Jeyan Tözüm için Saygı Gecesi 11 Aralık’ta

Jeyan Tözüm

Jeyan Tözüm: “Bir Nesil var ki, benim sesimle büyüdü!

Jeyan Tözüm yukarıda ne güzel kendisini kısa ve öz olarak anlatmış. Kendisi 90 yaşına basıyor. Çok küçük yaşına rağmen Muhsin Ertuğrul tarafından sahneye çıkarılan, Başta Türkan Şoray, Filiz Akın, Fatma Girik, Emel Sayın, Belgin Doruk, Gülşen Bubikoğlu, Ahu Tuğba olmak üzere birçok oyuncuyu sayısız filmde seslendiren, onların sevilmesine büyük katkısı olan, Türk Sineması için bu özel kadın adına 90. yaş günü sebebiyle bir saygı gecesi düzenlenecek.

11 Aralık 2019 Çarşamba günü saat 20:00’den itibaren Bakırköy’deki Cem Karaca Kültür Merkezinde BASAD ve Bakırköy belediyesinin birlikte düzenleyeceği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin de katkıları var.

Giriş ücretsiz onu da belirtelim. Adres ise toplu taşımaya yakın, Marmaray Yenimahalle İstasyonu Karşısına geçip 50 mt. yürüyoruz. Bu anlamlı gece için çok güzel de bir program hazırlanmış.

Açılış konuşmasından sonra Jeyan Tözüm’ün sanat yılalırnı anlatan bir film ve fotoğraf gösteriminin ardından mini konser yer alıyor. Sermet Erkin’in ilüzyon gösterisinin ardından da Jeyan Tözüm’ün arkadaşlarının yapacağı konuşmalar ve de kendisine takdim edilecek plaket ile saygı gecesi tamamlanacakmış. Geceyi sunacak olan da Gülsen Tuncer.

11 Aralık 2019 Çarşamba günü saat 20:00’den itibaren Bakırköy’deki Cem Karaca Kültür Merkezinde Jeyan Tözüm’e Saygı Gecesi

 11 Aralık 2019 Çarşamba günü saat 20:00'den itibaren Bakırköy'deki Cem Karaca Kültür Merkezinde Jeyan Tözüm'e Saygı Gecesi

Jeyan Tözüm Kimdir:

6 Ağustos 1931 da sinema ve tiyatro sanatçısı Necdet Mahfî Ayral‘ın kızı olarak İstanbul’da dünyaya gelir. İlginç adı “jeyan” ise ; Babası Necdet bey, başka kimsede olmayan bir isim bulmak için Kamus-i Türki‘den (Türkçe sözlük ) faydalanmış. Farsça’da aslanın kükrerken çıkarttığı ses anlamını taşıyor. Beyoğlu Kız Lisesini bitirdi.

İlk kez 1939’da 8 yaşındayken Henrik İbsen‘in ‘Peer Gynt‘ isimli dünya çapında bir eserinde Muhsin Ertuğrul tarafından sahneye çıkarıldı. Tiyatroya da dublaja da babası elinden tutup götürdü. 10 yaşında ”Mutlu Günler” adlı bir filmin seslendirmesiyle başladı dublaja.

1978 de bir trafik kazasında vefat eden ses mühendisi Rauf Tözüm ile 1958 de evlendi, İris Tözüm adında bir kızı ve bir torunu var. Rauf Tözüm ile 1958 de evlenir ve birlikte verdiği kararla sinemayı bırakır, tiyatro oyunculuğunda karar kılar.

1964-65’te Çalıkuşu oyununun unutulmaz oyuncusu olur. 1978 yılında tiyatro sahnelerini de bırakır ama dublaj hep devam eder. Son yıllarda tv dizilerinde de rol almaya başlar. Üç yıl kadar radyoda reklam spikerliği de yaptı.

İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrosu’ndan emekli oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir