Rock Yıldızları Yeşilçam’da : Aydın Çakus & Tünay Akdeniz

Rock Yıldızları Yeşilçam'da : Aydın Çakus & Tünay Akdeniz
Rock Yıldızları Yeşilçam’da : Aydın Çakus & Tünay Akdeniz

Yeşilçam ve müzisyenler arasında sürekli olarak bir paslaşmanın olduğunu biliyoruz. Bazen müzisyenler yeşilçam filmlerine konuk olmuşlar (Bkz. Yesilçam Video Klipleri), bazen başrolde ya da yardımcı rollerde görünmüşler (Tanju Okan) bazen de soundtrack’den sorumlu olmuşlar (Umutsuzlar – Barış Manço).

Bu yazıda örnek olarak vereceğimiz isimler ise, Türk Rock Tarihi‘nin çok önemli iki müzisyeninin yeşilçam maceralarını deşifre etmek. Biri Bunalımlar, Erkin Koray Ter vd. gruplarıyla Hard Rock‘ın memleketteki ilk örneklerini veren Aydın Çakus, diğeri ise Türk Punk‘inin babası olarak nitelendirilen Tünay Akdeniz.

1962 yılından, dolayısıyla Aydın Çakus ile başlayalım. Öldüren Bahar isimli, Göksel Arsoy ile Leyla Sayar‘in başrollerini paylaştığı, Turgut Özatay‘in kötü adamı canlandırdığı dramda, filmin bu üç kahramanının küçüklüklerinin gösterildiği bölümde, Turgut Özatay’in çocukluğunu Aydın Çakus canlandırmaktadır. İlk Bunalım 45’liginden 7 yil önce Bad Boy‘luga yeşilçamda başlamış Aydın Çakus ve filmin bu sahnelerinde elinde silahla akranlarını tehdit etmektedir. Filmin prodüksiyon amiri babası Necati Çakus olduğundan rolü nasıl kaptığını da böylelikle anlıyoruz.

Rock Yıldızları Yeşilçam'da : Aydın Çakus & Tünay Akdeniz

Gelelim Tünay Akdeniz‘e; 2017 kasım ayında, 70’li yıllarda yaptığı çalışmaları The Godfather Of Turkish Punk adıyla LP olarak yayınlayan Akdeniz, bu vesile ile geldiği İstanbul’da verdiği röportajlarla bir nevi hafızasını tazeledi ve şimdiye kadar kimsenin bilmediği detayları öğrenmemizi sağladı. Bu detaylardan biri de, Türk-İtalyan ortak yapımı olan Fırtınalar İstanbul’da (Who Breaks… Pays (1975) – Attenti ragazzi… chi rompe paga!) filminde figüran olarak yer almasıydı. Turgut Uyar‘ın prodüktör, Muzaffer Tema, Hüseyin Zan, Necdet Kökeş, Arap Celal gibi oyuncularımızın arz-ı endam ettiği filmde, Muzaffer Tema’nın lideri olduğu tarikatın ayin sahnesinde Tünay Akdeniz’in silüeti bir kaç saniye görünmektedir. Süheyl Eğriboz, İhsan Gedik, Masist Gül gibi figüranların bir İskoç gemisi mürettebatını canlandırdığı film, yeşilçam tutkunları tarafından ıskalanmaması gereken bir film.

Tünay Akdeniz bu film dışında Tarık Akan ve Gülşen Bubikoğlu‘nun başrolünü paylaştığı Ah Nerede filminin bir sahnesinde de görülüyor. Röntgen cihazının gösterildiği sahnede uzun saçları ve mavi takım elbisesiyle fark ediliyor.

Sinematik Yeşilçam için hazırlayan : Ercan Demirel (Ekim – 2020)

Rock Yıldızları Yeşilçam’da : Aydın Çakus & Tünay Akdeniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir