Kemal Sunal – Bu İş Nasıl Çözümlenecek?

Hey Gidi Yeşilçam - 22 Ağustos 1977 tarihli Hey dergisinden Kemal Sunal - ''Bu İş Nasıl Çözümlenecek?'' yazısı
Kemal Sunal’ın Mine Film’le yaptığı anlaşma sırasında aldığı avansı ve kendisine gönderilen senaryoyu iade ettiği söyleniyor.

Kemal Sunal ile Mine Film arasında anlaşmazlık var


Bugünlerde, sinema çevrelerinde konuşulan konulardan biri de Kemal Sunal, Mine Film anlaşmazlığı. Söylentilere göre, olay şu: Kemal Sunal, Mine Film’le bir filmlik anlaşma yapmış, mukavele imzalandığı zaman bir miktar da avans almış. Sonra aradan zaman geçmiş, filmin çekim tarihi gelmiş ve o sırada yapımevi ile aktör arasında, avukatlar kanalıyla çekilen karşılıklı ihtarnameler savaşı başlamış.

Yapımevi çektiği ihtarnamelerde, “Kendisinin mukavele ahkamına uygun hareket ettiğini, aktörün de mukavele koşullarına uyması gerektiğini” söylüyor. Buna karşılık, Kemal Sunal da “Mukavele koşullarına uyulmadığı, sürenin çok kısaldığı, bugünden sonra istense bile mukavele koşullarının yerine getirilmesine olanak kalmadığını” bildiriyormuş. HEY muhabirleri bu arada olayla ilgili bazı şeyleri daha öğrendiler. Anlaşmazlık, “senaryo” konusu üstünde yoğunlaşmıştı. Gerçek neden başka olsa bile, açıkça ortaya sürülen neden mukavelenin “senaryo” ile ilgili koşuluydu. Yine öğrenildiğine göre Sunal, aldığı avansı da iade etmişti.

250 bin lira tazminat

Olayı haber aldığımız gün önce Kemal Sunal‘la ilişki kurmak istedik, ama bu mümkün olmadı. Sunal, Ankara’ya gitmişti ve bir süre orada kalacaktı. Olayın diğer tarafı olan Mine Film’in sahibi Kadri Yurdatap ise, bu konudaki sorularımızı şöyle yanıtladı:

Hey Gidi Yeşilçam - 22 Ağustos 1977 tarihli Hey dergisinden Kemal Sunal - ''Bu İş Nasıl Çözümlenecek?'' yazısı
Kadri Yurdatap

“Böyle bir şey var. Mukaveleyi imzaladık, hazırlıklarımızı yaptık. Kemal Sunal’ın da olurunu alan bir hikâyeyi Osman Seden senaryo haline getirdi ve iş o noktada kaldı. Biz imzalanan mukavelenin tüm koşullarını yerine getirdik. Şu anda bu konuda fazla bir şey söylemek istemiyorum.”

Bu arada HEY muhabirleri, yapılan mukavelede iki taraf için de 250.000 lira tazminat şartı olduğunu da öğrendiler.

Bundan sonra ne olabilir?

Eskiden artistlerle, yapımevleri arasında buna benzer anlaşmazlıklar sık sık çıkardı. Bu son yıllarda azaldı ama tamamen ortadan kalkmadı. Ancak çıkan anlaşmazlıkların çoğu “kol kırılır, yen içinde” sözüne uygun olarak mahkemeye intikal etmeden, anlaşma yoluna gidilerek hallediliyor. Ama tabii her zaman değil. Örneğin Sine Film‘le Hülya Koçyiğit ve yine Sine Film‘le Ediz Hun arasındaki anlaşmazlıklar bu yolla halledilememiş, olay mahkemeye intikal etmişti. Bu anlaşmazlık nasıl çözümlenecek? Anlaşma yoluna mı gidilecek, yoksa olay mahkemeye mi intikal edecek? Bu sorunun yanıtı, önümüzdeki bir-iki hafta içinde ortaya çıkacak.

Not 1: Bu serimizdeki diğer paylaşımlarımız gibi derginin orjinal metine sadık kalınmıştır. Noktalama ve yazımlar günümüzdeki hallerine göre değiştirilmemiştir.

Not 2: 22 Ağustos 1977 tarihli Hey dergisinden Kemal Sunal – ”Bu İş Nasıl Çözümlenecek?” yazısı

Ercan Demirel / Naim Dilmener arşivi – Düzenleyen: Sabahattin Bilgiç

Hey Dergisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir