Antalya Altın Portakal Film Festivali başladı

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla düzenlenen 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali, açılış töreniyle başladı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla düzenlenen 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali, açılış töreniyle başladı.

Küresel korona salgını önlemleri nedeniyle tüm gösterimlerin Yıldızların Altında ismiyle oluşturulan açık hava sinema alanlarında gerçekleştirileceği 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin açılışı, Cam Piramit yanındaki Yıldızların Altında 1 açık hava sinemasında yapıldı.

Salgın önlemleri kapsamında seyircisiz gerçekleşen törenin sunuculuğunu, yazar, oyuncu ve seslendirme sanatçısı Yekta Kopan yaptı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri ve Festival İdari Direktörü Cansel Tuncer, törendeki konuşmasında, Covid-19 virüsüne yakalananlar arasında yer alan ve hastanede tedavisi devam eden Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’e ve tüm hastalara şifa diledi.

Salgınla mücadelede görev alan sağlık çalışanlarına iyi dileklerini ileten Tuncer, şunları söyledi:

“Bu salgın döneminde halkımıza biraz olsun moral olabilmek ve salgından ağır darbe alan sinema sektörümüze destek olabilmek adına, Başkanımız (Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek) ile birlikte aylar öncesinden başladığımız çalışmalar, hem değerli bilim insanları hem de Türk sinema endüstrisinin temsilcileriyle yaptığımız görüşmeler sonucunda festivalimizi gerekli önlemleri alarak düzenlemeye karar verdik. Bu festivalin gerçekleşmesinde katkılarını esirgemeyen başta Kültür ve Turizm Bakanlığımız olmak üzere tüm kurumlara, sponsorlarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Sinemanın ışığı altında toplandığımız nice yıllarımız olsun. Başkanımızın en kısa sürede aramızda olacağı ve sesimizi duyduğu inancıyla kendisine tekrar huzurlarınızda sevgi ve saygılarımı gönderiyor ve sizlere onun cümleleriyle veda etmek istiyorum; Sevgiyle kalın, Cumhuriyetle kalın, Atatürk’le kalın.”

Demircan: “Bu yıl başka bir gurur duyuyoruz”

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan ise Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un selamlarını ileterek, şunları kaydetti:

“Böylesi olağanüstü şartlarda, tedbirlerle yapılan Antalya Film Festivali’miz bu yıl özel bir misyon da ifa ediyor. Hayatın yanında saf tutuyor. Bu iradenin bir parçası olan herkesi canı gönülden tebrik ediyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Altın Portakal’ın her zaman paydaşıdır, bu paydaşlıktan bu yıl başka bir gurur duyuyoruz. Sinemanın, Altın Portakal’ın, hayatın yanında saf tuttuğumuz için sevinçliyiz. Katılımcı olan bütün filmleri, bu filmlerde emeği olan bütün sinema emekçilerini tebrik ediyorum.” 

Festival afişinin yüzü Fatma Girik mesaj gönderdi

Küresel salgın nedeniyle bu yıl biri sağlık çalışanları onuruna adanan diğeri ise Türk sinemasının unutulmaz isimlerinden Fatma Girik’in portresine yer verilen festivalin açılışına, beyazperdede 60 yılını dolduran Fatma Girik de salgın nedeniyle gönderdiği mesajla katıldı.

Mesajında, Türkiye’nin en köklü festivalinin afişinde olmanın kendisini onurlandırdığını dile getiren Girik, şu ifadeleri kullandı:

“Sinemaya adanmış bir hayat benimki. Bu adanmışlık içinde takdir görmek, en mutlu gülümsemelerime neden oluyor. Sahnede, ‘Sevgili misafirler, saygıdeğer konuklar, değerli meslektaşlarım, kıymetli basın mensupları ve sinemaya gönül vermiş insanlar… Sizinle burada olmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyorum.’ dediğimi hayal ediyorum. İyi ki sinemamız iyi ki festivallerimiz var.”

Jüri de heyecanını dile getirdi

Açılışta, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Jüri Başkanı Ercan Kesal da konuşmasında, şunları söyledi:

“Sinema büyüleyici bir sanat dalı. Gözünüzü kapatıp karanlığa hayallere dalmak gibi ve sizi aslında varlığından haberdar olduğunuz ama tanımadığınız, bilmediğiniz bir büyük insan kalabalığı ile buluşturuyor. Size yalnız olmadığınızı hatırlatıyor. İnsanlık zorlu bir sınavdan geçiyor. Başta bu festivalin ev sahibi olan ve şu anda Covid-19 ile mücadele eden Sevgili Başkan Muhittin Böcek’e şifa dileklerimizi iletiyoruz, Antalya Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Sinema Genel Müdürlüğü’ne teşekkür ediyoruz. Bu yıl Antalya Film Festivali’nde ilk kez izleyeceğimiz filmlerden oluşan bir yarışmanın jürisi olmanın heyecanını yaşıyor ve çok kıymetli bir heyetle birlikte olmaktan mutluluk duyuyoruz.”

Oral, sinemanın gücüne işaret etti

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisinde yer alan Zeynep Oral ise içinde bulunulan zor günlerde, baş etmek zorunda olunan tek virüsün Covid-19 olmadığını dile getirerek, şiddet, haksızlık, adaletsizlik ve anti laiklikle de mücadele edildiğini, sinemanın bu virüsleri alt edecek insanları yetiştirebileceğine dikkati çekti.

Jüri üyelerinden senarist, yazar ve oyuncu Gülse Birsel de kişisel olarak festivalin bir parçası olmaktan, jüride yer almaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, “Şahane bir ekiple beraberim. Bu filmleri seyretme şansım pek olmayacaktı, çünkü bu özenli ve şahane filmler, gösterim için salon bulamıyor. Onun için sinemaseverlerin bu filmlere ulaşmasının tek imkanı jüri üyesi olmak, ben de çok şanslıyım ki jürideyim” dedi.

Taner Birsel ve Kıvanç Sezer de herkese teşekkür ederek, festivalde olmaktan duydukları mutluluğu dile getirdiler.

Ulusal Belgesel Film Yarışması jürisi adına söz alan yönetmen Bingöl Elmas ise belgeselin Altın Portakal’a geri gelmesinden mutluluk duyduğunu ve salgın zamanında sinemanın en iyi sığınaklardan biri olduğunu belirtti.

Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması jürisi adına konuşan Cemre Ebuzziya ise zor döneme rağmen sinemayı kutlamak için burada olduklarını dile getirerek, kısa metraj jürisi olarak herkese sağlıklı ve keyifli bir festival dileklerini iletti.

Açılış töreninde konuşmaların ardından 1965 yılında düzenlenen 2. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Fatma Girik’e En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazandıran, Atıf Yılmaz imzalı Türk sinemasının klasiklerinden Keşanlı Ali Destanı filminin gösterimi yapıldı.

Törene, Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Hacıarifoğlu da katıldı.

Festival, 10 Ekim‘de sona erecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir