Kemal Sunal filmlerinde Kuyruklu Yılların Mizahı

Kemal Sunal filmleri çoğunlukla toplum gerçekliklerinden uzaklaşmaz. Hayatta yokluk ve kıtlık yaşanıyorsa, insanlar tüp, yağ, benzin almak için kuyruklarda ömür tüketiyorsa Kemal Sunal filmlerinde de tüketiyordur. 1979 yapımı Dokunmayın Şabanıma filminde de, bindiği şoförün kendisi gibi muavini olsa, şoför “Amerika’ya bile kredi” verebilecektir. Oysa, o yıllar Türkiye’nin IMF’yle tanıştığı ve döviz sıkıntısını yaşadığı yıllardır. Memleketteki benzin, gaz ve filtreli sigara yokluğuna laf arasında ama etkili bir şekilde değinilir.

Fakat, Çöpçüler Kralı Apti Şakrak, bu yokluklardan ve kuyruklardan yararlanmayı bilir. Mahallelinin bulamadığı, tüp, şeker gibi ürünleri komisyon karşılığı bularak yolunu bulur.
O günler zordur, insanlar taranır, bombalar konur, bankalar soyulur. Çöpçüler Kralı’nda da yer bulur bu hayat gerçekleri.

Bahçe içindeki eski evler belki de müteahhite verilmiş, yerine apartmanlar yapılmış ve Kapıcılar Kralı Seyit de onlardan birinde çalışmaya başlamıştır. 1977 yapımı Kapıcılar Kralı apartman yaşamını, komşular arasındaki ilişkileri, apartmandaki iktidar kavgasını anlatır. Kaynaklara göre filmin gösterim tarihi 1 Mayıs 1977’dir ve apartman yönetimine bir asker el koyar. İşin ilginçliği şurada 1 Mayıs 1977 mitingi’nde yaşanan olaylar sonucunda onlarca insanımız hayatını kaybetmiş, o dönem yaşanan bu gibi olaylar sonucunda ülke gittikçe karışmış ve yaşanan istikrarsız ortam 12 Eylül Darbesi’nin gerçekleşmesine zemin hazırlamıştır. Bu da bir tesadüfler zinciri işte.

Mahalleliye para karşılığı tüp, şeker bulan Apti Şakrak’ın ve yöneticinin oğluna kaçak viski satan Kapıcı Seyit’in uyanıklığı yanında, Devlet Kuşu’nda şeker ve un stoklayan bakkala posta koyarak işten ayrılan, Bekçiler Kralı’nda piyasada bulunmayan malları stoklayan bakkala karşı yaptığı baskınlar onu kahramanlaştır. Aslında Bekçiler Kralı filminde yeğeni sayıldığı İçişleri Bakanı’nın soyadı Özgüneş’tir fakat “ne tesadüf” ki, o yılların İçişleri Bakanı Hasan Fehmi Güneş’tir.

Sahte Kabadayı filminde içki sigara kaçakçılarının dünyasındadır Kemal Sunal. Ancak onun yeri orası değildir ve filmin sonunda kalkıp kendi yerine geçecektir.

Bilgi Deposu: Yazıda ismi geçen Kemal Sunal Filmleri (Yazısı olan filmleri okumak için üzerine tıklayabilirsiniz) :

Sahte Kabadayı (1976) SÇöpçüler Kralı (1977), Kapıcılar Kralı (1977),  Dokunmayın Şabanıma (1979), Bekçiler Kralı (1979) Devlet Kuşu (1980)

Yazan ve Derleyen: Gürol Yüksel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir