Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı (1976)

Üzerinden 44 yıl geçmiş filmdeki en önemli oyuncuların çoğu aramızdan ayrılmış. Biz de siteyi kuralı şaka maka 13 yıl oldu. Hababam Sınıfı üzerine çok fazla haber yapsak da filmleri ele almak için 13 yıl beklemişiz…

Önceki yazımda belirttiğim gibi ben bu yazılarımda Hababam Sınıfı serisini biraz daha farklı ele almayı seçtim. Tek tek filmleri yazacağım.

Ancak şunu söylemem gerekiyor ki benim için peş peşe çekilen filmler içerisinde de gizli bir seri var. Önceki yazımda İlk filmi diğerlerinden ayırdığımı yazmıştım. Bana göre komedi filmlerinde aşılamayan çıta olarak Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı bence Hababam Sınıfı serisinin 1. filmi.

Elbette ilk filmden tamamen kopulmuyor. Örneğin 1. film (buraya tıklayınız) boyunca idealist kişiliği ve babacan tavrıyla Hababam’a diploma aldırtan Kel Mahmut, diplomaların sahte olduğunu öğrendiğinde: “Desenize Hababam Sınıfı gerçekten de sınıfta kalmış” diyerek ilk filmle olayı bağlıyor. Öğrenciler Mahmut Hoca‘nın yumuşadığını düşünüyor ama tüm olay Kel Mahmut Hababam Sınıfı‘na karşı olarak gelişiyor ve netleşiyor. Tabi insanın aklına, “hani bu çocuklar pişman olup hastanede ziyaret gitmişlerdi” diye düşündürürken film okula genç ve güzel bir öğretmenin gelmesi ile farklı bir boyuta geçiyor.

Semra Hoca Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı

Sanırım Hababam Sınıfı filminin senaryo açısından Rıfat Ilgaz‘dan daha fazla koparak tam bir komedi filmine dönüşmesini de yine Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı filmi ile gerçekleştiğini düşünüyorum. Her ne kadar aynı isimli bir roman olsa da filmde komedi dozu değişikliklerle arttırılmış.

Filmi detaylıca ele almaya başlamadan evvel bir noktanın altını çizmem gerekli. Bu film benim en sevdiğim 10 Türk Filminden birisi. Ayrıca Hababam Sınıfı serisini daha doğrusu ilk 5 filmi moralim bozulduğunda zaman zaman izlerim. Yani bende özel yeri olan bir seri ve Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı da bu serinin en iyi filmi benim için. Ancak filmi masaya yatırdığım için biraz didik didik detaylara girmeye çalışacağım. Buradan benim filmi yerdiğim anlaşılmasın lütfen. 10 üzerinden 9 verdiğim bir filmdir onu baştan yazayım.

İlk iki film arasındaki ince farklılıkları bazı ana karakterler üzerinden ele alarak irdelemek daha doğru olacak.

Tarık Akan – Ferit: Bence en keskin dönüş Ferit karakterinde gerçekleşiyor. Bir önceki filmde neredeyse babası kadar sevdiği Mahmut Hoca‘ya karşı çok sertleşiyor hatta duygusuzlaşıyor olması ilginç. Ayrıca hem evli hem de çocuklu olması ile ilgili herhangi bir bilgi, gönderme ve bağlantı da yok. Filme Ferit üzerinden bakacak olursak bunun ilk filmi olması gerekiyor. Karakter olarak biraz daha geride kalıyor zaten bu filmde. Yıldız değil de gerçek bir takım oyuncusu gibi Tarık Akan

Kemal Sunal – İnek Şaban: Filmin merkezine iyice Kemal Sunal yerleştiriliyor. İlk film Tarık Akan ile şekillenirden gerek Semra öğretmene aşk mektubları, Badi Ekrem‘le bir ikili oluşturmaları ve de ek dublajlar sayesinde filmin parlayan yıldızı Kemal Sunal.

Munir Özkul – Mahmut Hoca: İlk film ile ortaya kopuklukları ve tüm çelişkileri toparlayan karakter Mahmut Hoca. Senaryo zaten onunla güçleniyor ve şekilleniyor. Olması gereken yerde, filmi yönlendiren olarak bence Munir Özkul’un en iyi Kel Mahmut performansı bu filmde. Çok ciddi bir eğitimci tavrı da var ve çizgisini bozmuyor.

Bu 3 karakter bence ilk iki filmin merkezinde de yer alıyorlar. Tabi en önemli tamamlayıcı unsur olan Güdük Necmi filmde yine bir nevi sözcü ama onun standart bir oyunu var her daim tamamlayıcı oluyor bu sayede. Adile Naşit ise zaten Hababam Sınıfının olmazsa olmazı, Hafize Anası. Kemal Sunal‘ın bir Şener Şen ile bir Halit Akçatepe ile ikili olması filmi inanılmaz dinamik kılıyor. Belkide bu yüzden Tarık Akan‘ın filmden ayrılması filmi o kadar etkilemiyor 3. filmde…

Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı

Bu filmde 2 isme ayrıca paragraf açmak gerekiyor: İki yeni hocaya; 1- Semra Özdamar 2- Şener Şen. Semra Özdamar‘ın canlandırdığı Semra Hoca filmde çok iyi karakter bir gelişimi gösteriyor. İdealist yeni nesil bir Mahmut Hocayı onunla bu filmde görüyoruz. Açıkcası pek çoğumuz hababamın esprilerine gülsek de tek başına bir kadının onca paralı okuyan öğrenci karşısında dik durması önemli bir mesaj. Günümüzde cinsel taciz sayılabilinecek bir tavra karşı da cesur bir alt metine sahip aslında film. Semra Hocayı ezdirmiyor. Bu açıdan Arzu Filmi başarılı buldum. O gün koşulları düşünüldüğünde bir sınıf dolusu adamın yaptığı yılışıklık aslında bizim ailemizden bir fert gibi gördüğü Hababam Sınıfı öğrencilerinin ayıplanacak bir yönü. Semra hoca İnek Şaban‘ı tokatlarken cevabını veriyor aslında.

Diğer önemli karakter Badi Ekrem yani Şener Şen. İlk filme sesiyle katkıda bulunan Şener Şen, kült bir karaktere hayat vererek sinema tarihimize adını altın harflerle yazdırıyor. Elini kırma sahnesi zaten klasikler arasında. Gerçi Badi Ekrem Şener Şen’in yarattığı unutulmaz karakterlerden sadece birisi. Ancak ilk kez Kemal Sunal ile karşılıklı oynuyor olmaları çok önemli bir nokta. Badi Ekrem ve beyaz çizgili kırmızı eşofmanı bu filmle birlikte Hababam Sınıfı kültünün en önemli figürlerinden birisi haline geliyor.

Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı

Filmde Okul müdürü Muharrem Gür daha bir oturuyor ama oturdukça okulun sahibi aslında Mahmut Hoca oluyor. Okuldaki öğretmenler nasıl bir neslin son temsilcileri ise Okul müdürü ise 80’lerden itibaren ortaya çıkacak müdürlerin başlangıcını temsil ediyor. Tulum Hayri, Hayta ve Dom dom da çok önemli yan karakter olarak bu filmde parlıyorlar. Onlar “Derin Hababam” olarak ilk bu filmde öne çıkıyorlar bence. Sonuçta aslında oyuncu olmayan bu 3 ismin kadrolu Arzu Film karakterlerine dönüşmesi başlı başına bir prodüksiyon ve casting başarısı.

Filme dönecek olursak 2 ana olay var aslında. İlki Semra Hoca ile Hababam Sınıfı arasındaki savaş diğeri ise Akil hocanın başına gelenler.

Hababam Sınıfının Akil Hoca ile ilgili tavrı ve Semra Hoca’ya yaptıkları birbirine zıt iki yaklaşım. Akil Hoca‘ya yaptıklarından pişman olarak bu kadar çabuk insiyatif alabilen, bazı değerlere sahip bir sınıfın bir kadın öğretmene tavrı elbette sorgulanması gereken bir durum her ne kadar film sonunda kendilerini feda etseler bile…

Yazıyı okuyan çoğu kişi filmi en az 5 kere izlediği için filmi uzun uzadıya anlatmayacağım. Ancak filmin en önemli kısmı ve diğer tüm filmlerden farklı kılan kısmı Hababam Sınıfı öğrencilerinin velileri ile tanıştığımız kısmı. Bu kısım hem eğitsel açıdan hem de çekimler açısından çok değerli. Ertem Eğilmez hem bir yönetmen hem de yapımcı olarak başarısını ortaya koyuyor. Ayrıca Hababam Sınıfı‘nın hep birlikte Erkin Koray‘ın Fesupanallah şarkısını Hababamlaştırıp söylediği sahne bence sinema tarihimizin en iyi şarkı söylenen sahnelerinden biridir.

Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı Soundtrack

Filmde yer alan şarkılarda başlı başına birer hit zaten. Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı Soundtrack‘i şöyle:

  • Tema müziği – Melih Kibar
  • Intro: Buradan bir Atlı geçti – Dolona ay dolana –Seslendiren Güdük
  • Hüzünlü tema müziği – Melih Kibar
  • Gençlik Başımda Duman – Seslendirenler İnek Şaban ve Hafize Ana
  • Esterabim – Seslendirenler Hababam Sınıfı Vokal Grubu
  • Fesupanallah – Seslendirenler Tüm Hababam Sınıfı (Dansçılar: Güdük, Dom dom, Hayta)

Birinci film ile çelişkilerine rağmen hem geniş kadrosu, hem birbirine paralel hikayeleri iç içe çok iyi anlatan hem de tam bir takım işi olan Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı filmi bence Hababam Sınıfı serisinin en iyi filmi.

O zaman madem yazıyı buraya kadar okudunuz buyrun size filmin linki: Ancak filmdeki detayları aşağıda listelediğim kısma da bir göz atınız lütfen!!

Filmden Detaylar:

  • Kemal Sunal ve Şener Şen‘in karşılıklı oynadıkları ilk film.
  • Veli toplantısı bölümünde Güdük ve Ferit dışında Hababam Sınıfı öğrencilerini canlandıran oyuncuların gerçek aileleri velileri olarak oynuyorlar.
  • Güdük Necmi‘yi canlandıran Halit Akçatepe’nin Hem babası ( Sıtkı Akçatepe – Paşa Nuri) hem de annesi (Leman Akçatepe – Tarık Akan’ın canlandırdığı Ferit’in annesi rolünde) filmde oynuyor.
  • Filmde İnek Şaban 27 yaşına basıyor, gerçek hayatta Kemal Sunal 31 yaşında.
  • Fikret Tevfik‘in ölüm tarihi 19 Ağustos 1915’dir.
  • Film 1975 Ağustos ayında çekiliyor.
  • Filmin müziklerini yapan Melih Kibar, bu filmle Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Film Müziği Ödülü alıyor.
  • Film 30 hafta vizyonda kalıyor
  • Film hepimizin bildiği gibi Koşuyolu’ndaki Adile Sultan Kasrı‘nda çekiliyor
  • Star Wars’taki Prenses Leia’dan 2 yıl evvel Semra Özdamar saçlarını yandan topuz yapmış
  • Bu film Tarık Akan‘ın oynadığı son Hababam Sınıfı filmi

Sizlerinde ekleyecekleriniz varsa yazının altına facebook mesajı olarak bırakabilirsiniz!

Bir sonraki yazı: Hababam Sınıfı Velileri…

2 thoughts on “Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı (1976)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir