Selvi Boylum Al Yazmalım Nerede çekildi

Selvi Boylum Al Yazmalım

1977 yılında çekilen Selvi Boylum Al Yazmalım, Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un Kırmızı Eşarp romanından uyarlandı. Kadir İnanır, Türkan Şoray ve Ahmet Mekin’in başrollerinde oynadığı filmin yardımcı rollerinde ise Nurhan Nur, Hülya Tuğlu, İhsan Yüce gibi isimler yer alıyor.

Türk Sinemasının unutulmazları arasında yerini alan Selvi Boylum Al Yazmalım o zamanlarda Adana‘ya bağlı olan Osmaniye’nin çeşitli yerlerinde çekilmiş. 2 bin yıllık Kastabala Antik Kenti de çekim mekânlarından biri. Filmde şehir merkezinden ziyade antik şehre yakın yol inşaatının olduğu kısım kullanılmış. Filmde o dönem ilçe olan  Osmaniye şehir merkezi gözükmüyor.

Bundan 10 sene evvel Kastabala Antik Kenti’nin 500 metre yakınına çimento fabrikası kurulması planına karşı sanatçılar tepki göstermişti. Yazar Yaşar Kemal’in öncülüğünde kurulan ‘Çimento Fabrikasına Karşı Osmaniye Kastabala Platformu ’na sinema yönetmenleri Zeki Ökten ve Sunar Kural Aytuna, sinema oyuncuları Tarık Akan, Rutkay Aziz, Nur Sürer, Bülent Kayabaş, Menderes Samancılar, Çetin Öner, Taner Barlas, yazar Aydın Boysan ve Ülkü Ayvaz’ın yanı sıra, Prof. Dr. Türkan Saylan, Sümerolog Dr. Muazzez İlmiye Çığ, Prof. Dr. Coşkun Özdemir, Prof. Dr. Aydın Aytuna, Prof. Dr. Güven Arsebük ve Prof. Dr. Türkel Minibaş gibi isimler destek vermişti. Kuş cenneti olan bölgede yapılan girişimler sonucu 2013 yılında tesis ile ilgili mahkemeden durdurma kararı çıkmıştı.

Osmaniye:

Nüfusu 522.175 – Osmaniye, 20 Ağustos 1865 de fiilen kurulmuştur. Kuş cenneti de olan Çukurova’nın bu nadide ilçesi cumhuriyet döneminde önce vilayet yapılmış Haziran 1933 yılına kadar vilayet olarak kalmış. Osmaniye bu tarihte kazaya dönüştürülerek Adana iline bağlanmıştır. 3 Kasım 1996 tarihinde yapılan mahalli idareler ara seçimleri öncesinde, il olması gündeme gelmiş, TBMM’ de 23 Ekim 1996 tarihinde yapılan oylamada il olması karara bağlanmış ve yeniden il olmuştur.

Kastabala Antik Kenti:

Antik adı Hierapolis olan şehir, Anadolu’nun güneydoğusunda Osmaniye İlinin 12 km. kuzey-kuzeybatısında, Cevdetiye Beldesi – Karatepe Müzesi yolu üzerinde, Kesmeburun, Bahçe ve Kazmaca köylerinin ortasında yer alır. Bugün Denizli ilinde yer alan  Pamukkale ile aynı isme sahip Kastabala, Ceyhan ( Pyramos ) Nehri’nin yakınlarında küçük bir ovaya hakim konumdadır. Kastabala kentinin de yer aldığı Kilikia bölgesinden elde edilen yüzey buluntuları İ.Ö. 2. bin ile Roma İmparatorluk-geç Roma dönemleri arasında farklı dönemlere tarihlenmiş. Ancak bu konuda araştırmalar devam ediyor.

Kastabala‘da 2009 yılında başlatılan ve halen devam eden kazı çalışmalarından elde edilen sonuçlar şimdiden kentin bugüne kadar bilinen tarihçesini değiştirmiştir. Geç Neolitik-erken Kalkolitik; İ.Ö. 5.’den İ.S. 13-15. yy.’a tarihlenen buluntuların varlığı Kastabala ve bölge arkeolojisine dair eksik bilgileri de değiştirmektedir. Kentte sürdürülen kazı ve araştırmalar kentin sınırlarının güneyde Ceyhan Nehri, kuzeyde Karatepe, batıda Kırmıtlı Kuş Cenneti arasında genişleyen verimli ovayı kapsadığını ortaya koymuş.

Özellikle şehrin farklı yerlerinde kurulmak istenilen Çimento Fabrikaları ve barajlar şehrin arkeolojik bakımdan araştırılmasını etkilemekte…

 

 

 

2 thoughts on “Selvi Boylum Al Yazmalım Nerede çekildi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir