Roman Kapağı Güzeli Beyza Başar

Fırtınalı Arzular Şömiz Beyza Başar

Hepinize selamlar kıymetli okurlarımız. Yeni bir keşif yazısıyla tekrar sizlerle birlikteyiz. Daha önce sitemizde plak ve kitap kapaklarını süsleyen Yeşilçam yıldızlarına yer vermiştik. Bu arşivlik yazılarda bazen hafıza tazelemiş bazen de bir araya getirdiğimiz parçalarla nefis görsel şölenlere imza atmıştık.

Bu hafta 1972 yılına ışınlanıyoruz. Çiçeği burnunda aktris namzeti Beyza Başar‘ın (d. 1954) kapak güzeli olduğu romanı sayfalarımıza taşıyoruz. Masum bir portre pozunun romantik roman kapağına taşınmasıyla (ve erotik neşriyata dahil olmamasıyla) eşine pek rastlanan bir örnek değil yazımızın konusu.

Saklambaç Gazetesi‘nin 1971 yılında düzenlediği yarışmada üçüncü olarak Fotojeni Güzeli seçilen Beyza Başar, prodüktörlerin dikkatini çekmiş ve Yeşilçam’a Üç Kızgın Cengaver (Yön: Turgut Demirağ) filmiyle merhaba demişti. O günlerde bir kolejin son sınıfında okuyan genç kız, Aram Gülyüz – Ferhan Üçoklar ikilisinin kurduğu Metro – Üçok Film‘le anlaşma yapmıştı. Bu anlaşmayla filmlerde oynamayı uman Beyza Başar, fotoromanlarla yetinmek zorunda kalmış ve bir süre sonra yaptığı anlaşmayı bozmuştu.

Yazımıza konu olan roman kapağı işte tam da o günlerden, 1972 yılının Ocak ayından. İyi fotoğraf veren ve zamanla yerli Brigitte Bardot olarak nam yapacak Beyza Başar, meğer roman kapağı güzeli de olmuş. Ben de kısa bir süre önce yaptığım sahaf turunda gördüğüm romanı hemen koleksiyonuma kattım.

Fırtınalı Arzular Ön ve Arka Kapak Beyza Başar
Roman Kapağı Güzeli Beyza Başar: Fırtınalı Arzular (Irving Stone) Ön ve Arka Kapak

Yayın hayatına 1959 yılında başlayan, günümüze dek yüzlerce kitabı okurla buluşturan ve hala faaliyetlerine devam eden Altın Kitaplar Yayınevi, ”Gümüş Çerçeve” dizisinin dördüncü kitabı olan 619 sayfalık Irving Stone romanı Fırtınalı Arzular 2 nin şömizli kapağında Beyza Başar’ı kullanmış. Güzel oyuncunun elinde çiçekle verdiği masum poz ön kapakta seri kitabın konseptine uygun olarak çerçeve içersine yerleştirilmiş. Kitabın künyesinde Beyza Başar ismi belirtilmemiş. Arka kapakta kullanılan fotoğrafın soluna kapak düzeni ve fotoğraf / Oral Orhon ibaresi yazılmış. Oral Orhon yayınevinin kadrolu grafikeri olarak yüzlerce kapağa imzasını atmış önemli bir isimdi.

1972 yılında da tek filmde (Kara Batur) rol alan Beyza Başar, 1973‘ü 6, 1974‘ü 4 filmle kapattı. Bu süreçte eline avucuna pek bir şey geçmezken kendisinden beklenen patlamayı da yapamamıştı. Yeşilçam’da Erotik Furya dönemi başlarken, o sinemadan elini eteğini çekerek şarkıcılıkta karar kılmıştı. Zaten öteden beri resme ve müziğe ilgisi vardı. Müzik dersleri alarak sahneye transfer oldu.

Beyza Başar, şarkıcılık kariyerini taçlandırdığı 1981 tarihli albüm Sev Sev (Simge Plakçılık – LP 503) de yer alan 10 şarkının 5’inin söz ve müziğine imza atmıştı. Attila Özdemiroğlu‘nun aranje ettiği albüme hoş sesiyle ve başarılı yorumlarıyla güzellik katmıştı.

Beste ve resim çalışmalarına günümüzde hala devam eden Beyza Başar’a bu yazı vesilesiyle selam ederken, Sinematik Yeşilçam ailesi olarak kendisine uzun ömürler diliyoruz.

Sinematik Yeşilçam için Hazırlayan : Sabahattin Bilgiç – Aralık 2020

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir