Cüneyt Arkın & Fatma Girik – Sevişmek Yasak (1965)

Kışkırtıcı adı ve başroldeki yıldızlarıyla Sevişmek Yasak filmi ilgi çeken kayıp yüzlerce Yeşilçam filminden biri. Filmi izleyemediğimiz için bu eylemin yani sevişmenin filmde niye yasak olduğunu bilemiyoruz. Filmin yapım şirketi olan Ülkü filmin bir sene önce çektiği ve başrolünde yine Fatma Girik‘in oynadığı ”Öpüşmek Yasak” filmini hatırlatmak için mi bu adı filmine koyduğunu yoksa Rüçhan Adlı ile olan birlikteliği ile sinemada yeni bir döneme yeni yasaklar ve kanunlarla giren Türkan Şoray’a naziremi olsun diye mi konulduğunu da sanırım bilemeyeceğiz.

Yeşilçam da yapımcı ve yönetmenler genellikle söyleyeceklerini veya söylemek istediklerini film isimleri ile malum çevrelere ilettikleri için Ülkü Erakalın’ın da yapımcısı olduğu bu film ile palazlanıp tanınmasında büyük pay sahibi olduğu Türkan’a bir mesaj vermek istemesi pek uzak bir ihtimal gibi gelmedi bana.

sevismek-yasak-3

Sinemamızın iki güzel gözlü yıldızı Fatma Girik ve Cüneyt Arkın’ın birlikte oynadığı ilk kurdelenin bu film olduğunu görüyoruz. Menekşe gözlü Fato’muz doktorluktan sinemaya taze geçiş yapmış Cüneyt Arkın’dan kıdem olarak daha üstün bu filmde. Filmle ilgili elimizdeki bilgiler maalesef filmin afişi ve konusu ile sınırlı.

O konuyu isminden yola çıkarak ve dergilerde yazanlarla irdeliyoruz. Belki bu gün için demode diyebileceğiz ama 1960’ların Türkiye’si için gündemi meşgul eden bir konudur. 1964 Yılında anlı şanlı, çok ünlü ve de pek asitli Coca Cola ülkemiz sınırlarından içeri girmiştir. En büyük rakibi tatlımsı Pepsi’nin ülkeye giriş tarihide 1964 yılıdır. İş bilir sinemacılarımızın bu konu üzerine bir film çekmek için bir yıl beklemeleri ise şaşırtıcıdır.

sevismek-yasak-1

Başroldeki Cüneyt Arkın fakir bir kimyagerdir. Kimyager deyip geçmeyin bu meslek o yıllar da sinemamız da pek bir revaçtadır. Türk kimyagerleri pek çok formüle en azından Yeşilçam da imza atmıştır. Cüneyt’te elindeki formül ile ayrı ayrı iki fabrikanın sahibi olan Vahi Öz ve Hulusi Kentmen’e giderek formülünü satmak ister. Fakat iki işbilir fabrikatör pekte işbilir olmadıklarını ispat ederek Cüneyt’i tersleyip geri gönderirler. Ama sonradan öğrenirler ki genç adam ilaçlı bir buz bulmuştur ve bu buz bir şişeye atıldığında kola olmaktadır. İşte iki fabrikatörden birinin kızı olan Fatma burada devreye girer. Haliyle iki güzel endamlı arasında yaşanacak gönül ilişkisi de. Sami Hazinses ve Hayri Caner’inde fabrikaları için ajanlık yapan iki beceriksiz casusu canlandırdığı Sevişmek Yasak belki bir gün bir yerlerden jeneriği, ve sahneleri eksik bir şekilde çıkar. Bizde o güne kadar bu yazı ile idare edelim

sevismek-yasak-4

Görseller: 23 kasım 1965 Tarihli ARTİST dergisi, Sinematik Yeşilçam’dan dır

sevismek-yasak-1965Sevişmek Yasak (1965)
Rejisör : Mehmet Dinler
Senaryo : Suavi Sualp
Görüntü Yönetmeni : Menasi Filmeridis
Oyuncular :
Cüneyt Arkın,
Fatma Girik,
Vahi Öz,
Hulusi Kentmen,
Aziz Basmacı, Hayri Caner
Suzan Avcı

SEVİŞMEK YASAK (1965) 3

SEVİŞMEK YASAK (1965) 4

SEVİŞMEK YASAK (1965)2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir