Kars ve Tarık Akan / Deli Deli Olma (2009)

KARSNAME ADLI SEYYAHNAME KİTABIMDAN ALINTILAR

Yazan Kemal Şendikici

Kars‘ı ve Malakanları bana sevdiren filmdir belki de çoğu kişi etkilenerek Kars şehrine gelmiştir. Güzel bir hikaye ve senaryosu var yine de film gişe kaygısını taşıyor hissini çok fazla veriyor. Tarık Akan‘da ilk seyrettiğinde filmden pek memnun kalmadığı söyleniyor Çok büyük gişe yapan bir film de olmadı Kars’ı tanımak isteyenler için iyi bir başlangıç filmi olsa da bana göre Reha Erdem Kosmos flimi coğrafya ve kültürü kullanmak adına daha iyi değerlendirilmiş duruyor.

İlginç olan, Tarık Akan Kars şehrinde kaldığı ve bu filmi çektiği sürece pek halkla iletişime geçmemiş , konuştuğum çoğu Kars’lı rahmetlnin çok soğuk bir insan olduğunu ve bazen kafasını kaldırıp selam bile vermedinini söylüyordu. Tarık Akan ile ben de bir kez Sardes Artemis Tapınağı ören yerinde karşılaştım yanımda Güney Afrikalı bir grubum vardı.

Merhaba demeye çalıştım hem rehberliğime güvenerek hem de grubuma Türkiyenin en iyi sanatçılarından biri diye tanıtmak hevesiyle fakat bize hiç yüz vermedi, yapı meselesi Aslen kendisi ünlü ama ünsüz bir sanatçıydı belki de önce ben bir insanım diyordu sade ve mütevazi devrimci kişiliğiyle Yılmaz Güney‘in has adamıydı ne de olsa Şerif Göğen’lerin arkadaşı, Nazım Hikmet sevdalısı bir yurttaş Tarık Akan Sardes’te onun emekçi ruhuna ve meslek sevgisine net şahit oldum yanında ünlü görüntü yönetmeni Coulin Mounier vardı ve yaşlı kameramanın, o ağır kamera üç ayağını taşıyarak dünkü çocuk gibi adeta asistanlık yapıyordu yılların jönü Tarık Akan.

İstese , o yakışıklığı ve popülerliği ile yıllarca para basardı ama tam tersi tarzını bozmadan , ekonomik sıkıntıları da göze alarak her daim halkın yanında halkı savunan devrimci filmler yaptı . Deli deli Olma Tarık Akan sinematografafisi için hafif bir film ama oyunculuk yine muhteşem. Canlandırdığı yalnız ve fakir Rus Malakan tiplemesi ile devleşen bir Tarık Akan vardı, zaten bir kültürü ve halkı tanıtmak için sinemadan daha iyi bir araç yoktur Filmde, kadın bireyin kendini ifade etme sorunu, aşk, müzik, ırkçılık, ozan ve aşık geleneği, fakirlik, göçler, din farklılıkları gibi aklıma gelen konular işlense en büyük kazanım Türk halkına Malakan kültürünü tanıtmak olmuştur. Farklı ırk ve dinden oldukları için kavuşamayan iki gencin fonda işlendiği flimde geri dönüşlerde Genç Tarık Akan rolünü kendi öz oğlu, Barış Üregül’ün oynaması sayesinde erken vefat eden babasıyla ardında güzel bir anı olarak kalmış görünüyor.

Annesi Sara hanım, tarafından Malakan olan Vedat Akçayöz abimize de filmde küçük bir rol vermişler. Konservatuara girmeye çalışan Alma adlı köylü kızla diyaloga giren Konservatuar sınav kurulu başkanı öğretmeni canlandırıyor. Sıcak ve insani bir sahneydi Son Malakan Mışka ile yetenekli köylü kızı arasındaki dinler ve ırklar ötesi dostluğun sanat ve müzik ile anlatıldığı bir flim olan Deli Deli olma, bir Erden Kıral veya Yılmaz Güney sinematografisi tadında olmasa da güzel bir film. Bana özeldir çünkü, Malakanları, bu film sayesinde tanıdım ve sevdim…

Kars ve Tarık Akan / Deli Deli Olma

Kemal Şendikici – Karsname kitabından alıntıdır sayfa 72

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir