Eskişehir Film Festivali ‘nin Onur ödülleri İzzet Günay ile Lale Belkıs’a

Eskişehir Film Festivali

ANADOLU Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi tarafından bu yıl 19’uncu düzenlenecek olan Uluslararası Eskişehir Film Festivali‘nde onur ödülleri Türk sinemasının unutulmaz oyuncularından İzzet Günay ile Lale Belkıs‘a verilecek.

Eskişehir’de 5-13 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek olan 19’uncu Uluslararası Eskişehir Film Festivali‘nin tanıtım toplantısı Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi‘nde yapıldı. Toplantıda İletişim Bilimleri Fakültesi Sinema Televizyon Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Aysun Yüksel, Yard. Doç. Dr.Yaprak İşcibaşı ile Yard. Doç. Dr. Serhat Serter, festivalle ilgili şu bilgileri verdi:

Festival, 5 Mayıs 2017 Cumartesi günü Anadolu Üniversitesi Sinema Anadolu’da gerçekleşecek açılış töreninin ardından, yönetmen Paul Negescu’nun ‘Two Lottery Tickets’ filminin Türkiye prömiyeri ile perdelerini sinema severlere açacak. 19’uncu Uluslararası Eskişehir Film Festivali kapsamında 4 belgesel, 41 uzun metrajlı ve 55 kısa film ve 60 Seansı film gösterime sunulacak. Mor Perde, Engelli Farkındalık, Dünya Sinemasının Genç Yıldızları, Sinema Tarihinin Unutulmazları, Dünya Festivallerinden, Türk Sineması 2016-2017, Gece Yarısı Sineması, Canlandırma Sineması, Hayatımız Belgesel ve Kısa filmler bölümleri ile sinemaseverlere festival coşkusu yaşatılacak.
19’uncu Uluslararası Eskişehir Film Festivali‘nin onur ödülleri bu yıl, Türk sinemasının unutulmaz oyuncularından İzzet Günay‘a ve Lale Belkıs‘a verilecek.

+60 Seansı
60 yaş ve üzeri festival izleyicileri, +60 Seansında İzzet Günay’ın başrolünde yer aldığı bir Osman F. Seden filmi olan 1963 yapımı BENİ OSMAN ÖLDÜRDÜ ile Lale Belkıs’ın başrol oynadığı, Bir Ertem Eğilmez filmi olan, 1970 yapımı KALBİMİN EFENDİSİ filmlerini izleyebilecek. Bu yıl festivalde İzzet Günay ve Lale Belkıs, düzenlenecek özel gösterimlerde 60 yaş üzeri izleyicilerle birlikte kendi filmlerini izleyecekler.

Festival kapsamında her yıl yeni bir başlık belirlenerek o başlık altında özgün filmlerin yer alması sağlanacak. Bu yılki başlık ise ‘Mor Perde’ Son yıllarda kadın yönetmenlerin olduğu kadar kadını merkeze alan filmlerin sayısında ciddi bir artış gözleniyor. Uluslararası Eskişehir Film Festivali de bu gelişmeye kayıtsız kalmadı. Mor Perde bölümünde üç özel film yer alıyor. Mor Perde’de Manıfesto (Julian Rosefeelt), Theır Fınest (Lone Scherfig) ve Samı Blood (Amanda Kernell) filmleri izleyici ile buluşacak.

ENGELLİ FARKINDALIK
Geçen yıl ilk kez izleyici ile buluşan ‘Engelli Farkındalık’ bölümü bu yıl da festivalde yer alıyor. Festival yönetimince önemsenen bölüm, geçen yıl gördüğü ilgi ile bundan sonra da festivalin ana bölümlerinden biri olacak gibi görünüyor. 19uncu Uluslararası Eskişehir Film Festivalinde Engelli Farkındalık bölümünde bu yıl izleyiciler Roger Ross Willimas’ın Lıfe Anımated, Vatche Boulghourjian’ın Tramontane, Sylvelin Makestad’ın I See You, Yunus Emre Albayrak’ın Uçuyorum Göklerde, S. Serhat Serter’in Gökkuşağına Dokunmak filmlerini görebilme şansını yakalayacak.

DÜNYA SİNEMASININ GENÇ YILDIZLARI
Festivalin bu bölümünde sinema dünyasına yeni adım atmış genç yönetmenlerin filmleri yer alıyor. Sinemaseverler yeni yönetmenlerle tanışıyor. Bu filmler; şöyle:
Heartstone (Gundumundur Arnar Gundmundson), Amerıka Square (Yannis Sakaridis), Godless (Ralitza Petrova), Lady Macbeth (William Oldroyd), Hounds Of Love (Ben Young), El Clasıco (Halkawt Mustafa), The Wınter (Emiliano Torres), Clash (Mohammed Diab).

SİNEMA TARİHİNİN UNUTULMAZLARI
‘Sinema Tarihinin Unutulmazları’ bölümü, klasik filmlerin değerini bilen gerçek sinema tutkunları için özel seçilmiş filmler, yenilenmiş dijital versiyonlarıyla 19’uncu Uluslararası Eskişehir Film Festivali’nde. Michael Radford tarafından yönetilen 1984 yılı yapımı 1984, Andrzej Wajda’nın yönettiği 1976 yılı yapımı The Promised Land ve Stanley Donen ve Gene Kelly tarafından yönetilmiş olan 1952 yapımı Singing In The Rain Sinema Tarihinin Unutulmazları bölümünde izleyici ile buluşacak.

DÜNYA FESTİVALLERİNDEN
Dünya festivallerinde gösterimleri yapılmış olan filmlerden bir seçkinin yer aldığı bu bölümde sinemaseverlerin keyifle izleyeceği filmler yer alıyor. Bu filmler: On Body And soul (Ildiko Enyedi), The Salesman (Asghar Farhadi), Young Karl Marx (Raul Peck), Personal Shopper (Olivier Assayas), I Am Not madame bovary (Xiaogang Feng), Glory (Kristina Grozeva; Petar Valchanov).

TÜRK SİNEMASI 2016-17
Festivalin bu bölümünde, festivallerden ödülle dönmüş Türk filmleri sinema severlerle buluşacak. Kalandar Soğuğu (Mustafa Kara), Tereddüt (Yeşim Ustaoğlu), Babamın Kanatları (Kıvanç Sezer), Koca Dünya (Reha Erdem), Zer (Kazım Öz), Rauf (Barış Kaya & Soner Caner), Kaygı (Ceylan Özgün Özçelik), Rüya (Derviş Zaim) filmlerinin gösterimi yapılacak.

GECE YARISI SİNEMASI
Uluslararası Eskişehir Film Festivali’nin klasiği haline gelen Gece Yarısı Sineması bölümü bu sene de izleyiciye gergin geceler yaşatmaya hazırlanıyor. Festivalin bu bölümünde XX (Roxanne Benjamin, Karyn Kusama, St. Vincent, Jovanka Vuckovic), Berlın Syndrome (Cate Shortland) filmlerinin gösterimi yapılacak.


CANLANDIRMA SİNEMASI
Animasyon filmleri, Uluslararası Eskişehir Film Festivali’nin olmazsa olmazı. Bu bölümde, son dönemdeki en başarılı animasyon filmlerini izlemek mümkün. Bu yıl animasyon tutkunlarının izleme fırsatı bulacağı filmler şunlar: Ethel Ernest (Roger Mainwood), The Red Turtle (Michael Dudok de Wit), Window Horses (Ann Marie Fleming).

HAYATIMIZ BELGESEL
Festivalin bu bölümü, sinemacının gözü ile belgelenen hayatları bize sunuyor. David lynch: The Art l Life (Jon Nguyen) I Am not your Negro (Raoul Peck), Cameraperson (Kristen Johnson), 76 Minutes and 15 Second Wıth Abbas Kıarostamı (Seyfolah Samadian) bu bölümde gösterimi yapılacak filmler.

KISA FİLMLER
Festivalde, Sundance 2017 Kısa Film Seçkisi’nden 10 kısa film, Türkiye’den Kısalar Seçkisi’nden 15 film, Dünyadan Kısalar Seçkisi’nden 20 film, Anadolu Üniversitesi 2017 Seçkisi’nden 10 film olmak üzere toplamda 55 kısa filme yer verilecek.

FESTİVAL SALONLARI
Festival filmleri Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü Sinema Anadolu’da ve Kanatlı AVM CinemaPink’te gösterilecek. Festival filmlerinin biletleri, Anadolu Üniversitesi Yunusemre Kampüsü, Sinema Anadolu ve Kanatlı AVM CinemaPink gişelerinden günlük olarak satışa sunulacak. Kısa filmler ücretsiz olarak sinemaseverlerle buluşacak.

ASKIDA BİLET VAR MI?
Sinema Anadolu’da her yıl olduğu gibi bu yıl da ‘Askıda bilet’ uygulaması yapılacak. Bu uygulama ile izleyiciler diledikleri kadar bilet ücretini askıya bırakabilecek ve bu sayede ekonomik durumu uygun olmayanlar da diledikleri kadar film izleyebilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir