Gel Barışalım, 1976 yılında yayınlanan bir Türk komedi filmidir. Kadrosunda Mahmut Cevher, Müjde Ar, Adile Naşit ve Hulusi Kentmen bulunmaktadır. Filmin yönetmeni Ergin Orbey’dir. Senaryosu ise Erdoğan Tünaş’a aittir.
1. Konusu
Metin (Mahmut Cevher) ve Ümran’ın (Müjde Ar) komik bir evliliği anlatılıyor. Çiftimiz sürekli kavga etse de birbirlerinden vazgeçemiyorlar. Ümran, konserveciler kralı olan babası Abbas Turşucuoğlu’nun (Hulusi Kentmen) izni olmadan evlenmiştir. Onlara destek çıkan sadece Ümran’ın annesi Adile Turşucuoğlu’dur (Adile Naşit). Kavgaları incir çekirdeğini doldurmayacak cinstendir daima. Böyle bir kavga esnasında çiftimiz boşanır ve Ümran, bunu bir müddet gizlemek ister. Özellikle babasından. Çünkü babasının gözünde Metin bir çulsuz ve servet avcısıydı. Ona verecek bir kızı yoktu. Hatta babamız her zaman kızı Ümran’ın hatasından dönmesini beklemiştir. Çift boşansa da birbirlerini sevmeye devam ederler. İşin içine inat girmiştir bir kere ve bu nedenle komik olaylar gelişir.
2. Oyunculuk
Mahmut Cevher’in Aile Şerefi’ndeki Hasan tiplemesinin yumuşatlmış hali gibidir Metin. Bunu bir eleştiri olarak kabul etmek zorunda değilsiniz. Çünkü “Aile Şerefi” bir dram, “Gel Barışalım” ise bir komedidir. Müjde Ar’ın ise komedi filmlerindeki tiplemelerini birbirine benzetirim. Belki de”Gülen Gözler” (1977) filmindeki karakterini çok benimsemiş olmamızdan kaynaklanıyor bu. Tabi Müjde Ar’ın bir de klişelerle dolu ve Şener Şen ile başrolü paylaştığı “Arabesk” (1989) filmindeki oyunculuğunu unutmamak gerekir. Müjde Ar’ın hangi filmi diye sorsanız, “İffet” (1982) diyenler de olacaktır elbet…
Hulusi Kentmen yine öfkesi altında yumuşak kalbini ve babacanlığını konuşturuyor.
Elbette Şevket Altuğ, Sümer Tilmaç ve Süleyman Turan’ın senaryoyu oyunculukları ile zenginleştirdiği kesin. Sadece Şevket Altuğ’a yapılan seslendirmeyi biraz gereksiz buldum.
3. Senaryo
Filmin senaryosu için hoş diyebiliriz fakat klasik ve tipik bir Türk filmidir. Tebessüm edeceğiniz ve güleceğiniz sahnelerle karşılaşırsınız. Filmin bazı sahneleri yine de eksik gibi. Daha fazla doldurulabilirdi. Senaryo biraz daha yavaş işlenebilirdi. Sahnelerdeki geçişlerin hızlı olduğunu söyleyebilirim. Dikkatimi çeken de bu oldu. Senaristimiz Erdoğan Tünaş “Baldız” (1975) ve Meraklı Köfteci” (1976) gibi filmlerin senaryolarını Suavi Sualp ile birlikte kaleme almıştı. Bu filme de ortak bir çalışma yapılsaydı daha iyi ve zengin olabilirdi. Ama senaristimizin hakkı elbette yenemez. Çünkü “Bitirimler Sınıfı” (1975),” Gülşah Küçük Anne” (1976) ve “Gerzek Şaban” (1980) gibi bir çok değerli filmin senaristidir. Neticede kendisi bir çok senarist gibi yılda 4-5 senaryo yazıyordu. Erdoğan Tünaş belki de yılda onca senaryo yazdığı için hikaye ve konu işleme konusunda yorgundu, kim bilir?
3. Genelleme
Film bana yıllar sonra Birol Güven’in senaryosunu yazdığı, Hakan Yılmaz ve Janset’in başrollerde olduğu “Ayrılsak Da Beraberiz” dizisini hatırlattı. Mahmut Cevher ve Müjde Ar parti verdikleri sahnede salonu ikiye ayırıyorlardı. Tanıdık geldi mi? Berna (Janset) ve Teoman’ın (Hakan Yılmaz) yıllar sonra 450 bölüm boyunca yapacağı gibi.
4. Özet
Bir film yukarda belirttiğim gibi bir çok örneklendirmelere sebep oluyorsa, bu kötü bir film olduğu anlamına gelmez. Fakat aşırı özel veya farklı da değildir İçimizi ısıtıyor, bize tebessüm ettiriyor ve güldürüyor. Bu yeterli. Film bu anlamda görevini başarmıştır.
Adile
Naşit
ile ilgili yorum yapmadım sanmayın. Onu sona sakladım.
Her
zaman olduğu gibi fekadar ve her koşulda evlatlarını sahiplenen
bir annedir.
Hulusi Kentmen’e nazlandığı sahneler çok keyifliydi. “Gel Barışalım” isimli bu türk komedi filmimizin telafisi ve neşesi bana göre Adile teyzemizdir. Neden mi? Eğer Adile Naşit bir filmde oynuyor ve göbek atıyorsa, bu zaten gülümsemeniz ve elinizdeki filmin güzel olması için yeterlidir.
Yazan: Tolga Yavuz
2019 – Müjde Ar ve Mahmut Cevher – Gel Barışalım (1976)