Altın Portakal’da Biletler Satışa Çıktı

Yazan: Uğur Yedinci

Antalya Altın Portakal Film Festivali 3-10 Ekim tarihleri arasında 57. kez sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. 

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla gerçekleştirilecek 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde gösterilecek 44 filmin biletleri satışa çıktı.

Küresel korona virüsü salgını nedeniyle Yıldızların Altında adı verilen üç açık hava sinemasında gösterimlerin yapılacağı festival filmlerinin biletleri biletix üzerinden hemen alınabileceği gibi Ekim itibariyle Atatürk Kültür Merkezi gişelerinden de satışa sunulacak.

Yıldızlar Altında 3 olarak adlandırılan AKM Amfi Tiyatro’daki tüm gösterimlerin ücretsiz olacağı festivalde, Yıldızlar Altında 1 olarak adlandırılan Cam Piramit Yanı ile Yıldızlar Altında 2 olarak adlandırılan Konyaaltı Sahili’ndeki gösterimler için bilet fiyatları tam 5, indirimli 3 lira olarak belirlendi. İndirimli biletlerden öğrenci, öğretmen ve emekliler yararlanabilecek.

Sağlık çalışanlarına özel davetiye

Bu yıl festivalin tanıtımı için hazırlanan iki afişten birinin, küresel korona salgını ile verdikleri. Kahramanca mücadele için sağlık çalışanları onuruna adayan organizasyon, film gösterimlerinde de sağlık çalışanlarına özel yer ayırdı.

Festival, Yıldızların Altında 1 ve Yıldızların Altında 2’de yapılacak biletli gösterimlerde, her seans için sağlık çalışanlarınaözel 50 davetiyeayırdı. Bu davetiyeler Antalya Kültür Merkezi’ndeki gişelerden kimlik ibraz etme koşuluyla kamu veya özel sektör sağlık çalışanlarınca bir adet alınabilecek.

Festivalde 22 film ödül mücadelesi verecek

Festivalde bu yıl, Ulusal Uzun Metraj Film, Ulusal Belgesel Film ve Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nda toplam 22 film, ödül mücadelesi verecek.

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda 47 filmin başvuru yaptığı festivalde bu yıl 12 film yarışacak. 

Fikret Reyhan’ın ÇatlakTankut Kılınç’ın Dersaadet ApartmanıNesimi Yetik’in Dirlik DüzenlikDerviş Zaim’in FlaşbellekOrçun Benli’nin GelincikErdem Tepegöz’ün Gölgeler İçindeAzra Deniz Okyay’ın Hayaletler, Tunç Şahin’in İnsanlar İkiye AyrılırAtalay Taşdiken’in Kar Kırmızı, Barış Gördağ ve Yasin Çetin’in KokuFerit Karol’un Kumbara ve Reis Çelik’in Ölü Ekmeği adlı filmleri 300 bin TL değerindeki En İyi Film Ödülü’nün de yer aldığı 16 kategoride toplam 770 bin TL tutarındaki ödül için yarışacak.

senarist-gazeteci-yazar-oyuncu Gülse Birsel

Ödüller, senarist, oyuncu, yönetmen ve yazar Ercan Kesal’ın başkanlığını yaptığı, senarist-gazeteci-yazar-oyuncu Gülse Birsel, senarist ve yönetmen Kıvanç Sezer, oyuncu ve seslendirme sanatçısı Taner Birsel ile gazeteci-yazar-tiyatro eleştirmeni Zeynep Oral’dan oluşan jüri tarafından belirlenecek.

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda ayrıca Çiğdem VitrinelMustafa Kara ve Tunç Davut’tan oluşan Film Yönetmenleri Derneği Jürisi, FİLM-YÖN En İyi Yönetmen Ödülü’nün, sinema yazarları Coşkun ÇokyiğitGül Yaşartürk ve Murat Tırpan’dan oluşan jüri de Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) En İyi Film Ödülü’nün bu yılki sahibini belirleyecek.

Yılın en yeni belgeselleri yarışacak

Yılın en yeni belgesellerini bir araya getiren Ulusal Belgesel Film Yarışması’nda ise bu yıl 10film yarışacak.

Zeynep Dadak’ın Ah Gözel İstanbulPervin Metin Candan’ın Bir Sinema Paradiso HikayesiStella Sema Yeşiltaç’ın Eğer Ruh Donarsa…Metin Akdemir’in Hayalimdeki SahnelerDeniz Tortum’un Maddenin HalleriSerdar Kökçeoğlu’nun MimaroğluEytan İpeker’in Miss Holokost SurvivorSidar İnan Erçelik’in Rüzgâr TayıMetin Avdaç’ın Tipi ve Selin Şenköken’in Yangın Yerinde Orkideler filmlerinin mücadele edeceği yarışmada ödüller, yönetmen Bingöl Elmas, yönetmen ve video sanatçısı Köken Ergun ile yönetmen, yapımcı ve akademisyen Kurtuluş Özgen’den oluşan jürinin değerlendirmesi sonucunda belirlenecek.

Yarışmada, 10 belgesel arasından bir filme 40 bin TL değerindeki En İyi Belgesel Film Ödülü, bir filme de20 bin TL’lik Jüri Özel Ödülü verilecek.

Serdar Kökçeoğlu’nun Mimaroğlu belgeseli

Uluslararası dikkat çeken yapımlar da festivalde

Çoğunluğu Venedik Film Festivali’nde ilk gösterimlerini yapan yılın en yeni yapımları da Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması ile Türkiye’de ilk kez Antalya’da izleyici karşısına çıkacak.

Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nda Filistin’den Fransa’ya, Finlandiya’dan İran’a dünyanın dört bir yanından toplam 10 film, En İyi Film ve En İyi Yönetmen dallarındaki 120 bin TL para ödülü ile En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Erkek Oyuncu dallarında Altın Portakal Heykelciği için yarışacak.

Yarışmada ödüller, Türkiye’den senarist ve yönetmen Emin Alper, Romanyalı yapımcı Ada Solomon, Les Arcs Avrupa ve Tribeca Film Festivalleri’nin sanat yönetmeni Frederic Boyer, İranlı oyuncu, yönetmen Niki Karimi ile Brezilyalı video sanatçısı, yönetmen ve senarist Sandra Kogut’tan oluşan jüri tarafından belirlenecek.

Bu bölümde, Ameen Nayfeh’in 200 Metre / 200 MetersUberto Pasolini’nin Alelade Bir Yuva / Nowhere SpecialDaniele Luchetti imzalı Bağlar-Bağcıklar / The TiesLili Horvát’ın Belirsiz Bir Süre İçin Birlikteliğe Hazırlık / Preparations to be Together for an Unknown Period of TimePamela Tola’nın Çelik Kızlar / Ladies of SteelAna Roche de Sousa’nın Dinle / ListenEmmanuel Courcol’un En Başarılı Prodüksiyon / The Big HitMassoud Bakhshi’nin En Uzun Gece / Yalda, a Night for ForgivenessTarzan ve Arab Nasser kardeşlerin Gaza Mon Amour ve Jasmila Žbanić’in Nereye Gidiyorsun, Aida? / Quo Vadis, Aida? yer alacak.

Festival yeni projelere desteğini sürdürecek

Festival, ortak yapım marketi ve proje geliştirme platformu niteliğindeki Antalya Film Forum ile farklı alanlardaki yeni film projelerine de desteğini sürdürecek.

Bu yıl yedincisi düzenlenecek forumda, Kurmaca Work in ProgressBelgesel Work in ProgressUzun Metraj Kurmaca Pitching platforları ile Antalya’yı bir film platosuna dönüştürmeyi amaçlayan Sümer Tilmaç Antalya Film Destek Fonu Pitching Platformu’nun yanı sıra ilk kez yapılacak Dizi/Kısa Dizi Pitching Platformu ile başvuran 162proje arasından seçilen29 proje değerlendirilecek.

Küresel salgın koşulları nedeniyle tamamı çevrimiçi olarak gerçekleşecek forumda, Adriek van Nieuwenhuyzen, Antoine Thirion, Aslı Özge, Boby Allen, Burak Göral, Delly Shirazi, Dilara Omur, Laurence Herszberg, Müge Özen, Necati Sönmez, Onur Saylak, Philippa Kowarsky, Renan Artukmaç, Sarp Kalfaoğlu ve Veronika Kovacova gibi alanının usta isimlerinden oluşan jürilerin değerlendirmeleri sonucunda toplam 470 bin liratutarında para ödülünün yanı sıra sponsorlarca verilen özel ödüller sahiplerini bulacak.

Altın Portakal Sinema Okulu

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in geçen yıl “Gençler üretecek, Antalya gençlerle birlikte yükselecek” sloganıyla başlattığı Altın Portakal Sinema Okulu bu yıl 4 Ekim’de başlayacak. Türkiye’deki üniversitelerin ilgili bölümlerinden gelen 697 başvuru arasından seçilen 250 öğrenci her sabah çevrimiçi gerçekleşecek derslere katılacaklar. 

Ahmet Gürata, Atasay Koç, Ceylan Özgün Özçelik, Evrim Kaya, Köken Ergun, Müge Büyüktalaş ve Selda Taşkın ile çeşitli başlıklar altında gerçekleşecek dersler 9 Ekim’de sona erecek.

Altın Portakal Sinema Okulu’nda ayrıca Ercan Kesal, Nazan Kesal, Kıvanç Sezer, Damla Sönmez, Pelin Esmer, Emin Alper, İlksen Başarır ve Mert Fırat ile gerçekleştirilen söyleşi videoları, festivalin sosyal medya hesapları aracılığıyla Türkiye’nin dört bir yanındaki sinemaseverlere ulaşacak.

MUBI’de Altın Portakallı filmler seçkisi

Antalya Altın Portakal Film Festivali, çevrimiçi sinema platformu MUBI ile bu yıla özel bir iş birliğine imza attı ve sinemaseverler için Altın Portakallı Filmler seçkisi hazırladı. 

3 Ekim – 30 Kasım tarihleri arasında Altın Portakallı Filmler Seçkisi’nde Lütfi Ömer Akad’ın DüğünYavuz Özkan imzalı MadenAtıf Yılmaz’ın Aaahh BelindaUğur Yücel’in Yazı Tura, Ben Hopkins’in Pazar: Bir Ticaret Masalı ve Tolga Karaçelik imzalı Sarmaşık filmleri gösterilecek.

MUBI, abonesi olmayan sinemaseverlerin de bu özel seçkiyi izleyebilmesi için yalnızca mubi.com/antalya adresi üzerinden yapılacak aboneliklere özel 30 gün ücretsiz deneme süresi hediye edecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir