“Çevrimiçi” düzenlenecek Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, başlıyor

23. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali
Festival filmleri ve etkinlikleri, festivalin internet sitesi ve sosyal medya hesaplarında takip edilebilir.

Uçan Süpürge Vakfınca bu yıl online olarak düzenlenecek Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, bu akşam saat 20.30’da, festivalin sosyal medya hesaplarından izlenebilecek açılış töreniyle başlıyor.

Açılış töreninde, Türkan Şoray, Nükhet Duru, Feryal Öney, Ece Dizdar ve Yetkin Dikinciler yer alacak.

14 Mayıs’a kadar sürecek festivalde filmler, pandemi koşulları nedeniyle online ortamda gösterime giriyor. Festival içeriği, son bir yıl içerisinde kadın yönetmenlerce çekilen filmlerden oluşuyor.

Bu yıl 101 ülkeden kadınlara ulaşmayı hedefleyen festivalde, bu yıl Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu (FIPRESCI) tarihinde ilk kez online jürilik yapıyor.

Festival filmlerine, Uçan Süpürge Vakfı internet sitesinden, canlı yayınlar ve söyleşilere ise sosyal medya hesaplarından ulaşılabilecek.

Festivalin bu yılki onursal başkanı, Türkan Şoray oldu. Festivalde bu yıl, sinema alanında uzman 35 kişiden oluşan danışma kurulu, filmleri seçti.

Festivalin basın toplantısı da online gerçekleşti. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin bu yılki onursal başkanı Türkan Şoray‘ın açıklamasını dinleyebilirsiniz.

FESTİVALDE NELER VAR?

Farklı kategorilerden olmak üzere, festival kıtası Afrika‘nın seçkisinde 12, festival ülkesi İrlanda’nın seçkisinde 8 film var. Kısa kurmacada 19, deneyselde 7, animasyonda 5, belgeselde 14, uzun metrajda 11 filmi, izleyicilerle buluşacak.

Sokak, ev, emek, cinsellik, aile, çocuk evlilik, göçmenlik gibi pek çok temayı işleyen filmlerin oluşturduğu festival programında filmler, “Pembesiz Mavisiz”, “Yersiz Yurtsuz”, “Arafta”, “Kabuğunu Kırmak”, “Olay Yeri: Aile”, “Evde Kalamayanlar”, “Erkekliğin İdeolojik Aygıtları”, “Sokakta” ve “Evde” bölümleri altında seyirciyle buluşacak.

FIPRESCI jürisinde bu yıl, Dana Duma, Helen Robert ve Mark Adams yer alıyor.

Festival programına, festival logosuna tıklayarak ulaşabilirsiniz:

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali

ÖDÜLLER

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde bu yıl “Onur ÖdülüNebahat Çehre ve Şahika Tekand’a, “Bilge Olgaç Başarı Ödülü” Handan İpekçi, Işıl Özgentürk ve Sevil Demirci’ye takdim edilecek.

Genç Cadı Ödülü ise son yıllarda başarılı oyunculuğuyla da dikkatleri çeken Cemre Ebüzziya’ya verilecek.

Tema Ödülü ise bu akşamki açılış töreninde açıklanacak.

#EvdeKaldık

Festival ekibinin açıklamasından bazı bölümler ise şöyle:

“23. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali için bu yıl temanın doğa olmasını planlamıştık. Ancak pandeminin yarattığı koşullar nedeniyle temayı değiştirerek, #EvdeKaldık dedik.

Zorunlu olarak evde kalmanın ve yine zorunlu olarak evde kalamamanın bütün zorluklarını hep birlikte deneyimlediğimiz bir dönemdeyiz. Böyle dönemler, dayanışmanın yükseltilmesi gereken dönemlerdir. #EvdeKaldık fakat yalnız değiliz; ‘Hep birlikte bir krizi göğüslüyor, benzer şeyleri deneyimliyoruz’ demek için dayanışma göstermeliyiz.

Evde çalışıyor, üretiyor, kendi ev hallerimizle baş etmeyi öğreniyoruz. 23. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali vesilesiyle, sanatın, sinemanın; evlerimizin içinde bin bir türlü ev haliyle, kaçınılmaz olanla baş etmeye çalışırken nefes aldıracak molalar yaratmasını umuyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir