Uzunçalar Kapaklarındaki Dansözler (Ekstra)

Uzunçalar Kapaklarındaki Dansözler

Hepinize merhabalar kıymetli okuyucularımız. Eve kapandığımız bu günlerde sizleri monotonluktan az da olsa uzaklaştırabileceğini düşündüğümüz görsel ağırlıklı kısa bir yazıyla selamlayalım dedik.

Sinematik Yeşilçam ailesine dahil olduğum 2017 yazında, Uzunçalar Kapaklarındaki Dansözler Serisine başlayıp hazırladığım 3 yazıda 60’a yakın plak kapağına yer vermiştim. Yeşilçam filmlerinden aşina olduğumuz yıldızları sinema-dans-müzik üçgeninde ele alıp, toparladığım bilgileri görsel malzemeyle birlikte sunmuştum:

Gel zaman git zaman, yıldızlarımızın hiç görmediğim yeni kapaklarını keşfetmeye ve plaklarını arşivime kazandırmaya devam ettim. Madem evden çıkamıyordum tasnif ve düzenleme yapmalıydım. Meğer bu yazıya konu olabilecek pek çok uzunçalar arşivimde birikmiş de haberim yokmuş. O halde daha önceki yazılarda yer verdiğimiz isimlere (Nur Ay hariç) eklenen yeni kapaklarla baş başa bırakalım sizleri. Böylece yazı dizimiz Ekstra ile sona eriyor. Umarım bu deneyim hoşunuza gitmiştir. Evinizde kalın, sağlıcakla kalın. 😀

Nur Ay

Uzunçalar Kapaklarındaki Dansözler - Ekstra

Hot Hits From Turkey Volume 2 (Çağdaş Türk Müziği): 70’lerin ilk yarısında Yunanistan‘da yayınlanan toplama Türk Müziği albümler serisinin ikinci albümünün ön kapağında ve Gitarist Cengiz Çoşkuner‘in Oryantal 82 (Hem Dinle Hem Oyna) uzunçalarının ön ve arka kapaklarında Nur Ay‘ı görüyoruz.

Özel Türkbaş

Uzunçalar Kapaklarındaki Dansözler

Memleketin köklü plak şirketlerinden Coşkun Plak, oryantal plakların piyasayı kapladığı 70’lerde pek çok albümü peşi sıra piyasa sürmüştü. İlk kapak şirketin çıkardığı Folklor ve Oyun Havaları serisinden bir arka kapak görseli. Kod numarasız piyasaya çıkmış, serinin diğer plakları için ortak kapak görevi de görmüş. Diğer iki kapak Special Oriental, 652 kod numarasıyla 1979 yılında piyasaya sürülen albüme ait. O dönem ABD‘de yaşayan dansözümüz Özel Türkbaş kapağa taşınmış.

Prenses Banu

Yukarıda paylaştığım mavi zeminli Özel Türkbaş kapağının ön kapağında Prenses Banu var. Yıldızımız doğal ortamda çiçekli elbisesiyle objektife gülümsemiş. Aynı serinin bir diğer kod numarasız kapağının arkasında (ön kapakta Truva’da oynayan bir folklor ekibi var) yine kendisi görülüyor. Paylaştığım son görsel Lübnan‘da çıkan bir plaktan, Ziad & Elias Rahbani Brothers‘ın Belly Dance Fever (1979) isimli harikulade albümünden. O dönem Lübnan’da elit dans kulüplerinde sanatını icra eden Banu, orada da bu albüme kapak olmuş.

Seher Şeniz

İngiliz Ron Goodwin And His Concert Orchestra, 1959 yılında doldurduğu Music For An Arabian Night isimli enstrümantal uzunçalarda, doğunun romantik ezgilerini Jazz dokunuşlarıyla renklendirmişti. Çok satan bu kült albümün 1973 tarihli Yunanistan baskılarında ve 1974 tarihli Türkiye baskısının kapağında (Kent Plak) güzel yıldızımız Seher Şeniz nefesleri kesmiş. Kulaklarımıza tanıdık gelen B1: Dancing Eyes (Abbo Oubib Ghanoura) Ay Beyaz Deniz Mavi‘nin, B3: Barefoot Girl (Albint Al Shalabiyya) Böyle Gelmiş Böyle Geçer‘in orjinal versiyonları.

Bu da Bonus:

Sabahattin BİLGİÇ – Nisan 2020

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir