Arşivden Şener Şen Ertem Eğilmez Hakkında

Sizler için arşivimden bir Şener Şen haberi seçtim. Haberimiz Video Haber dergisinin Aralık 1989 tarihli 60. sayısında yer alıyor. Değerli oyuncumuzun ağzından Hababam Sınıfına ve Arzu Filme dahil olma hikayesini öğreniyoruz. Meraklısı için faydalı bir kaynak, iyi okumalar! (Çok Şey Bilen Kız Dilek )

—–oOo—–

Şener Şen ile Ertem Eğilmez sohbetiKısa süre önce yitirdiğimiz ve Yeşilçam‘ın yetiştirdiği en büyük dehalarından biri olarak kabul edilen yapımcı-yönetmen Ertem Eğilmez‘in anısına geçtiğimiz ay bir toplantı yapıldı.

Birlik Vakfı Sinema kulübünce düzenlenen toplantıya Şener Şen Konuşmacı olarak katıldı. Kartal Tibet ve Uğur Yücel‘in mazeretleri dolayısı ile gelemedikleri toplantıda Şener Şen, Ertem Eğilmez ile olan ilişkisini şöyle özetledi:

“Ertem Ağabey ile 1974 Yılında ‘Hababam Sınıfı’ filminin Çekim hazırlıkları sırasında tanıştık. O dönemde ben şehir tiyatrolarında görevliydim. Ancak parasa Sorunlarımdan dolayı hariçten bulduğum bütün işleride degerlendiriyordum. Bu yüzden dublaj çalışmalarına da katılıyordum. Yine o yıllarda TV’de Pazar günleri yayınlanan Tele Spor programında da küçük parodilere çıkıp komedyenlik yapıyordum. Ertem Ağabeyde beni bu programlarda görüp izliyormuş. Sonradan öğrendiği me görede “Şu adamı bir yakalasam, kafasını kıracağım” diyormuş Derken ben Hababam Sınıfı‘nın dublaj çalışmallarına katıldım. Bu arada Ertem Ağabey de yeni çekilecek Hababam Sınıfı için beden eğitimi öğretmeni rolünde oynatacak birini arıyormuş. Bir toplantı esnasında beni tavsiye etmişler. Şiddetle karşı çıkıp “Ben onun ne b. olduğunu biliyorum, o olmaz” diye kestirip atmış. Fakat onun kendisine göre tutumları vardı. İlk aşamada kabul etmediği birçok fikir ve görüşü, zamanla araştırır, doğruluk derecesini düşünür ve sonra da kendi fikriymiş gibi ortaya atardı. Bu konuda da böyle davrandı ve bir süre sonra “Biz en iyisi bu rolü Şener’e verelim” diyerek beni de Arzu Film kadrosuna dahil etti. O dönemde birçok ünlü sanatçı Arzu Film‘in kontratlı elemanıydı Mesela Tarık Akan, Müjde Ar, Emel Sayın, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Münir Özkul, Adile Naşit, Halit Akçatepe gibi sanatçılar hep Arzu Film ile çalışıyorlardı. Orası bir okul gibiydi.”

Yaklaşık 16 yıl sürecek olan dostluklarının bu şekilde başladığını belirten Şener Şen konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bence sinemayı meslek olarak seçmekle en doğru kararı vermiş biriydi. Çünkü sinemaya aşıktı ve sinema onun herşeyi idi. Onunla çalışıpta bunu anlamamak imkansızdı. Ayrıca başarı kazanmayı kendine alışkanlık edinmiş ender insanlardan biriydi. Yaptığı her işte başarıya ulaşmıştı. Örneğin onun yayıncılık yaptığı bir dönem var Çağlayan Yayınlar. O yıllarda dünyaca meşhur Mike Hammer adlı polisiye çizgi romanın yayın hakların almış. Ancak birkaç sayı çıkardıktan Sonra Amerikalılar anlaşmadan caymışlar. Ertem Ağabey’de oturup birkaç arkadaşı ile birlikte hikayeleri kendileri yazıp yayınlanmaya başlamış. Onun için pes etmek gibi bir davranış hiçbir zaman söz konusu olmadı “Arabesk‘i bile hangi şartlarda çektiği herkesce bilinir. O filmlerinde güldürürken, ağlatmayı ve düşündürmeyi başaran bir sinema adamıydı. Bir işi yaparken çevresindeki herkesin görüşü nü alır ama sonrada kendi bildiğini yapardı. Sonuçta da ne derece başarılı olduğunu hep birlikte görürdük. O bir sinema dahisiydi.

Ertem Eğilmez ile çalışmanın bir sanatçı için “en büyük ödül” olduğunu söyleyen Şener ŞenO bir anlamda neslinin son temsilcisiydi” derken Ertem Eğilmez‘e olan hayranlığını bir kez daha en içten şekilde ifade ediyordu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir