Her Filmin Müzisyeni: Erdoğan Üçkaya (Saklambaç Gazetesi Arşivi’nden)

Yeşilçam filmlerini pür dikkat izleyen sitemizin kurucularından ve yazarlarından koleksiyoner Ercan Demirel, 16 Haziran 2014 tarihli yazısında (Yeşilçam’da Yer Alan Meçhul Müzisyen) https://sinematikyesilcam.com/2014/06/yesilcamda-yer-alan-mechul-kisi-2/ Erdoğan Üçkaya‘nın kimliğini deşifre ederek, hepimize ilham vermiş ve filmleri farklı bir gözle izlememizi sağlamıştı.

Yüzlerce farklı filmde onlarca farklı enstrümanı çalarken görünen, 2004 yılında kaybettiğimiz bu değerli Yeşilçam emekçisi film setlerinin birinden diğerine koştuğu günlerde gazetelere haber olmuş. Gazete arşivlerine daldığım bu günlerde kendisini aniden sayfaların arasında görmek benim için hoş bir sürpriz oldu. Elbette daha fazla haber ve makaleye zaman içerisinde ulaşacağım ve bu arşiv genişleyecek ancak bir yerlerden başlamak gerekiyordu…

O halde bu Cumartesi günü Musikişinas bölümümüzde yarım asır öncesine dönelim ve her filmin müzisyeni Erdoğan Üçkaya’nın haber olduğu Saklambaç Gazetesi sayfalarını sitemize taşıyalım.

İlk haber 12 Ocak 1969 tarihinden;

Sinemaya on yıl önce adım attığını söyleyen Erdoğan Üçkaya, binden fazla filmde yer alarak rekor kırmasına ve eline bir milyon liraya yakın para geçmiş olmasına rağmen aldığı bonoların ödenmemesinden dolayı gırtlağına kadar borçlu olduğunu belirtmiş.

Aynı gazeteden ikinci haber 15 Temmuz 1971‘den;

Her filmin müzisyeni

Bir önceki haberde çeşitli müzik aletlerini ustalıkla çalan ve binden fazla filmde rol alan müzisyen olarak tanıtılan Erdoğan Üçkaya, bu kez muhabir tarafından 500’den fazla filmde yer alan ve tek müzik aleti çalmasını bilmiyen müzisyen şeklinde tanıtılmış. Hatta kendisi de ”Çok iyi ıslık, radyo ve pikap çalarım” diye bir espri yapmış. Bu asparagas soslu esprili haber de çok ilginç doğrusu.

Erdoğan Üçkaya‘nın rol aldığı film sayısı konusunda kesin ifadelerden kaçınsak da uzun kariyerinde yüzlerce filmde rol aldığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Kendisi hem renkli hem de siyah beyaz filmlerdeki dans ve müzik sahnelerinde gözümüze çarpmaya, yüzümüzde tebessüm oluşturmaya devam edecek.

Sinematik Yeşilçam için hazırlayan : Sabahattin BİLGİÇEKİM 2020

Her Filmin Müzisyeni: Erdoğan Üçkaya (Saklambaç Gazetesi Arşivi’nden)

One thought on “Her Filmin Müzisyeni: Erdoğan Üçkaya (Saklambaç Gazetesi Arşivi’nden)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir