Detaylardaki İnsan Avcısı

İnsan Avcısı dosyası için filmi daha iyi benimsemenize yardımcı olabilecek bir İnsan Avcısı Kılavuzu hazırladık ve filmdeki bazı özel isim, obje ve detayları listeledik. Bu mini kılavuzun hemen altında da filmde kullanılmış arabaların bir listesini ve Filmin künyesini bulacaksınız…

insan_avcisi_sinematik İnsan Avcısıİnsan Avcısı :  Tarihi kahramanların modernize edilmiş hali olarak Battal Gazi ve Hacı Murat’ın 1975 yılının İstanbul’una uyarlanmasıdır. İki önemli tarihi karakterin yetenekleri ve olayları çözme stilleri, o dönemin ünlü Amerikan polisiye karakterlerine yapılan göndermelerle filme yansımış ve ortaya çıkan Komiser Metin karakteri tamamen şahsına munasır bir yapıya bürünmüştür.

Namlusu Kesik Av Tüfeği : Sabrın tükendiği noktada ise Amerikan meslektaşının çok ilerisinde bir infaz ortaya çıkar. Hızar testeresinden, kurt kapanına büyük bir cezalandırma dalgasıdır bu. İnfazlar konusunda temel ateşli silahlarda en önemli detay ise Amerikan toplu tabancalarının efsanesi Smith Wesson Magnum a karşılık Komiser Metin’in kullandığı namlusu kesik av tüfeğidir. Namlusu kesik av tüfekleri İnsan Avcısı’ndan birkaç yıl sonra sinema dünyasının önemli seri filmlerinden biri olan Mad Max’te resmi polis silahı olarak gözükecek ve bu seriye de renk katan unsurlardan birisi olacaktır. Daha sonraki yıllarda Evil Dead filmlerinin devamı olan Army of Darkness filminde de bir namlusu kesik av tüfeği herşeyi çözecektir.

bill-mclaren
Gerçek Bill McLaren

Bill McLaren : İsimi Duygu Sağıroğlu tarafından film için uydurulmuş bir isim gibi duruyor yani bir gönderme içermiyor gibi. Zaten biz de o dönemdeki bir ismine gönderme yapılıp yapılmadığını yazılı bir kaynaktan bulamadık. Yine de Yeşilçam göndermeleri seven bir sinemadır. Tarık Şimşek canlandırdığı Bill McLaren karakteri ile sinemamızın akılda kalan kötü ve acımasız karakterleri arasına girmiştir. Öte yandan eminiz dünya üzerinde pek çok Bill McLaren yaşamıştır. İsmindeki “Mc”ten dolayı bunların İskoç veya Britanya kökenli olacaklarını düşündük. Biraz interneti karıştırdığımızda karşımıza çıkan en ünlü Bill McLaren, İskoçyalı ünlü bir rugby yorumcusu, öğretmen ve yazardı. Rugby yorumlarının kendine has bir tarzı olduğu ve ülkesinde epey ün olduğunu gördük. 2010 yılında aramızdan ayrılmış bu ünlü yorumcu adına bir de vakıf kurulmuş. Acaba isminin bir Türk filmindeki ajana verildiğini biliyor muydu Bay McLaren?

fbpkrdHızar Testeresi : Kavga konusunda filmin en önemli sahnesi Yeşilçam Sinemasının fantastik ürünlerinden komedilerine pek çok yapımda yer almış Yavuz Selekman’ın canlandırdığı Thomas ve Metin’in kavgasıdır. Cüneyt Arkın’ın o dönemde karate üzerine yoğunlaşan tarzı Selekman’ın fiziği ve akrobatik yetenekleriyle uyum halindedir. Bu kavga sahnesinde ikili birbirini akrobasiden güreşe aynı oyunlarla dener ve finalde karateye geçilir.

Kavganın ardından infazın geldiği anda ise Hızar Testeresi ile insan kesme sahnesi kullanılacaktır. Sinemamızda kıyım açısından oldukça akılda kalıcı bir temayı içeren bu sahne aradan geçen 40 yıla karşın yeni ürünlerde de kullanılabilecek kadar tazeliğini koruyabilen bir stildir.

insan-avcisi-detaylar-mutlu İnsan Avcısı

Rasim ve çetesinin Metin’e suikast düzenlediği sahnede Cüneyt Arkın’ın elinde tuttuğu kitap Umut Adam – ECEVİT’tir.

Grevin düzenlendiği ve uyuşturucu sevki için kullanılan fabrika binası Mutlu Akülerine ait fabrika binasıdır.

İnsan Avcısı Filmindeki Arabalar

insan-avcisi-arabalar-banner insan Avcısı

Cemil serisinden itibaren yerini Renault marka gerçek polis arabalarına teslim eden resmi araçlar İnsan Avcısı filminde Chevroletler olarak perdeye yansımaktadır. Metin’in kullandığı araç Cemil serisinde makam otomobili olarak kullanılan siyah renkli Chevrolet marka resmi polis araçlarından birisidir.

Burada filmde yapılmış bir minik hata vardır. Cüneyt Arkın’ın kullandığı 34 AP 267 plakalı siyah renkli Chevrolet arabası ayrıca Hikmet Taşdemir’in canlandırdığı Arif karakterinin fabrikadan çıkınca kullandığı ile aynı arabadır. Aşağıdaki görselde ilk sahnede Hikmet Taşdemir’i arabayı kullanmadan önce görüyoruz. 2. görselde ise Metin, Bill ve Thomas arabayı karakoldan alıp olay mahalline gidiyorlar.

insan-avcisi-siyah-chevrolet

Bill’in uyuşturucu kaçakçıları ile pazarlık sahnesinde kullanılan araçlar beyaz renkli bir Renault 12 ve sarı renkli bir Ford Taunus’tur. Rasim ve çetesinin grev yapan işçilere ateş açtığı sahnede kullandıkları araç beyaz renkli bir Murat 124′tür.

insan-avcisi-arabalar-2

Fabrikada uyuşturucu sevk edilirken Metin’in baskın yaptığı sahnede kullanılan içi uyuşturucu yüklü araç kırmızı bir Dodge marka kamyonettir. Aynı sahnenin öncesinde fabrikaya ajanlar tarafından yapılan baskında Kristina’nın kullandığı araç krem renkli bir Murat 124tür.

insan-avcisi-arabalar-3

Finalde Cosmos’un kullandığı araç dönemi takip eden diğer Cüneyt Arkın filmlerinde de sıkça göze çarpan 1974 model mavi Mercedes’tir.  Mavi Mercedes ayrıca Cüneyt Arkın’ın kendi arabasıdır. Cosmos’un fedailerini taşıyan diğer araç ise siyah renkli bir Buick’tir.

insan-avcisi-arabalar-4

Hazırlayanlar: Gökay Gelgeç ve Utku Uluer

Filmin Künyesi:

insan-avcisi-afis-1Yönetmen: Duygu Sağıroğlu
Senarist: Duygu Sağıroğlu
Yapımcı: Memduh Ün
Yapım Yılı: 1975
Başlıca Oyuncular
Cüneyt Arkın
Turgut Özatay, Tarık Şimşek
Yavuz Selekman, Reha Yurdakul
Sevda Aktolga, Meral Deniz
Hikmet Taşdemir, Oktar Durukan
Zafer Par, Ata Saka, Adnan Mersinli
İsmet Erten, İhsan Gedik, Yusuf Sezer

Görüntü Yönetmeni: Mustafa Yıldız
Sesleri Alan: Necip Sarıcıoğlu
Kurgu: Süleyman Karakaya
Yapım Amiri: Adnan Uygur

Künye için Kaynak: TSA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir