Yeşilçam Araçları: Emektar Sarı Minibüs

Sarı Minibüs

Yeşilçam filmlerinde yer alan mekanlar günümüzde epey ilgi görüyor. Özellikle film platosu olarak kullanılan Istanbul’un eski semtlerinin zaman içinde ne hale geldiğini görebiliyoruz hem de ilginç bir nostalji oluyor. Ancak Holywood’ta filmlerde kullanılan araçlar, eşyalar vs üzerine maalesef ülkemizde çok detaylı bir çalışma yapılmıyor. En son Cem Yılmaz’ın Pek Yakında filmi ile gündeme getirdiği bazı objelere biraz ilgiyi artmıştı ancak bu konu üzerine bir kaç sergi dışında bir çalışma yok. Biz de o sebepten dolayı Sinematik Yeşilçam’a yeni bir bölüm ekliyoruz: YEŞİLÇAM ARAÇLARI VE OBJELERİ.

Sarı minibüs özellikle Kemal Sunal filmi severlerin aşina olduğu bir emektar. Pek çok Kemal Sunal filminde set amirliği yapmış Ekrem Gökkaya’nın imiş meğer bu sarı minibüs. Geçen gün yaptığı iletiyi sizlerle de paylaşmak istedik zaten gerekli her bilgi yazıda mevcut:

DÜN YILLAR SONRA ŞÖFÖRÜM DENİZ ARADI… O DA EMEKLİ OLMUŞ, BİR KÖŞEDE OTURUYORMUŞ. YUKARIDA GÖRDÜĞÜNÜZ ARABA JİLET OLMUŞTUR DİYE DÜŞÜNÜYORUM. MİNİBÜS İLK DİZEL FORD MİNİBÜSÜ OLUP YILLARCA YEŞİLÇAM’DA VE T.R.T. FİLM ÇEKİMLERİNDE TAŞIMA GÖREVİ YAPMIŞ. DENİZ, ABİDİN, MAHMUT, İLHAN, FEVZİ, COŞKUN VE ÜNAL İSİMLİ ŞOFÖRLERİN KULLANDIĞI, BANA AİT, YARI TİCARİ BİR YEŞİLÇAM KAHRAMANIDIR….. 30 YAŞINDAN İTİBAREN ARABAM OLMUŞTUR. İNANIN KONTAK AÇMAYI BİLE BİLMEM. ÖĞRENMEDİM. HALEN KÜLÜSTÜR FORT FİESTA ARABAMIN ŞOFÖRÜ EŞİMDİR. AMA ARABAMIN AĞZI DİLİ OLSA NELER NELER ANLATIR. YAPIM YÖNETMENLİĞİMDE, ÇOĞU FİLMDE VE BİR ÇOK DİĞER ŞİRKETLERİN YAPTIĞI FİLMLERDE GÖZÜKMÜŞTÜR. GÜNLÜK YEVMİYE İLE ÇALIŞIRDI VE FİLMDE Kİ BAŞROL OYUNCUSUNDAN SONRA EN ÇOK PARAYI KAZANAN OLURDU. ÇOĞU AKTÖRÜN BİR İKİ GÜN ÇALIŞTIĞI, İKİNCİ ADAMIN 10 GÜN ÇALIŞTIĞI FİLMDE BU MİNİBÜS FİLM SÜRESİNCE 30 GÜN ÇALIŞIRDI. KOLTUKLARI BİR ÇOK STARI, REJİSÖRÜ, EMEKÇİYİ, FİGÜRANI, FİLM KUTULARINI VE HATTA AFİŞLERİNİ TAŞIMIŞTIR.

FİLM ÇALIŞMADIĞI ZAMANLARDA DA BENİM VE AİLEMİN ÖZEL ARABASI İDİ. ŞÖFÖRLERİMDEN İLHAN ÖLMÜŞ. DENİZ VE ABİDİNİ BİLMİYORDUM. ÜNAL, MAHMUT VE FEVZİ HAYATTALAR. HEPSİNE SELAM.

MİNİBÜS’E NE OLDU DERSENİZ, EN SON BARTIN’A GETİRMİŞTİM. BİR HOCA SATIN ALDI… ONUN DA YEŞİLÇAM ŞÖHRETLERİNİN KADERİ GİBİ KENDİ GİTTİ, İSMİ RENGİ YADİGAR KALDI.

Ekrem Gökkaya böylece minibüsün Yeşilçam kariyerini özetlemiş. FORD marka Diesel Minibüsün unutulmayan sahneleri ise Tokatçı ve Atla Gel Şaban filmlerinde gözüktüğü sahnelerdir. Atla Gel Şaban filminde başrolde desek abartmış olmayız… Bir de şiki şiki baba ile özdeşmiştir minibüs…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir