Dün sosyal medyada dolaşırken şu haber ile karşılaştım: “Beyoğlu’ndaki Atlas Sineması, mevcut koşullarla baş edemediği için kapandı.“
Daha sonra bir de Reks sineması, daha doğrusu Rexx Sineması’nın kapandığı haberi ile alınca tabi üzüldüm. İki sinemada koronavirüs salgını dolayısıyla hizmetlerine ara vermişti ancak 1 ay boyunca ne olacağı bell olmayacağından dolayı tamamen faaliyetlerine son vermek durumunda kaldılar anladığım kadarıyla. Yani şehrin 2 tanığı da artık faaliyet göstermeyecekler…
Atlas Sineması uzun zamandır direniyordu…
İstiklal Caddesi’nin en eski bağımsız sinema salonlarından biri olan Atlas Sineması, mevcut koşullarla baş edemediği için uzun zamandır kapanacağı konuşuluyordu. Atlas Sineması’nın iki ortağından biri olan İrfan Atasoy’un oğlu İrfan Atasoy, sinema salonunun neden kapandığını şu şekilde anlattı:
“Bir sokak sineması olarak halihazırda yedi, sekiz senedir hiç para kazanamıyorduk. Mevcut koşullarla baş edemedik. Kültür Bakanlığı da bu mekanı bir süredir sinema müzesi yapmak istiyordu. Israrlarıyla başa çıkamadık ve bir nevi kapanmak zorunda bırakıldık.”
İstiklal Caddesi üzerinde adını verdiği Atlas Pasajı’nda bulunan Atlas Sineması, İstanbul Film Festivali’nin en eski ve en vazgeçilmez salonlarından biriydi (1).
Değerli sinema yazarı Sadi Çilingir Atlas sineması ile ilgili şunları paylaştı: Beyoğlu Atlas Sineması’nın Kültür Bakanlığı’nca Sinema Müzesi’ne dönüştürülmesi, gala, festival ve diğer özel gösterimlere tahsis edilmesi sevindirici bir gelişme. Mekân bugünlerde sosyal medyada “Atlas Pasajı’nın içindeki sinema” olarak anılıyor. Bu yanlış bir ifade, çünkü pasaj olarak ifade edilen yer sinemanın parter denilen ana salonuydu. Sinemalar krize girdiğinde bu ana salon pasaja dönüştürüldü, balkon kısmı ve localar sinema salonu olarak faaliyetini sürdürdü
Reks’ten Rexx’e…
Kadıköy’deki tarihi Rexx Sineması da, bu ay itibarıyla gösterim faaliyetlerine son verdi. Sinemanın 4 sene önce de kapanacağı iddia edilmiş ancak gelen tepkiler üzerine gösterim faaliyetlerine devam etmişti. Ancak konunun içerisinde Rum Ortodoks Vakfı ile yaşanan kira anlaşmazlığı olduğu söyleniyordu.
Reks Sinemasının adı 2000’li yılların başında Rexx olarak değiştirilmişti. Yan tarafındaki Reks düğün salonu ise zaman içerisinde bir gece kulübüne dönüşmüştü.
1920’lerde Apollon, 1930’larda ise Hale Sineması adıyla işletilen aynı yerdeki salon, 1961’de yıkıldı. Yeni yapı Reks sineması adıyla 1962 yılında hizmete girdi. Mimar Maruf Bey tarafından tasarlanan bina, yıllarca Kadıköy’ün referans yapılarından biri oldu.
İsim değişikliğini uzun dönem kabul etmesem de Reks Sineması yıllarca hem buluşma noktamız, hem pek çok filmi izlediğimiz hem de Kadıköy’ün simgelerinden birisi oldu. Son yıllarda sinemanın işletmesi ile ilgili çok fazla sorun yaşanması, sinema salonlarının küçülmesine rağmen sinemanın kapanması ben gerçekten üzdü. Bir dönem de böylece sona ermiş oldu…
Değerli dostum Onursal Yazman çok güzel özetlemiş:
O zamanlar adı Reks’ti. 1995 baharında İstanbul Film Festivali’nde 2001: A Space Odyssey’i izlemiştim. Geçen bahar ise, ağız tadıyla bir kez daha Dr. Strangelove’ı göreyim şu Atlas’ta dedim. İstanbul’un iki yakasında en sevdiğim iki sinema: geniş salon, dik merdiven, yüksek perde, buluşma noktası ortak özelikleri arasındaydı. 2001’i geçeli çok oldu. Ne uzay macerası kaldı ne de uzaylı istilası. Yıl oldu 2020, mevsim yine bahar. Festivallerden sonra yine kesişti bu iki emektar salonun kaderi. Aynı gün virüse yenik düşecek ilk sanat kalelerimiz olacakları kimin aklına gelirdi? Kentin hafızasını tutan yapılarda, soluk alıp veren yaşayan yaşatan mekânlardı… Gittiğiniz yerde Emek Sineması’na selam söyleyin demekten başka bir şey gelmiyor içimden.
One thought on “Atlas ve Reks Sinemaları kapandı”