Sermet Serdengeçti ”SER”Den Geçti Ama Çaydan Geçemedi

SAMİ BAŞARAN

Sermet Serdengeçti’nin 1945 yılında Gaziantep’te doğdu diye başlayan bir “özgeçmişi”, 1961-1962 yıllarında Devlet Tiyatrolarında sanat hayatına atıldı diye başlayan bir de “tiyatro geçmişi” var. 1965 yılında Devlet Tiyatrolarından ayrılan Serdengeçti sırasıyla Başkent Tiyatrosu, Mithatpaşa Tiyatrosu, Çağ Tiyatrosu, Kardeş Oyuncuları ve İstanbul Sezer Sezin Tiyatrolarında oynadı.

Özgeçmişi ile tiyatro geçmişi bir yana, Sermet Serdengeçti’nin sinema geçmişi nasıldır ? Sermet Serdengeçti bir yandan paçalarını sıvayıp önündeki çaydan geçmeye çalışırken, bir yandan da sinemaya nasıl geçtiğini anlattı.

Şans bu ya

“1974 yılında İstanbul Sezer Sezin Tiyatrosunda “Mart Bakanı” adlı piyesi oynuyorduk. Bu arada rejisör Oksal Pekmez oğlu Ankara’ya gitmiş ve çekecekleri seks-komedi için oyuncu aramaya başlamış. Sormuş soruşturmuş. Sorduklarının çoğu beni tavsiye etmiş ya, Pekmezoğlu beni Ankara’da bulamamış. Ama şans istedikten sonra insanı Fizan’da bile bulur. Ankara’dan bana telefon edip Oksal Pekmezoğlu’nu görmemi söylüyorlar. Benim aklıma film filan gelmiyor. Gidiyor, konuşuyor ve tabii çok şaşırıyorum. Gel de şaşırma arkadaş… Çekecekleri seks-komedi filmi için prodüktör Nuri Yılmaz vasıtasıyla başrol teklif ediyorlar. Üstelik benden önce bu film için oniki kişi daha gelmiş. 13 rakamının uğursuzluğu filan yok, ben on üçüncü gittim ve ilk filmimde başrol oynadım.”

Sermet Serdengeçti’nin Mine Mutlu, Nebahat Çehre, Seyyal Taner, Fatma Belgen, Gönül Tansel ve Zeki Alasya ile birlikte çevirdiği ilk filmi “Beş Tavuk, Bir Horoz ” aynı zamanda Yeşilçam’da bu tür filmlerin de başlangıcı olmuş.

Geçti geçti

Sermet Serdengeçti’nin üçü piyasada oynanan altı filmi var. Bu altı filmin dışında da altı yeni teklif var. Topkapı Film, Nur Film, Atadeniz Film, gelen tekliflerden üçü. Diğer ikisi de Abdurrahman Keskiner ve Halil Dilmen’den. Birisi 2 film istiyor.

Sermet Serdengeçti’nin tiyatroculuğundan yukarıda söz ettik. Ama müzisyenliğini bilen pek yok galiba. Serdengeçti,1960-1961 yılları arasında Ankara’da arkadaşları ile birlikte kurdukları orkestrada kontrabas çalıyormuş. Ama öyle sizin bildiğiniz gibi “zevk” için değil, “ekmek parası” için. Aslında Sermet Serdengeçti’nin “Beş Tavuk, Bir Horoz”, “Ah Deme Oh De”, “Venedik’te Aşk Başkadır” ile başlayan başarı dolu sinema grafiğinden önce, sıkıntılı tiyatro günleri ve ekmek parası için müzik uğraşıları vardır. Ama Serdengeçti bu güç ve sıkıntılı engelleri teker teker geçmiştir.

Şimdilerde tek bir isteği vardır:

-”Ülkemizin gerçek sorunlarını yansıtan, sanatsal değeri olan yapıtlarda oynamak istiyorum. Bir de bunu gerçekleştirirsem geçemediğim engel olmayacak.”

İşte böyle ”Yerli Lando Buzzanco” Sermet Serdengeçti 1945 yılında atıldığı yaşam kavgası ile 1974’te başladığı sinema savaşında engel tanımadan hepsini geçiyor. Aynı soyadı gibi…

Ama bütün engelleri geçen Sermet Serdengeçti, yalnız Yıldız Parkındaki çaydan ne yazık ki geçemedi.

foto altı yazısı: Seks filmlerinin çok tutulması Sermet Serdengeçti’ye yaradı. Yukarıda, Sermet Serdengeçti, Mine Mutlu, Arzu Okay, Senar Sevan ”Ah deme oh de”nin bir sahnesinde.

Resimler: ATILAY GÜLEN

Not 1: Bu serimizdeki diğer paylaşımlarımız gibi derginin orjinal metine sadık kalınmıştır. Noktalama ve yazımlar günümüzdeki hallerine göre değiştirilmemiştir.

Not 2: 23 Nisan 1975 tarihli Hey Dergisinden Sermet Serdengeçti ”SER”DEN GEÇTİ Ama ÇAYDAN GEÇEMEDİ  yazısı

Ercan Demirel / Naim Dilmener arşivi – Düzenleyen: Sabahattin Bilgiç

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir