Jeyan Tözüm 90 Yaşında Gecesinden Notlar

Jeyan Tözüm’üm 90. yaş gününün kutlandığı geceye Sinematik Yeşilçam adına da katılan Tamer Yiğit izlenimlerini bizlerle paylaştı. Geceye ait çektiği fotoğrafları da yazımızda görüntüleyebilirsiniz.

Gece Gülsen Tuncer‘in açılış konuşması ile başladıktan sonra Ümit Efekan ve Vural Çavuşoğlu‘nun birlikte hazırladıkları ‘Jeyan Tözüm Belgeseli‘ izlendi. Belgeselin bitiminin ardından sahneye Sermet Erkin davet edildi. Sermet Erkin yaptığı konuşmanın ardından birbirinden ilginç sihir gösterileri ile izleyenleri büyüledi. İllizyonist sanatçının özellikle sahnede çalan telefonundan Necdet Mahfi Ayral ve Zati Sungur ile olan konuşması ve gösteri sonunda yırttığı gazete kağıtlarını Jeyan Mahfi‘nin üstüne attığında yırtılmış gazetenin konfetiye dönüşmesi konuklardan büyük alkış aldı.

Geceye katılan dostları Jeyan Tözüm’ü anlatıyor!
Kuşkusuz gecenin en özel anları değerli sanatçıların yaptıkları konuşmalardı. İlk olarak sahneye çıkan Selda Alkor sanatçıyı saygı ile selamladıktan sonra kendisinin oynadığı filmlerde de onun sesi ile oynamanın kendisini çok mutlu ettiğini belirtip iyi dileklerini sunduktan sonra ”umarım 100.cü yaşınızı yine hep birlikte kutlarız” dedi.

Jeyan Tözüm 90 Yaşında Gecesi

İkinci sırada ise sahneye Oyuncu ve Film-San başkanı olan Engin Çağlar çıktı. ”Oynadığım filmlerde birlikte oynadığım kadın oyuncuların sesini hep aktrist’in kendi sesi zannederdim oyunculuğumun ilk dönemlerinde” diye gülerek anlattı. “Sonra kendileri ile tanışma fırsatım oldu” dedikten sonra iyi dileklerini sunup konuşmasını tamamladı.

Sahneye daha sonra Erhan Yazıcıoğlu çıktı. Erhan Yazıcıoğlu ve Jeyan Tözüm ikisi de dublaj yaptıklarından uzun yıllar birlikte çalışmışlar. Erhan Yazıcıoğlu şöyle anlattı o günleri ”Telefon kulübesinden biraz büyükçe bir oda içinde daracık bir yerde beraber konuştuk. o filmin starını konuşurken ben ona zalimlik yapanları konuşurdum. Oda çok küçük olduğundan nefesi nefesime değerdi (gülüşmeler)  hayır yani yanlış anlamayın bulunduğumuz çalışma ortamının zorluğundan bahsediyorum. Jeyan hanımın parfümü üstüme siner her seferinde evde hanıma durumu açıklardım.”

Erhan Yazıcıoğlu‘nun konuşması anıları aktarırken bir anda sitemkar bir şekle dönüştü. “Sesini verdiği sanatçıya hayat verdiği starlarımız neredeler niye gelmediler” dedikten sonra ”Selda Alkor benim için baştacıdır” diyerek Necdet Mahfi Ayral ile olan bir anısını anlattı. ”Rum şivesi ile konuşmam lazım nasıl yapacağım derken beni Necdet beye yönlendirdiler ve bana yardımcı oldu” diyerek konuşmasını bitirdi.

Jeyan Tözüm 90 Yaşında Gecesi

Ardından sahne sırası Göksel Arsoy‘a geldi. Göksel Arsoy‘un hayatının önemli bir bölümü Bakırköy’de geçtiğinden eski Bakırköy’ü anlattı. Yaşadığı ahşap evi, gezdiği sokakları ve Bakırköy Halkevi (Günümüz Basad) günlerini ve burada geçirdiği günler ile Jeyan Tözüm ile olan Halkevi günleri anlatıp iyi dileklerini sunup sahneden indi.

Gecenin sonraki bölümünde ise Jeyan Tözüm‘ün sevdiği ve seçtiği alaturka şarkılardan oluşan ”Yüksel Şençalar ve Arkadaşları‘ 4 şarkılık mini bir konser verdiler.

Jeyan hanımın sevdiği ve seçtiği şarkılardan üçü şunlardı:
Ey büt-i nev edâ olmuşum müptelâ, Ah edip inlerim, Tûtî-i mu’cize-gûyem ne desem lâf değil
Mini konserin ardından son bölüm için sahneye Jeyan Tözüm davet edildi. Sanatçı konuşmasının büyük bir bölümünü tiyatro ve dublaj günlerine ayırdı.

Muhsin Ertuğrul, Necdet Mahfi Ayral‘a küçük bir kız çocuğu bulmasını ister ve Necdet Mahfi Ayral‘da kızını yollar… Sahne ile tanışması bu şekilde başlar. Jeyan Tözüm’ün konuşmasından aklımda kalanlar ise şunlar oldu:

Oyun arasında yeni doğan kızımı emzirdim

Öncelikle En beğenilen oyunu Çalıkuşu olmuş. Çalıkuşu oyununun sahnelendiği yıl kızları doğmuştur. Eşi ses mühendisi Rauf Tözüm yeni doğmuş kızlarını Çalıkuşu oyununun arasında emzirmesi için kendisine getirdiğini anlattı Jeyan hanım. Çalıkuşu oyununun sahnelendiği yıllarda tiyatroya daha ağırlık verirmiş. 10 gün içinde bir oyunu varsa dublaj için çağrıldığında gitmezmiş oyuna konsantre olması gerektiğinden. “Normalde sakin bir kişiyimdir ama dublaj sırasında bazen ismimin hakkını vererek kükrerdim de.” diye eklemeyi de ihmal etmedi.

Starlara kırgın olduğunu da ekledi konuşmasına. “Yıllarca perdede göründüler, ben onlara hayat verdim sesim ile… ama onlar beni hiç aramadılar hiç sormadılar hepsine kırgınım“…

Sanatçı konuşmasını bitirdikten kendisine teşekkür edilip plaket ve çiçek verildi. Ardından tüm konuklar sahneye davet edildikten sonra Jeyan hanım pastasını kesti. Gecenin sonunda ise salon dışında gelen konuklara bir kokteyl verildikten sonra gece sona erdi.
Geceya katılan sanatçılar:

  • Selda Alkor
  • Engin Çağlar
  • Erhan Yazıcıoğlu
  • Göksel Arsoy
  • Devlet Devrim
  • Sermet Erkin
  • Engin Ayça

Jeyan Tözüm‘e Sinematik Yeşilçam ve Tamer Yiğit notu ile birlikte ‘Beklenen Şarkı‘ filmine ait Jeyan Tözüm ile Zeki Müren‘in birlikte oldukları bir set fotoğrafı hediye ettim. Sanatçı kendisinde olmayan bu fotoğraftan çok mutlu oldu ve orada olan tanıdıklarına fotoğrafı gösterip onları sevincine ortak etti.

Ayrıca birde Sermet Erkin‘e ustası Zati Sungur‘un bir fotoğrafı hediye ederek saygılarımızı ve sevgileirmizi sunduk.

Bu keyifli ve zaman içerisinde yolculuk yaptığımız geceyi sonlandırarak evimize doğru yola koyulduk…

Not: Yazı ve Görseller Sinematik Yeşilçam adına Tamer Yiğit’e aittir…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir