Dublaj’dan 45’liklere: Vala Önengüt

Vala Önengüt

Hepinize selamlar Sinematik Yeşilçam’ın kıymetli okurları. Bu ay hepinizin hoşuna gidebileceğini düşündüğüm bir keşif yazısıyla sizlerle buluşmanın heyecanı içersindeyim.

Yeni yılla birlikte Yeşilçam’ın müzikle ve plakla kesiştiği noktada bulunmuş emekçilere daha çok yer verip, sayfalarımızı daha fazla video, şarkı ve plak kaydıyla çeşitlendirerek sizlere keyifli anlar geçirmeyi vadediyoruz. Bu bağlamda ilk konuğumuz özel bir isim: Vala Önengüt. Dublaj’dan 45 Devir Plaklara diyerekten Vala Önengüt’ün eşsiz Sesiyle Damgasını Vurduğu Şarkıları ele almak istedim. Yeşilçam’da dublaj ve seslendirme dendiğinde ilk akla gelenlerden çok yönlü bir sanat emekçisiydi. Tiyatrocu, şair, senarist, korist, sunucu. Ruhu şad olsun.

Sitemizin takipçileri hatırlayacaktır, sanatçımızı Eylül 2018‘de sitemizin sayfalarına taşımıştık. Sinematik Yeşilçam’ın kurucularından Gökay Gelgeç, Yeşilçam’da Fantastik Denemeler : Kilink’in Plağa Okuduğu Şarkı isimli araştırma yazısında Vala Önengüt’ün seslendirdiği Bilemedim (Bora Ayanoğlu‘nun Haydi Bastırrr 45’liğinin B yüzünde yer alan Aşık Saiti‘nin sözlerinden bestelenen) eserini mercek altına almıştı.

Keşif Zamanı

Bu güzel keşfin verdiği ilhamla şimdi daha derinlere dalma zamanı. Bir süredir 45’likler özelinde plaklara vokal, seslendirme, senaryo vs. gibi katkılar vermiş tiyatro ve sinema kökenli sanatçılarımızı tespit etmek için kazılar yapıyorum. Bu hususta en büyük yardımcım plakların göbek etiketleri. Araştırmalarımda tespit ettiğim iki plakta duyduğum ses tonları, aynı kişiyi işaret ediyordu. Üstelik bu kez şanslı da değildim çünkü plak etiketlerinde ve kapaklarında sanatçımızın ismi de yazmıyordu. Plakları defalarca dinledikten sonra artık emindim. Vala Önengüt Bilemedim‘in öncesi ve sonrasına eşit zaman diliminde, eşsiz sesiyle iki şarkıya daha damgasını vurmuştu. Şimdi sırayla bu plakların tanıtımına geçelim.

Armağan: Battı Balık Yan Gider

Vala Önengüt Armağan battı balık yan gideeeeer

Takvimler 1970 yılını gösterdiğinde faaliyete henüz başlamış Diskotür‘e geçen Armağan Şenol, hatrı sayılır bir müzik kariyerine sahiptir. Gözünü kültür sanat ortamında açan sanatçımızın dayısı unutulmaz tiyatrocu Necdet Mahfi Ayral, yeğeni seslendirme sanatçısı Jeyan Mahfi Tözüm‘dür. Fehmi Ege‘nin keşfiyle müzik dünyamıza kazandırılan Şenol, oyuncu – şarkıcı Parla Şenol‘un ve İsviçre’de yaşayan müzisyen Arda Şenol‘un babasıdır. Soy ismini kullanmadan Diskotür hesabına tek plağını çıkarır. (Battı Balık Yan Gider / Kalp Hırsızı – DT 5017- 1970) Her iki eserin düzenlemeleri Oğuz Zulik‘e, icraları Diskotür Stüdyo Orkestrası‘na aittir. Plağın A yüzünde yer alan Battı Balık Yan Gider isimli eğlenceli şarkıda Önengüt’ün sesini duyarız. Yer yer tavernaya meyleden esere ismini veren deyimi, bariton sesiyle bastırarak güzellik katar.

Kenan: Ton Ton Kız Ft Vala Önengüt

Bu yazıda tanıtacağımız, Önengüt’ün ses verdiği ikinci 45’lik Kenan‘a ait. S&S Plak hesabına doldurduğu Çillim Çillim (Orjinali: A Chili Pum – Yorumlayan: Black Cats – Besteciler: M. Alfonso, S. Carmen) aranjmanıyla büyük sükse yapan ve Altın Plak almaya hak kazanan Kenan Küçükozcan, askerlik sonrası çıkardığı dönüş plağında Aykut – Solmaz Sporel çiftinin desteğiyle yeni bir çıkış arar. (Ton Ton Kız / Ağlama Sevgilim – S&S Plak – 40023 – 1975) A yüzündeki Ton Ton Kız‘da çok tutan Çillim Çillim’deki formül denenir. Troglomen topluluğunun Bruno Corbucci filmi Ding Dong için yaptığı aynı isimli şarkının Türkçe aranjmanını yorumlar Kenan.

Düzenlemeleri yapan Onno Tunç, orkestrası ile uyum içinde Kenan’a eşlik eder. Önengüt, bu plakta da sadece (Yanıma) Tin Tin Gel Bana Ton Ton Kız dizelerinin vokaliyle yer alır. Eser, bu katkının etkisiyle kolayca akıllarda kalır. Plak, Çillim Çillim kadar çok satmasa da Kenan’ı tekrar gündeme getirir.

Bu keşif yazısı vesilesiyle her iki şarkıyı da Sinematik Yeşilçam Youtube Kanalı aracılığıyla digital ortamda ilk kez müzikseverlere ulaştırıyoruz.

Tanıttığım ilk plak nadir statüsünde olduğundan bugün biraz zor bulunuyor. Daha önceden net ortamında plağı ve kapağı görüp içeriği merak eden dinleyici, yayınladığımız kayıt sayesinde merakını giderebilir. Vala Önengüt gibi bir değerin keşfedilmesine vesile olabilirsek ne mutlu. Sanatçımızın vokal katkısı yaptığı daha başka plaklar da olabilir. Bu hususta bizimle iletişime geçebilirsiniz, sizlerin desteği bizi mutlu eder. Müzikle ve sevgiyle kalın.

Dublaj'dan 45 Devir Plaklara: Vala Önengüt ve de O eşsiz Sesiyle Damgasını Vurduğu Şarkıları Sabahattin Bilgiç sizler için yazdı...

Sinematik Yeşilçam İçin Hazırlayan: Sabahattin BİLGİÇ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir