Yeşilçam’ın ünlü fotoğrafçısı Ali Mermer ve Stüdyo Bella

Yine arşivimdeki fotoğrafları karıştırırken bir süre önce okuduğum bir yazı aklıma geldi. Stüdyo Bella’nın epey fotoğrafını paylaştığım için bunları çeken Ali Mermer hakkında da ufak çaplı bir araştırma yapmıştım. Bulduğum yazılardan derlediklerimi aşağıda okuyabilirsiniz:

Ali Mermer, Kosova (eski Yugoslavya) Prizren kentinde doğmuş. Küçük yaşlarında fotoğraf sanatı merakından şimdi Hırvatistan başkenti olan Zagreb kentinde fotoğrafçılığı 4 yılda ilerlettikten sonra 1954 yılında serbest göçmen olarak İstanbul’a geldiğinde ilken aynı zaman akrabası olan dönemin en ünlü fotoğrafçısı Kemal Baysal’ın BAYSAL Fotoğraf Stüdyosunda laborant olarak işe başlamış. İçindeki öğrenme azmi ve hırsı sayesinde kısa sürede çok şey öğrenen Ali Mermer, 1957 yılında Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde İtalyanca ‘güzel’ anlamına gelen ‘BELLA’ fotoğraf stüdyosunu kurarak işi ilerletmiş. Renkli fotoğrafçılık o yılların Türkiye’si için çok yeni olduğundan ilgi görmüş. Ali Mermer yenilikleri sevdiğinden Avrupa fotoğraf fuarlarını gezerek araştırmaları yaparak kendisini geliştirmiş.

Münih’teki AGFA Film fabrikasından eleman getirip, 5 yıl kadar renkli fotoğraf üzerine çalışmalar yapmış. Kısa sürede Yeşilçam’ın aranılan fotoğrafçısı haline gelirken, tarihi, kültürel, doğal, sanatsal ve turistik merkezlerini içeren fotoğraf, slayt ve kitap çalışmalarıyla da ülkenin tanıtımına büyük katkılar sağlamış. Ülke genelinde birçok müzeyi ve özel bölümlerini fotoğraflayıp kitap haline getiren Mermer, fotoğraf sanatının zirvesine de bu şekilde oturmuş. Tüm gazetelerin o yıllarda sık sık düzenlediği artist yarışmalarının, geleceğin artistlerinin, güzellik kraliçelerinin, mankenlerin ve ses sanatçılarının fotoğraflarını çeken de yine Mermer.

Şöhretin yolu onun objektifinden geçiyordu adeta. Hırsı, azmi ve üretkenliği onu sürekli yeni şeyler yapmaya itmeye başlamasının sonucu olarak 1970 yılında BELLA Ofset Matbaası’nı kurarak çeşitli sinema afişleri, sanatçı ve manzara kartpostallarını basmaya başladı. O dönemde birçok çiklet ve çikolata firmaların ambalajı içinden Ali Mermer’in çektiği BELLA logolu sanatçı resimleri çıkıyordu. 1973 yıllarında ise dönemin ünlü yayınlarından “SİNEMA Dergisi”ni çıkardı. Adı artık Yeşilçam’ın devleriyle anılıyordu. Yaklaşık yarım asır boyunca Yeşilçam’ın renkli, büyülü, görkemli ve hüzünlü dönemlerine tanıklık etti ve fotoğraflarıyla belgeledi. Uzun yıllar boyunca çektiği fotoğraflardan, hazırladığı sinema afişlerinden dev bir arşiv oluşturdu. Bu kıymetli hazinenin büyük bölümünü rejisör Metin Erksan’ın önerisiyle Güzel Sanatlar Akademisi’ne (şimdiki Mimar Sinan Üniversitesi) bağışladı.

1990 yılına kadar aktif çalışmalarına devam etti ve sonra Antalya’ya yerleşti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir