Seyyal Taner Kurtalan Ekspres – Aşıklar (Bir Dede Korkut Masalı)

Kurtalan Ekspres

Pop müziğimizin divası Seyyal Taner ve Anadolu Rock’un ekol gruplarından Kurtalan Ekspres el ele veriyorlar, Aşıklar’ın sözlerine, kendi seslerini ve nefeslerini katarak Anadolu’nun müzik mirasını günümüze ve hatta geleceğe taşıyorlar. Duyduğumuz, bildiğimiz şarkılara ve türkülere modern dokunuşlarla, orijinal, yaratıcı fikirlerle yeni açılımlar getiriyorlar ve 21. yy ‘ın üçüncü on yılına doğru yol alırken Anadolu Rock’un bu topraklarda hala kanlı canlı yaşadığını cümle aleme ispat ediyorlar.

Beş yıldır beraber konserler veren, turnelere çıkan Seyyal Taner ve janrın duayen müzisyenlerinden Ahmet Güvenç makinistliğindeki Kurtalan Ekspres (kadrolarında zorunlu değişikler olsa da) uyumlu müzikal birlikteliklerini harikulade bir albümle taçlandırdılar. İyi ki öyle oldu da yakıcı yaz günlerinde ruhuma serin meltemler esiverdi. Sekiz yıl önce çıkan Ethnic Rock‘dan bu yana gözüm yollardaydı. Hayırlara vesile olsun, kutlu olsun.

Haziran ortasında digital stream platformlarında görücüye çıkan albüm, 1 Temmuz itibariyle plak formatında da ulaşılabilir durumda. Plak ve Ben etiketiyle yayınlanan albümde 10 eser yer alıyor. Kayıtlar; Babajim ve Stüdyo Dodo’da gerçekleştirilmiş, mastering ise rock müziğin kutsal mabedi konumundaki İngiltere’deki Abbey Road stüdyolarında yapılmış. Prodüktörlük koltuğunda ise Seyyal Taner’in menajerliğini de yapan değerli isim Ulunay Türkkan var. Köklerini Dede Korkut’tan alan ve aşıklık geleneğini kuşaklar boyu temsil eden Mevlana’ya, Yunus Emre’ye, Pir Sultan Abdal’a, Karacaoğlan’a ve bu geleneğin 20. yy ’daki temsilcileri Aşık Veysel’e, Aşık Mahsuni Şerif’e, Cemil Cankat’a, Barış Manço’ya, Fikret Kızılok’a , Musa Eroğlu’na uzanan skalada topyekun bir saygı, selam ve şükran albümü, ismiyle müsemma Aşıklar. Bu çok özel seçkide Anadolu’ya sesini ve nefesini katmayı  ustalıkla becermiş efsane sanatçı Seyyal Taner ve yol arkadaşları Kurtalan Ekspres. 36 dakikalık albüm her anıyla keyif vaat ediyor dinleyiciye.

Ben de bir Seyyalsever olarak heyecanla yolunu beklediğim albümü çıkar çıkmaz gözüm kapalı kattım plak arşivime. Sanatçımız için bu mecrada daha önce kısa kariyer özeti; https://sinematikyesilcam.com/2018/03/seyyal-taner-muzik-ve-yesilcama-giden-yol/ ve bir film inceleme yazısı; https://sinematikyesilcam.com/2018/03/seyyal-taner-cizmeli-kedi-1976/ yazmıştım. Bu güzel albüm de yeni bir yazıya vesile olsun diyerek düşüncelerimi Sinematik Yeşilçam aracılığıyla sizlerle paylaşmak istedim. Merak edip dinlemenize, albümü keşfetmenize vesile olabilirsem ne mutlu bana!

Artwork

Seyyal Taner Kurtalan Ekspres - Aşıklar (Bir Dede Korkut Masalı)

Albüm içeriğiyle ilgili detaylı bilgilere girişmeden önce çok hoşuma giden kapak tasarımı ve albüm artwork’ünden bahsedeyim. Uzun zamandır bu kadar başarılı çizim ve yerleştirmelerle dolu, konseptle birebir örtüşen ve pozitif duygular uyandıran bir albüm kapağı gördüğümü hatırlamıyorum bu coğrafyada. Açılır olarak tasarlanan kapak ve insört’de Anadolu kültüründen semboller, nazar boncukları, laleler, nar ağaçları, türlü çiçekler, güvercinler, kelebekler, yılanlar, şahmeranlar ve zümrüd-ü anka kuşları hepsi birer renk cümbüşüyle bir arada ve uyum içersinde. Sevgi Ağacı’nın gölgesinde omuz omuza duran Seyyal Taner ve Kurtalan Ekspres, ağacın dallarının etrafında resmedilen yukarıda isimlerini zikrettiğim Aşıklar’ı başlarına adeta taç ediyorlar. Tüm bu sanatsal çizimlerin hepsi belli ki el emeği göz nuru, kolektif bir çalışmanın ürünü. Baktıkça bakası geliyor, içi açılıyor insanın. Plağı zarfından çıkarınca da güzel bir sürprizle şeker pembesi bir diskle karşılaşıyoruz. Diskin her iki yüzünün göbek etiketine şarkı listesiyle birlikte işlenmiş bu eşsiz güzellikteki artwork.

Eserler ve Yorumlar

Seyyal Taner Kurtalan Ekspres - Aşıklar (Bir Dede Korkut Masalı)

Albüm, Musa Eroğlu’nun Dede Korkut’tan aldığı ilhamla sözlerini yazdığı 2007 tarihli Dedem Korkut albümüyle aynı ismi taşıyan eserle açılıyor. Kurtalan Ekspres ekibi 2015’de Musa Eroğlu ile Bir Asır isimli saygı albümünde bu eseri yorumlamıştı. Nasıl bir albüm dinleyeceğimiz hususunda önemli ipuçları veren bu dinamik yorum, başlama vuruşu için biçilmiş kaftan. Anadolu Rock ruhu başarıyla yakalanmış bu icrada.

Aşık Mahsuni Şerif’in ölümsüz eseri Garip, 70’lerin ortalarında 45’lik olarak piyasa sürülmüş akabinde Edip Akbayram yorumu ile geniş kitlelere ulaşmıştı. Kısa sürede klasikler arasına giren bu güzide eser Kurtalan Ekspres’in cesur ve usta işi dokunuşlarıyla progresif rock çizgisine evrilmiş ve adeta yeniden yaratılmış. Klavye, davul, elektrogitar ve kemanlar, Seyyal Taner’in çağıldayan hançeresiyle harika bütünleşmiş. Albümdeki favorilerimden.

Urfalı Cemil Cankat’ın kaybettiği oğlunun acısıyla gözü yaşlı, biçare derdini sazına döktüğü zamansız ağıt Urfa’nın Etrafı Dumanlı Dağlar’da doğduğu yere, köklerine selam durmayı ihmal etmiyor Seyyal Taner. Urfa ağzına sadık kalırken adeta yüreğinden kopuyor dertli sözler. Hüzün içimize ilmek ilmek işleniyor bu mükemmel yorumda.

Sivaslı Aşık Ali Sultan’ın Pir Sultan Abdal’dan derlediği, sevginin ve dostluğun simgesi olan ve her daim dolaşımda kalan, dillere marş olan Dostum Dostum, öteden beri Seyyal Taner Kurtalan Ekspres konserlerinde icra ediliyordu tıpkı Urfa’nın Etrafı Dumanlı Dağlar gibi. Dolayısıyla eserin bu albümde yer alması benim için sürpriz olmadı. Hücum kayıt tekniğiyle kayda alınan eser, konser hissiyatını başarıyla aktarıyor dinleyiciye.

Plağın ilk yüzünün kapanışı Gökyüzünde Tüten Olsam hoş bir sürpriz oldu benim için. Gözden kaçırdığım, farkında olmadığım ya da hatırlayamadığım bir esermiş bu. Karacoğlan’ın sözlerini Aziz Şenses derlemiş yıllar önce. Gökyüzünde tüten olsam / Yeryüzünde biten olsam / Al benekli keten olsam / Yar boynuna sarsa beni… Bu güzelliği keşfetmeme vesile oldu bu albüm. Seyyal Taner Kurtalan Ekspres’in bu yorumunu da çok beğendiğimi söylemeden geçemeyeceğim.

Şimdi plağın B yüzünü çevirelim ve dinlemeye devam edelim. Arkamıza yaslanalım ve bırakalım Barış Manço selam getirsin bize gönül dağlarından. Bir Selam Sana, 1976 yılının ikinci yarısında Kurtalan Ekspres’le beraber kaydedilen Yeni Bir Gün albümünde hayat bulmuş şarkılarındandı. Ahmet Güvenç, Fender marka bas gitarıyla o gün o kayıt seanslarındaydı. Ne mutlu bugün de var bu albümde, hala aramızda. Şarkının ilk ve İngilizce sözlü versiyonu 1968 tarihli Flower of Love plağı, Barış Manço Kaygısızlar birlikteliğin bir ürünüydü. Şarkının özüne, ruhuna ve groove’una sadık kalan Seyyal Taner Kurtalan Ekspres’in modern yorumuna eşlik eden Anıl Şanlıel’in saksofon tınıları ve soloları oldukça leziz, şarkıya hoş tatlar katmış.

Fikret Kızılok ismiyle özdeşleşen ve sanatçının yüzünü Beat’ten Anadolu’ya çevirdiği Sayan Plak döneminin anıtsal şarkısı, büyük sükse ve liste başarısı getiren Söyle Sazım’da Seyyal Taner’in teatral yorumuna geri vokaller başarıyla eşlik ediyor.

Aşık Veysel’den alınan Birlik Destanı’nda teatralliğine bilgeliğini ekliyor Seyyal Taner. Güncelliğini yüzlerce sene koruyacak bu ölümsüz deyiş, mükemmel bir hikaye anlatıcılığıyla yeniden hayat buluyor Seyyal Taner’in sesinde. Elçiye zeval olmaz : Veysel sapma sağa sola / Sen Allah’tan birlik dile / İkilikten gelir bela / Dava insanlık davası…

Aşık Veysel’den hemen sonra Yunus Emre’nin dizelerine kulak veriyoruz. Esin Afşar’ın Diyem Ah Dost Deyu ismiyle yorumladığı ve müziklendirdiği  1990 tarihli Yunus Emre albümüyle müzik dünyamıza kazandırılmıştı bu güzide eser. Seyyal Taner kendi eşsiz yorumuyla şarkıya damgasını vurmuş.

Albümün kapanış şarkısı; Yeniliğe Doğru’dan daha iyi bir final düşünülemezdi herhalde. Mevlana’nın hepimizin çok iyi bildiği Şimdi Yeni Bir Şeyler Söylemek Gerek dizelerini ihtiva eden Yeniliğe Doğru’sunda usta müzik adamı Ergüder Yoldaş imza atmıştı müziklere. Şarkı bir diğer Esin Afşar (Mevlana) albümünde yayınlanmıştı. Yeri gelmişken doğu-batı sentezini yıllar önce doğru şekilde tahlil eden ve çözümleyen bu kıymetli müzik insanını anmış olalım. Yokluğu her daim hissediliyor çok değerli Ergüder Yoldaş’ın. Şarkıyı adeta uçuran koro, gospelvari bir huşu içersinde nihayete erdiriyor albümü.

Seyyal Taner Kurtalan Ekspres - Aşıklar (Bir Dede Korkut Masalı)

Doğru proje, uyumlu kimyayla yakalanan bir ruhla birleşince uzun saatler sonunda harikulade bir albüm dünyaya gelmiş. Deneyim, vizyon ve kolektif hareket de cabası. Müziksever okuyucularımızın bu albümü çok beğeneceğine eminim. Plak satan dükkanlar ya da internet yoluyla albümü edinebilirsiniz. Bu eşsiz deneyimin tadını doyasıya çıkarabilmeniz dileğiyle.

Ben de en yakın Seyyal Taner Kurtalan Ekspres konserinde plağımı imzalatmak, bu şarkıları canlı dinlemek için orada olacağım. Ve albümün kahramanlarıyla hoşbeş edip, hasret gidereceğim…

Sinematik Yeşilçam için Hazırlayan: Sabahattin BİLGİÇ – Temmuz – 2020

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir