Toz Ruhu : Fantezinin Kralı Metin’in hikayesi

Toz Ruhu, birçok kişinin kendiyle özleştirebileceği Fantezinin Kralı Metin karakteriyle sinemamızdaki müstesna yerini alıyor.
Bu karede, “Aklını alırım!” havalarında ama gayet mülayim karakterimiz Fantezinin Kralı Metin.

Nesimi Yetik‘in yönettiği 2014 yılı yapımı Toz Ruhu filmi, yaşamındakilere, yaşamını anlamlı kılmak için fazlasıyla değer atfeden Metin’in portresini bizlere sunuyor.

Filmin senaryosu, bu yılki festivallerde izleyiciyle buluşan ikinci uzun metraj filmi Dirlik Düzenlik‘te (2020) olduğu gibi, Nesimi Yetik ile Betül Esener tarafından yazılmış.

Toz Ruhu, birçok kişinin kendiyle özleştirebileceği Fantezinin Kralı Metin karakteriyle sinemamızdaki müstesna yerini alıyor.

Film, hayatını temizliğe giderek idame ettiren Metin‘in genelde durgun hayatında dalgalanmaya yol açan olayların meydana geldiği bir kesiti aktarıyor. Olaylar derken, film boyunca ardı ardına gelen sarsıcı durumlardan bahsettiğim zannedilmesin. Metin’in hayatına paralel, film boyunca olayların akışı olabildiğince sakin ama Metin’in hayatının sonraki aşaması için belirleyici olabilecek nitelikte.

Sıkılmadan izlense de bittiğinde normal film hissiyatıyla geçebileceğiniz Toz Ruhu, aslında birçok kişinin kendiyle özleştirebileceği Fantezinin Kralı Metin karakteriyle sinemamızdaki müstesna yerini alıyor.

Yazının bundan sonrası sürprizbozan içerebilir

Tansu Biçer tarafından canlandırılan Metin, bekar, orta yaşlarında, İstanbul’a şarkıcı olma hayalleriyle göçmüş, hayali gerçekleşmese de şarkı yazma tutkusu sönmemiş, temizlikçi olarak hayatını idame ettiren, çevresi gündelikçi olarak gittiği yerlerin sahipleri ve komşularıyla kısıtlı biri.

Gerektiği kadar konuşan, insanların yaşamına izin verildiği kadar giren Metin, yaşamından memnun gözüküyor; en azından kabullenmişlik hissiyatı hakim.

Metin’in rutin yaşamına iki kişi dahil olur: Hafta sonları çarşı iznine çıkan acemi asker yeğeni ve de gittiği evlerden birinde maniküre giden genç kız Neslihan. İkisi de evine gelir. Biri evci çıkar, diğeri bilmediğimiz nedenle evini terk edip Metin’in yanına yerleşir.

Yeğeninden Metin’in geçmişini öğreniriz. Kalenderliğine sadece gömlek koleksiyonunun toz konduracağı Metin, Neslihan’ın gençlik patavatsızlığıyla söylediği, “Sen gittiğin evlerdeki kişiler için önemli olduğunu mu zannediyorsun” minvalindeki sözlerle hafiften sarsılır.

Yaşamındaki az sayıda kişiye, kendi yaşamını anlamlı kılmak için fazlasıyla değer veren Metin, gerçeğin farkına varır mı, varsa bir şey değişir mi, şarkıcılık hayalini gerçekleştirme yolunda katılacağı yetenek yarışması Metin’i nereye sürükler, hepsi Toz Ruhu’nun içinde sizleri bekliyor.

Fantezinin Kralı lakabına gelince; sıfat, temizliğe gittiği bir müzik organizatörünün, zili çalınca apartman diyafonundan verdiği “Hangi Metin” sorusunun yanıtıdır.
-Hangi Metin?
-Fantezinin Kralı Metin.
Yüksek ihtimal organizatörün Metin’in müzik sevdasını bildiğini ve bu lakapla takıldığını anlarız. Ya da hiç böyle lakap takılmamıştır. Metin, organizatörün kendisini nasıl tanımlayabileceğini düşünür, dışarıdan bakarak kendini tanımlar. Fantezinin Kralı Metin’in kim olduğunu biliyordur organizatör, anlar, kapıyı açar.

Metin sadece fantezinin kralını kuranlardan biridir aslında; her hayatına anlam katmak isteyen biçareler gibi.

Künye ve Ödüller

Yönetmen: Nesimi Yetik
Oyuncular: Tansu Biçer, Aytaç Uşun, Selin Yeninci, Aytaç Arman, Nihal Koldaş, Settar Tanrıöğen, Gökçay Yıldız, Melda Öner
Senaryo: Betül Esener ve Nesimi Yetik
Kurgu: Ali Umut Ergin
Görüntü Yönetmeni: Sedat Şahin, Cevahir Şahin
Sanat Yönetmeni: Osman Özcan
Ses Tasarımı: Metin Bozkurt, Barkın Engin

21. Altın Koza Film Festivali En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Sanat Yönetmeni
5. Malatya Film Festivali En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu

Bu ara MUBİ‘de izleme olanağı bulabileceğiniz Toz Ruhu’nun fragmanı ise şöyle:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir