Sinema, zamanın önünde koşan belki de tek sanat dalı. Hızla evriliyor, üretiyor ve başka yaşamları deneyimlemek suretiyle hayatlarımızı renklendiriyor. Hayat kısa, filmler çok.
‘Hapishane ve Mahkeme Filmleri’, adından anlaşılacağı üzere, sinemanın sıklıkla ziyaret ettiği hapishane ve mahkeme filmleri alt türleri ile alakalı, sinema ve hukuk öğrencilerinin faydalanabileceği kapsamlı ve öğretici bir inceleme kitabı. Sosyal psikolojiden tarihe, hukuktan film müziklerine uzanan yelpazesiyle büyük bir emeğin ürünü olan kitap, yedinci sanata yön vermiş, başyapıt niteliğindeki onlarca filmin ait oldukları alt türler çerçevesinde tekrar değerlendirilmesi ve izleyicilerin bilgilerini tazeleyip zenginleştirmesi için oldukça nitelikli bir eser.
‘’Sinema, gökkuşağının tüm renklerini barındıran son sanat dalı olarak, yüz yılı aşkın bir süredir yaşamı ve hayallerimizi perdeye taşımaya devam ediyor. Görsel sanatların bu en genç üyesinin yarattığı akımların ömrü kimi zaman on yılı bile bulmazken, çekilen eserlerin bolluğu ve farklı kesimlere hitap etme ihtiyacı ister istemez türlerin sınırlarını genişleterek yepyeni alanlar çıkarıyor karşımıza: Stüdyolar için bir pazarlama taktiği ve tanıtım aracı olmaktan öteye gitmeyen türler, eleştirmenler ve seyirci nezdinde sinemanın dönemsel ve temasal ayrımını sağlayan önemli öğelerdir.’’
Hapishane ve Mahkeme Filmleri
Yazar: Murat Başaran
Editör: İkikare Ajans
Sayfa: 230
Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık
satın Almak için: https://www.kitapyurdu.com/kitap/hapishane-ve-mahkeme-filmleri-/560838.html
“Günümüzde uygarlık o kadar koruyucu bir hal almıştır ki, artık korkularımızdan içgüdüsel olarak kurtulma olanağımız kalmamıştır. Uyuşukluğumuzu gidermek ve ahlakî dengemizi canlandırmak için tek yol, şok yaratacak yapay araçlara başvurmaktır. Buna ulaşmak, bana öyle geliyor ki, ancak sinema yoluyla olabilir.” Alfred Hitchcock
Sinema tarihi, asayişi ve adaleti sağlamakla yükümlü olduğu söylenen mahkemeleri ve hapishaneleri mekan olarak kullanan sayısız eserle dolu. Yıllar süren incelikli ve titiz bir çalışmanın ürünü olan bu kitapta, yedinci sanatın artık kendi alt türlerini oluşturacak kadar sıklıkla ziyaret ettiği bu iki kurumu arka planına alan çeşitli filmleri etraflıca inceleme fırsatı bulacak, ‘Esaretin Bedeli’nden ‘M’ye, ’12 Öfkeli Adam’dan ‘Maymunlar Cehennemi’ne kadar çok sayıda başyapıtı dahil oldukları alt türler çerçevesinde tekrar değerlendireceksiniz.
Berat Bayer