Hepinize selamlar kıymetli okurlarımız. Yeşilçam Kadınlarına Şarkılar isimli yepyeni bir yazı dizimizle sizlerle birlikteyiz. Mart ayı boyunca yer vereceğimiz bu içerikte, Yeşilçam’ın en güzel kadınlarına yazılan şarkıları sizlerle paylaşacağız. Uğruna şiirler dizilen, adına belgeseller çekilen Yeşilçam kadınları için şarkılar da yazılmıştı. Bu bağlamda ilk konuğumuz 60’lı yılların gözde şöhretlerinden, güzelliği dillere destan ölümsüz aktris ve dansöz Leyla Sayar.
1957 yılında Yıldız Mecmuası‘nın açtığı yarışmada derece alarak dikkat çeken çerkez güzeli Leyla Sayar, ertesi yıl Türkiye 2. Güzeli seçilince ismini duyurmuş ve Duvaklı Göl (Yön: Şadan Kamil) filminde başrol oynayarak Yeşilçam‘a merhaba demişti. Sayar, kesintisiz dokuz yıl süren sinema macerasından (1970’de renkli çekilen dönüş filmi Ankara Ekspresi‘ni (Yön: Muzaffer Arslan) saymazsak) arta kalan onlarca siyah beyaz filmde masumiyetiyle, kışkırtıcı halleriyle ve sunduğu zengin fotojeniyle bir arzu nesnesi olmayı başarmıştı. Kah sarışın kah esmer, Leyla Sayar’ın her hali ayrı güzel.
Yarım asır sonra bile renkli ofset baskı mecmualara, fotoğraflara ve kartpostallara baktığınızda durum değişmiyor. Zamansız bir güzelliğin izdüşümü adeta porselen bir melek biblosunda vücut bulurken, gördüğümüz zerafet düşler aleminde sürüklenmemize yetiyor da artıyor.
Fırtınalı aşklarıyla, şöhretin zirvesindeyken Yeşilçam’dan elini eteğini çekmesiyle, dansözlük macerasıyla, manevi arayışlarıyla, şöhret sonrası tercih ettiği münzevi hayatıyla ve fidye için kaçırılmasıyla her devirde gündemi meşgul etmişti güzel yıldız.
Müzik tarihimize dalıp, arkeolojik kazılar yaptığım bir anda karşılaştım Leyla Sayar plağıyla. Nice Yeşilçam yıldızımız 60’larda ve 70’lerde sahneye çıkmış, plaklar doldurmuştu. Fakat durum bu kez farklıydı, Leyla Sayar okuyucu değil, şarkının ismiydi. İsmin altında geçen ibare durumu açıklığa kavuşturuyordu: Söz, Müzik ve Okuyan: A. Baki Çallıoğlu.
Uzun ve dolu dolu geçen sanat yaşamında pek çok sıfatla neler yapmamıştı ki duayen sanatçı A. Baki Çallıoğlu. Hatırlatmak babında üzerinden geçelim. Şair, bestekar, udi, ses sanatçısı, aktör, senarist, yapımcı ve yönetmen. Çok yönlülüğüyle, eşsiz yetenekleriyle hem sinemada hem müzik alanında nevi şahsına münhasır özel bir karakterdi Çallıoğlu.
Söz, Müzik ve Okuyan : A. Baki Çallıoğlu – Leyla Sayar (Columbia 45 RT – 657) – 1963
Müzik ve sinema kariyerini bir arada başarıyla sürdüren A. Baki Çallıoğlu, şöhretin zirvesini yaşayan ve adına filmler çekilen (Leyla / Yönetmen: Semih Evin – 1962) Leyla Sayar için sevgi dolu satırları kaleme alarak, hayranlığını yaptığı şarkıyla dışa vurmuş. Görünen o ki nice erkeğin gönlünü yakan güzel yıldız, Baki Bey’i de etkilemeyi başarmış. Columbia firması tarafından taş plak olarak piyasaya sürülen eser akabinde o günlerde henüz dolaşıma giren 45’lik formatında da basılmış (45 RT – 657).
Klasikleşmiş Çallıoğlu formundan oldukça farklı bir tarzda icra edilen beste, Hint ezgilerini çağrıştırmakta. Ülkemizde, 50’li yılların ortalarına doğru sinemalarda gösterime giren Avare filmiyle büyük bir çılgınlık başlamış, ortalığı bir anda Hint filmleri ve müzikleri kaplamıştı. Hal böyleyken duyduğu Hint ezgilerinin bestekara ilham vermiş olabileceği düşünülebilir.
O halde sizleri daha fazla meraklandırmadan bestekarın güzel yıldıza ilan-ı aşk ettiği dizeleri paylaşalım :
Uzan yanan dudaklarla / Çırılçıplak omuzlarla / Kement gibi gür saçlarla / Dolan boynuma boynuma / Dolan boynuma boynuma / Leyla Leyla Leyla Sayar (X4) / Sayar
Sarışınsın, kumralımsın / Esmerimsin, belalımsın / Peteğimsin, sen balımsın / Arı gibi uçar gönlüm / Arı gibi uçar gönlüm / Leyla Leyla Leyla Sayar (X4) / Sayar
Fıkır fıkır bir güzelsin / Çıldırtacak mısın, nesin / Sen herkesin kalbindesin / Titreyerek dudakların / Titreyerek dudakların / Leyla Leyla Leyla Sayar (X4) / Sayar
Plağın ses getirip getirmediği, bu serenatın Leyla Sayar’a ulaşıp ulaşmadığı, ulaştıysa da güzel yıldızın eseri beğenip beğenmediği konusunda elimizde somut bir belge yok maalesef. Fakat plağın çıktığı yıl çekilen Sabah Olmasın (Yön: Ali Uğurlu) filminde başrolde Leyla Sayar’ın olduğunu, film müziklerinin A. Baki Çallıoğlu tarafından yapıldığını belirtelim. İki ismin tespit edebildiğim tek ortak yapımı bu film. Pekala iki ismin öteden beri zaten tanışıyor olması, sinema çevrelerinde ve 1965 sonrası (Leyla Sayar’ın dansözlüğe başladığı tarih) gazino, turne ortamlarında zaman zaman bir araya gelmiş olması da kuvvetle muhtemel.
Gelecek ay Yeşilçam Kadınlarına Şarkılar (2) de görüşmek dileğiyle. Sağlıcakla kalın.
Sinematik Yeşilçam için hazırlayan: Sabahattin BİLGİÇ – Mart 2021