Suat Yalaz da bugün aramızdan ayrıldı!

Suat Yalaz

Sitemizin yeni sunucusu ile yayına başladığı gün 2 Mart tarihi çok farklı bir dönem için de milad oldu. Maalesef bugün özellikle sitemizi takip eden ve tarihi filmleri sevenler için üzücü bir gün. Daha erken saatlerde Tolga ve Kara Murat’ın çizeri büyük usta Abdullah Turhan‘ı kaybettiğimizi paylaşmıştık, İlerleyen saatlerde ise Karaoğlan’ın yaratıcısı, uluslar arası başarılara imza atmış bir diğer usta, Suat Yalaz’ın da vefat ettiği haberini aldık.

Hepimizin başı sağolsun. Bu iki önemli ustayı kaybettiğimiz tarih olan 2 Mart 2020 tarihini bir devrin kapandığı tarih olarak not düşmemiz yanlış olmaz.

Bize haberi ulaştıran değerli dostumuz Özgür Ateş, Suat Yalaz’ın Sevgili eşi Necla hanım ve sevgili oğlu Kaan YALAZ’dan almış bu üzücü haberi…

Sanatçının cenazesi 04 Mart 2020 Çarşamba günü Zincirlikuyu camiinde öğle namazına müteakip Zincirlikuyu mezarlığına defnedilecek.

Suat Yalaz Kimdir

1932 yılında Kırşehir ilinin bir ilçesi olan Çiçekdağı’da doğdu. Memur çocuğu olduğu için, gençliğinin ilk yılları Denizli, Adana, Kayseri illerinde geçti. Yüksek tahsilini İstanbul’da Güzel Sanatlar Akademisi’nde tamamladı. Öğrencilik yıllarında günlük gazete ve haftalık mizah dergilerinde yeni akım karikatüristlerinden biri olarak dikkat çekti. 1960’ta Akşam Gazetesi’nde yazıp çizmeye başladığı Karaoğlan’ın büyük ilgiyle karşılanması ona hem basında yayıncılık hem de en büyük tutkusu olan sinema alanında yapımcılık ve yönetmenlik kapısını açtı.

Kendi firması adına sekiz film yaptıktan ve Yeşilçam’da 10 yıldan fazla süren bir tarihi macera filmleri çığırı açtıktan sonra 1971 yılında gittiği Fransa’da Karaoğlan’ı 7 yıl süreyle yayınlattı. Fransa’da Fransızca olarak “Kebir” adıyla, bir ara da “Changor” adıyla çıkan[1][2] Karaoğlan daha çok Fransa ile kültürel bağları bulunan Cezayir, Fas ve Tunus gibi Kuzey Afrika ülkelerinde rağbet gördü. Bu arada Suat Yalaz farkına varmadan Paris’e yerleşmiş oldu. Türkiye ile bağlantısını hiç kesmeyen sanatçı, hem Avrupa’nin en ünlü yayınevleriyle hem de Türkiye’nin en büyük gazeteleriyle çalışmalarını sürdürdü. Halen çeşitli gazetelerde eserleri yayınlanmaktadır.

2000’li yıllarda sanatçının başyapıtı Karaoğlan’ın Lâl Kitap tarafından 57 kitaplık bir serisi yayımlandı.

PTT Genel Müdürlüğü 2006 yılında Karaoğlan adına 4 dizilik pul koleksiyonu çıkardı. Böylelikle Suat Yalaz Cumhuriyet tarihimizde büyük sanatçı Cemal Nadir Güler’in Amcabey’i, Turhan Selçuk’un Abdülcanbaz’ından sonra yarattığı çizgi kahramanı pul üstüne taşınarak devlet tarafından onurlandırılan üçüncü çizgi roman sanatçısı unvanını aldı. Kaynakça: Wikipedia

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir