Cevdet Arıkan ve Mustafa Dik Ziyaretleri

Cevdet Arıkan

Merhaba ben Ahmet Turan Üngör, uzun yıllar İstanbul’da çalıştıktan sonra emekli olup Mersin Erdemli’ye yerleştim.Emeklilik günlerimde çocukluk hayalim olan Yeşilçam oyuncularıyla peşinden gitmeye başladım.

2012 yılında bu serüven Yılmaz Köksal ve Aysun Güven ile tanışmamla start aldı. Osmaniye Kadirli’de bir film çekim esnasında setlerini ziyaret ettim. Ardından Tarsus’da huzurevinde kalan Mustafa Dik ile Mersin’de yaşayan Yılmaz Şerif ‘le devamı geldi. Sonrasında ise Bursa Gemlik’te Eşref Kolçak, İstanbul’da ise sırasıyla Oğuz Gözen, Şehnaz Dilan, Hasan Yıldız, Yavuz Karakaş, Cevdet Balıkçı, Yılmaz Cesur, Aytekin Akkaya, Engin Çağlar ardından Silivri’de Hikmet Taşdemir ve Marmaris ‘de Oktay Gürsel ziyaretlerim sinema sevdamızı canlı canlı yaşamama sebep oluyor.

Bir pazar erken saatlerde Erdemli’deki evim benim emektara atlayıp Mersin’de Cevdet Arıkan ismini tanıyan sinema sever genç arkadaş Evren Yılmaz’la buluşup Tarsus’a hareket ettik. Bu arada Adana’dan gelen film afişleri koleksiyoneri Serdar Kürkbabaoğlu, Adana’da özel sinema evi olan Sabri Şenevi ve filmlerde , TV dizilerinde küçük roller oynayan Cemil Sav dostlarla buluşup Cevdet Arıkan’ın Yeşil mahallesindeki evine doğru yola koyulduk.

Cevdet Arıkan Ziyareti

Usta bizi güleryüzle karşılayıp evine buyur etti. Selamlaşma faslından sonra başladık koyu bir sinema sohbetine girdik.

Yaşına rağmen oldukça sağlıklı ve dinç idi. Sinemaya 1971’de vücut şampiyonu olduktan sonra adım atmış. Gazetelerde boy boy resimleri çıkınca İstanbul’a davet edilmiş. İlk rol aldığı filmi hatırlayamadı ama sinema içinde var olmaktan ne kadar gurur duyduğunu anlamak imkansız vücut dilinden.

Zerre kadar kibir yoktu gözlerinde ve alçak gönüllüydü sözleri de. Bana o roller uygun görüldü bende onları oynadım dedi 125 sinema filminde. Filmler haricinde ise 6 TV dizisinde , 62 foto-romanda oynamış sanat yaşamı içinde.

Tarsus’da kurulan pazarlara uğradığında pazarcı esnafı ona SUPHİ diye sesleniyorlarmış. Seferoğlu Suphi olarak hatırlanmak bile mutlu olmasına yetiyormuş. Hatırlanmak hepimiz için güzel bir olay olsa gerek.Eşi ve altı çocuğu İstanbul Avcılar’da yaşıyorlarmış. Artık orada yapamıyorum, boğuluyorum o kentte. Bundan dolayı tercihim Tarsus oldu diyerek anlatıyor neden Tarsus’da yanlız yaşadığını.Aslen Adanalı, Cemalpaşa’da doğmuş. Ağbileri halen orada yaşıyorlarmış.

Üç saate varan ziyaretimizin sonunda vedalaşırken tekrar gelin ve ben buradayım diyerek hem bizlere hemde ziyaret edecek Yeşilçam severlere açık kapı bıraktı. İnanın bu ziyaretlerden çok mutlu oluyor. Nasıl olmasın yanlız yaşayan biri için.

Mustafa Dik ziyareti

Mustafa Dik ve bendeniz Ahmet Turan Üngör

Cevdet Arıkan’ın evinden çıktıktan sonra Tarsus Huzurevinde yaşayan bir başka Yeşilçam emekçisi olan Mustafa Dik’i ziyaret ettik hep birlikte.

Ben ve Serdar kardeşim sayın Dik’i sürekli ziyaret ettiğimiz için diğer arkadaşları tanıştırıp sohbet etmeleri için bizler aradan çekildik. Adana’dan kendisi için getirilen bir afiş ile teşekkür belgesi kendine takdim edildi. Bol bol resimler çekilip sinema macerası üstüne sohbet koyulaşdı. Dik’in malesef sağlık sorunları var, yürümükte zorlanıyor. Ama anılar pırıl pırıl duruyor hafızasında. İki saat kadar süren bu ziyaretimizin ardından tekrar görüşmek üzere vedalaştık.

Mustafa Dik , Tekirdağ Saray doğumlu. Üç defa evlenip ayrılmış ve üç çocuk babası. Halen film çekmek arzusu içinde. Hatta yazmış olduğu bir senaryosu da hazırmış. Bu isteğini umarım gerçekleştirir. Sinema aşkı ile yatıp kalkıyor bu yaşında bile.

Cevdet Arıkan ve Mustafa Dik Ziyaretleri

27.12.2016 Ahmet Turan ÜNGÖR

Ahmet Turan Üngör

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir