Öz be öz Törkiş Star Wars : SELENA (2006)

Türkiye’nin yurtdışında en ilgi gören filmi Dünyayı Kurtaran Adam üzerine pek çok yazıya yer verdik sitemizde. Hatta bir yazımda Dünyayı Kurtaran Adam‘ın Star Wars değil ağırlıklı olarak Galaktika ve Flash Gordon filmlerinden etkilendiğini, özellikle başrollerinin 1978 yapımı Battlestar Galactica ile karşılaştırılması gerektiğini yazmıştım (Buraya tıklayınız). Hatta Fantastik filmlerimizin izini süren BBC muhabiri Nathan Williams ile yaptığımız görüşmede de bunu tekrarlamıştım (o da burada).

Elbette Dünyayı Kurtaran Adam filminin Turkish Star Wars olarak tanınmasının sebebi konusu değildi. Filmde kullanılmak üzere “ödünç” alınan görüntüler nedeni ile kült olmuş ve Turkish Star Wars ismi ile de tanınmıştı. Ancak artık Turkish Star Wars ünvanına yeni bir yapım eklememiz gerektiğini düşünüyorum: Selena Dizisi!

Selena

Biliyorsunuz 2000‘li yıllarda  Yeşilçam‘ın yerini Türk Dizileri almaya başladı. Gerek izleyicinin ilgisini çekmek için yapmış olduğu furya yaklaşımı, gerek üretim biçimi ve gerek uyarlama konusunda Yeşilçam‘ın bayrağını günümüzde diziler taşıyor. Kurtlar Vadisi, Aşk’ı Memnu, Muhteşem Yüzyıl ve Ezel gibi dizilerin ünü ülke sınırlarını aşmış durumda. İtalya’da yayınlanan Kiraz Mevsimi de belli bir popülerlik elde etmişti ancak özellikle ele aldığımız Fantastik Türk Sinemasında olduğu gibi kültleşen bir yapımımız olmadı.

Eğer Star Wars İyi ile Kötünün savaşı ise;
Eğer Star Wars evreninde “büyü” yapma gibi özellikleri olan Sith ve Jedi‘ler varsa;
Eğer Star Wars evreninde lazer kılıcı kullanılıyorsa;
Force Awakens‘taki Kylo Ren ile Rey arasındaki Jedi Kadın / Sith Erkeğe karşı konseptini yıllar önce işleyen bir yapım varsa?

SelenaSıkı durun, tüm bunlara cevabımızı 10 Eylül 2006 – 18 Ağustos 2009 yayınlanan Selena dizisi ile vermişiz… Gülmeyin!

Çocuk dizisi diyorsunuz ama George Lucas amca da Ewoklarla, Jar Jar Binks gibi karakterlerle çocukların ilgisini yakalamaya çalışmadı mı?

Cem Yılmaz‘daki Komutan Logar‘dan etkilenmiş olsa da Sinan Çalışkanoğlu‘nun canlandırdığı Hades gerçek bir Sith idi. Jedi tarafını temsil eden Sinem Kobal‘ın canlandırdığı Selena‘da ışın kılıcı kullanımında en az Luke Skywalker veya Obi Wan Kenobi kadar!!! başarılı idi. Yoda’mız kadarolmasa bile Yüce Honos ile bilge adam figürü hayat buluyordu dizide.

Ütopyai Naboo gibi ince ince işlenmiş bir gerdanlık gibiydi dizide … O dönem The Phantom Menace etkisi aşikar… Özellikle de cgi kullanımında.

 Darth Maul’laşan bir Sinan Çalışkanoğlu! nasıl gözardı edilebilinir?

Selena jedi

 

Bu arada Sinem Kobal’ın eline de Işın Kılıcı pek bi yakışmış! Fotoğrafta gördüğünüz gibi Luke Skywalker duruşu çalışılmış…

 Hiç beklemediğimiz anda karşımıza çıkan bu karakterler biraz İmparator Palpatine gibi ama müthiş efektler coşkuyu veriyor

Sinem Kobal, Tamara karakteriyle de Wonderwomanlaşıp Dc‘ye göz kırpıyor ancak o başka yazının konusu!

Uzun lafın kısası; Selena dizilerine pek hakim değilim, böyle bir yazı çıkartmak içinde tüm bölümlerini izlemeye gücüm yetmez. Dile kolay 104 bölüm çevrilmiş ancak şu yukarıdaki sahneler Törkiş Star Wars‘umuzun başka bir yapım daha olduğunun ispatı değil de nedir? Aslında benim şaştığım böylesine bir fenomenin, yabancılar tarafından keşfedilmemesine gönlüm el vermedi.

Sitemizi takip eden yabancı sinema yazarlarından birisi keşfetse yeter, Selena‘nın kült olması için çorbada tuzumuz olsun diye düşündüm. Hem screenshotlar hem de videolar ile bu yazıyı hazırladım. Bakarsınız uzaklarda bir yerlerde Selena‘nın bölümleri izlenip lazer kılıcı düellolarına farklı youtube videoları yapılır…

Sizi na na nanana Selena ile Hades kapışması ile başbaşa bırakıyorum:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir