenince çok şaşırmıştım. İyi bir araştırmacı, epey meraklı ve araştırmaya durmadan devam ediyor. Geçen sene Ucuz isimli bir fanzin çıkartmıştı, ben de 2. sayıya 2 yazı sözü vermiştim 1. sayıdan sonra fanzin durdu (Uygun bir zamanda bu 1. sayıyı size tanıtacağım) ancak Güven Erkin Erkal boş durmamış şimdi de Ucuz Tarih isimli bir site ile fanzini bir adım öteye götürmeye karar vermiş.

Sinematik Yeşilçam olarak her zaman destek vermekten zevk duyacağımız bir site. Zaman içerisinde içerik desteği de vermek istiyoruz. Sık kullananlar eklemeden önce sizler için Güven Erkin Erkal‘a Ucuz Tarih sitesini sorduk…

Ucuz Tarih Sitesi nedir, ne değildir?

Ucuz Tarih, geek’lerin bu topraklardaki ataları ne okur, ne dinler, ne seyreder sorularından yola çıktık. Anlaşılıyor ki, günümüzdekilerden ister istemez daha naif olmakla birlikte dün de “uzay” filmlerini – romanlarını sevenler vardı. Hatta daha eskiler (işte onlar tam ata) “fenni” roman ve filmleri bir başka sevmişler. Mevcut sayıları tek tük de olsa yabancı bazı korku, bilim kurgu gibi filmlerin gelmesine, bol miktarda çizgi romanın çıkmasına neden olmuşlar. Bir başka tutkuyla ilgi alanlarına sarılmışlar. Kutu kutu çizgi romanları değiş tokuş edenler, bir arada 2 – 3 filmi görmek için sinema sinema gezenler olmuş. Karton maskeler ve boyuna bağlanan perdeliklerle “cosplay”lerini de yapmışlar, evlerinin arka mahallelerindeki terkedilmiş eski konaklarda “frp” kafası da yaşamışlar. Ve tabi gündelik hayat… Bu fantastik dünyalarının dışında o dönemin magazin, sinema dünyası yıldızları, gazete ve mecmuaları… Şimdiki tutkularımızın kökenleri peşindeyiz.

Nasıl bir yayın düşünüyorsunuz? Site sadece her pazar mı güncellenecek?

Evet. Burada da bir başka eski heyecanı internet ortamında yaşamak istedik. Yaşı 40’ın üstünde olanlar 80 ve 90’lı yıllarda gazetelerin pazar eklerinin önemini bilir. Haftanın aktüel, magazin olayları, röportajları, çizgi romanlar, sanat, sinema ve televizyon dünyasına açılan büyülü birer kapıydılar. Hafta sonları sabahı eve gelen gazetelerin paylaşımında bu ekleri karıştırma önceliği genellikle çocuklarda olurdu. Büyüdükçe sahafları gezer olduk. Sevdiğimiz çizgi romanların izini sürerken bu gazete eklerinin daha eskilerine, 50 ve 60’lı yıllardakine ulaştık. Bu eski gazete pazar ekleriyle günümüzün gazete ekleri arasında büyük fark var. Günümüzdeki ekler, büyük ölçüde PR’cıların gönderdiği bültenlerin tekrarı ve reklam broşürü gibi. Bu romantik bir nostalji tutkusu değil. Günümüzün pazar ekleri çok sıkıcı. Biz Ucuz Tarih‘le okuyucuların pazar sabahlarına başka bir renk daha sunmak istiyoruz.

ucuz-tarih-logo-1

Peki bu hafta neler bizi bekliyor?

Tenten’in Türkiye’de yayınlanmış “feza serüvenleri”nden 10 seçme kapak
Türk sinema tarihi… Erol Taş’ın 10 film afişi
Aramızdan ayrılışının yıl dönümünde Arda Uskan’ı anıyoruz
Frankeştayn İstanbul’da fotoroman sürüyor…
Afif Yesari’nin “Uzaylılar Aramızda Dolaşıyor” yazı dizisi sürüyor
Geçmişten magazin haberleri ve reklamlar yine bu hafta da var

İyi Yayınlar! Sizlerde İyi Okumalar!

ucuz tarih tanıtım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir