Hey Gidi Yeşilçam: Müjde Ar’ın Parası Yok

Birçok kişi, film artistlerinin çok para kazanıp, lüks içinde yaşadıklarını düşünür. Hatta sırf bu nedenle bile onların yaşamlarına özenirler. Şimdi biz size, “Müjde Ar 3 yıldır sinemada, 23 film çevirdi ama beş parası yok” dersek, herhalde inanmayacaksınız. Ama bunu bize sanatçının kendisi söyledi. Şimdi bakalım, bu nasıl oluyor.

1 milyon 150 bin lira

Müjde Ar, TV’deki “Aşk-ı Memnu” filmi ile büyük ilgi toplayınca, filmciler kendisine sinemada oynaması için teklifte bulundular. Ve sanatçı da ilk filmi olan ”Baldız”ı Kadir İnanır’la birlikte çevirdi. Bu filminden 25 bin lira aldı. Yine aynı yıl içinde 6 film daha çevirdi, onların her birinden de 25’er bin lira aldı. Filmleri iyi iş yapınca 1976 yılında Müjde Ar, fiyatını yüzde yüz attırarak 50 bine çıkarttı. O yıl da 9 film oynadı ve starlar arasında film çevirme rekoru kırdı.

Müjde Ar sayfa

1977 yılı geldi, bununla birlikte oyuncunun fiyatına zam da geldi. Film başına 75 bin lira almaya başladı. Bugüne kadar da 6 film çevirdi. Şimdi, yukarıdaki rakamlardan 1975, 76 ve 77 yılının eylül ayının sonuna kadar Müjde Ar’ın çevirdiği 23 film karşılığında, 1 milyon 150 bin lira kazandığı ortaya çıkar. Bu günümüzde birçok kişinin 20 – 30 yılda kazanamayacağı bir para. Ama Müjde Ar kazandı. Kazandı ama, yine de beş kuruşu yok!

Paralar nereye gidiyor?

— “Evet, ben buna yakın bir para kazandım. Ama biliyorsunuz ki, biz sinema oyuncularının masrafları çok büyüktür. Her ay, giyimimize, berberimize binlerce lira gidiyor. Ben her filmim için yeni kostümler yaptırıyorum. Bu işin sadece bir cephesi. Bir de evin masrafları var. Kirada oturuyorum, evimin kirası 6 bin lira. Kalorifer, elektrik, su, kapıcı masrafı derken 8 bin lirayı buluyor. Ayda taksi masrafı olarak da 5-6 bin lira harcıyorum. Elimde toplu bir param vardı, onu da taşınma sırasında harcadım. Tam, 80 bin lira gitti. Şimdi ne katım, ne arabam, ne de küçük de olsa bir arsam var.”

Parası olunca ne yapacak?

Müjde Ar’ın şu anda parası yoktu. Ama, olursa ne yapacaktı?

— “Şu anda sinemada en fazla film çeviren ve en çok para kazanan kadın oyuncuyum. 1977’nin ekim ayına kadar 6 film çevirdim. Yıl sonuna kadar da Özer, Elif, Duru, Olgun ve Barış filmlerle birer anlaşmam var. 1978’in ilk ayında da Arzu Film’le çalışmam olacak. Şimdiden öteki aylar için de teklifler var. Yani, para kazanan bir sanatçıyım. Ama bunun yanında harcamasını da çok seviyorum. Bence para, harcamak, yaşamak için kazanılır, mezara götürmek için değil. Yalnız, param olunca ilk yapacağım iş, başıma bir ev almak olacak. Çünkü kiralar ve kat fiyatları gün geçtikçe korkunç bir şekilde artıyor. Geçenlerde bir katın fiyatını sordum, 3 milyon lira olduğunu söylediler. Bu iş böyle olursa bizim kat rüyası da nasıl gerçekleşecek, onu da bilemiyorum.”

Yazı ve fotoğraflar: YAŞAR ERŞANGİL

Not 1: Bu serimizdeki diğer paylaşımlarımız gibi derginin orjinal metine sadık kalınmıştır. Noktalama ve yazımlar günümüzdeki hallerine göre değiştirilmemiştir.

Not 2: 24 Ekim 1977 tarihli Hey dergisinden ”Müjde Ar‘ın Parası Yok” yazısından

Ercan Demirel / Naim Dilmener arşivi – Düzenleyen: Sabahattin Bilgiç

Hey Dergisi


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir