Filiz Akın ‘ın Bıçaklanması Olayı (1979)

filiz-akin-43 Filiz AkınKadına şiddet ülkemizin en önemli sorunlarından birisi olmuştur. Yeşilçam da bu şiddetten nasibini almıştır.  Bilinen en hüzünlü hikayelerden birisi de Feri Cansel‘in sevgilisi tarafından öldürülmesidir. Sinemamızın 4 yapraklı yoncasının bir yaprağı olarak kabul edilen Filiz Akın da 1979 yılında bu şiddete maruz kalmıştır.

Pek çok başrol oyuncusunun değiştiği 70lerin ikinci yarısında Filiz Akın’a uygun roller gelmiyordu. 1979 yılında Hülya Koçyiğit, Fatma Girik, Belgin Doruk, Sevda Ferdağ, Nebahat Çehre, Ayhan Işık, İzzet Günay, Murat Soydan ve Göksel Arsoy‘un yaptığı gibi Filiz Akın da sahneye çıkmaktaydı. Bir süre ders aldıktan sonra sahnelere çıkan sanatçımız kısa zamanda sahnede de kendisini kabul ettirmişti.

21 Eylül 1979 yılında İzmir Fuar’ındaki programından sonra bıçaklanan Filiz Akın ile ilgili olayı gazeteci Aykut Işıklar yıllar sonra şöyle özetlemiş:

Filiz-Akın-2 Filiz AkınFiliz Akın, İzmir Fuarı’nın her zaman en çok istenilen şarkıcısı, haliyle meraklı erkeklerin de gözbebeğiydi. Özel yaşamına çok önem veren, belki de bu konuda en düzgün sanatçı olmasına rağmen ‘İnci baba Filiz Akın’a fena âşık‘ dendi. Ancak dedikodulara göre ‘Dünyada erkek kalmasa yine de İnci Baba’ya bakmam’ demişti. Tabii bu sözler İnci Baba’nın da kulağına gitti. Bir hafta sonra da Filiz Akın bir genç tarafından bıçaklandı. Genç, ‘kendi adıma yaptım’ dese de gazeteler ‘İnci Baba bıçaklattı’ diye yazdı. O konu öylece kapandı.”

Işıkların yazdığı gibi İnci Baba gözaltına alınsa bile herhangi bir ceza almamıştı ve bu konu bir kaç gazete haberiyle sınırlı kaldı. Aşağıda paylaştığımız haber de ilginç olayın olduğu yer Çelik Palas Oteli deniyor ama haberin başında Efes oteli yazılmış. Filiz Akın’ın İnci Baba yapmamıştır ve iki dost ayrıldık açıklamaları da ilginç. Diğer bir detay da sanatçımızın olayın ertesi günü sahneye çıkmış olması. İnci Baba, 4 Aralık 1993’te koruması Yakup Güven tarafından vurularak öldürüldüğünde 55 yaşında idi.

Olay ile ilgili verilen haber ise şu şekildeydi:

19 yaşındaki saldırganın 10 bin lira peşin ve bir arsa karşılığında Mehmet Nabi İnceler tarafından kiralandığı ileri sürüldü. Olaydan sonra gözaltına alınan İnci Baba, “Filiz Akın’la arkadaşız. Olayla hiçbir ilgim yok” diyor. Filiz Akın “Bu hareket bana Mehmet Nabi’den geldiyse çok acı. Dostluğumuz biter”dedi.

Ses ve film yıldızı Filiz Akın’ın Efes Oteli önünde bıçaklanmasından sonra olaya el koyan Ağır Suç Masası detektifleri kabadayı Mehmet Nabi İncler’i “linci Baba’ azimetirmek suçundan gözaltına aldılar. Bu arada yaralandığı günün gecesi, doktorların ve yakınlarının tüm karşı koymalarına rağmen, “Beni seyircimden kimse ayıramaz” diyerek sahneye çıkan Filiz Akın’ın aldığı bıçak yaraları sonucu bir süre tekerlekli iskemlede kalacağı da açıklandı. Bir gün önceki olayın üzerindeki esrar perdesini aralamak ve olayda yeraltı dünyasının parmağı olduğu yolundaki iddiaları ortaya çıkarmak amacıyla harekete geçen polis, öncelikle olayın sanığı Zait Hiçyılmaz’ın ifadesine başvurdu.

filiz-akin-sahnedeKendisine yöneltilen sorulara çelişkili ifadeler veren ye önce “Filiz’i seviyorum. Bana sevgimin karşılığını vermediği için bıçakladım” şeklinde konuşan 19 yaşlarındaki genç son ifadesinde “Ünlü kabadayı Mehmet Nabi İnceler”in adını verdi. Sanık iki gün önce Ankara’dan geldiğini ve Mehmet Nabi lnceler‘le Akın arasında ilişki olduğunu, ancak bu ilişkinin son aylarda şekil değiştirerek sanatçının “İnci Baba’yı terkettiğini öne sürdü. dört yıldır İnceler’in yanında çalıştığını son olarak kabadayıdan 10 bin lira peşin ve Ankara Yıldız Semti’nde 250 metrekarelik bir arsa karşılığında Filiz Akın’ı vurması için teklif aldığını öne süren Zait Hiçyılmaz ifadesinde şöyle dedi:

“Mehmet abi bana Filiz Akın’ı öldürmemek kaydı ile mutlakın vurmamı söyledi. Filiz hanımı korkutacak yeniden patronuma dönmesin sağlayacaktım. Teklifi alıp kararımı verdikten sonra İzmir’e geldim. Çelik Palas Oteli’ne yerleşerek Filiz hanımı takibe başladım. Sonunda düşündüğüm gibi oldu ve korkutmak amacıyla üzerine yürüyerek bıçakladım” dedi.

Bu ifade üzerine harekete geçen polis, Ankara’da halen müteahhitlik yapan Nabi İnceler’in yakalanması için başkente bir ekip gönderdi. Bu ekip sabaha kadar süren çalışmalar sonucu “İnci Baba” adıyla tanınan şahsın İzmir’e geldiğini ve dört gündür bir otelde gizlendiğini ortaya çıkardı.

inci-baba
İnci Baba

Mehmet Nabi lnceler ise kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti. Müteahhit, Filiz Akın’la dost olduklarını kendisini vurduracak bir nedeni olmadığını iddia etti. Filiz Akın ise, olaydan sonra kaldırıldığı hastancde doktorların tüm ısrarına rağmen kalmadı. İlk tedavisinden sonra oteline giderek bir sûre istirahat eden yıldızdaha sonra yakınlarının bütün karşı koymalarını dinlemeyerek gece saat 02.00 sıralarında otelden ayrlarak çalıştığı gazinoya gitti. Güçlükle ayakta durabilen ancak sahneye çıkmada ısrar eden Türk beyaz perdesinin ve sahnelerin tanınmış ismi Filiz Akın, “Beni Filiz Akın yapan seyircilerime knrşı borçluyum. Bu nedenle ölüm döşeğinde de olsam onların karşısının çıkıp görevimi yerine getirmeliyim. Hiç kimse beni seyircimden ayıramaz” şeklinde konuştu. Çektiği acıya karşın bir süre sahnede kalmayı başaran ve hayranlar tarafundan çılgınca alkışlanan Filiz Akın, daha sonra yakınları tarafından tekrar otele götürüldü. Hastanede yatması yolundaki tüm uyarılara aldırmayan ünlü yıldız, “Seyircilerimin alkışları benim için en iyi ilâçtır. En kısa zamanda iyileşeceğime inanıyorum” dedi. 

Olayın kahramanı Filiz Akın, Mehmet Nabi lnceler’le ilgili söylenenleri reddetti. Inceler ile aralarında bir aşk olamayacağını her şeye rağmen iki yakın dost olduklarını belirten Filiz Akın, “Herşeyi düşünebilirim, ancak Mehmet Beyinbeni vurdurabileceğini aklımın köşesinden bile gecirmem. İki dostun bu şekilde ayrılması üzücü olay” dedi.

Haberin küpürü:

Filiz-Akın-1

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir