Yeşilçam – Bir Sinema Hayvanı Blu Tv’de

Yeşilçam döneminde film çekmek ne kadar zor olabilir(di) ki?

Bir zamanların ünlü yapımcılarının, yaşadığı zorluklara rağmen film yapma çabalarını anlatan filmler genelde ilgi çeker. Azim, başarı, irade, mücadele başlıklarıyla sunulan filmlerin sonucu kadar verilen mücadele cezbedicidir.

Türk Sineması da bu çabayı anlatan yapımlara sahiptir. Şener Şen’in başrolünde olduğu Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni, Levent Kırca’nın Son, Cem Yılmaz’ın Pek Yakında filmleri bu konulara verilebilecek örneklerdendir. Bununla birlikte bir dönemin ünlü dizisi İşler Güçler de, aynı şekilde üç kafadarın dizi çekme macerası üzerine ve bu amaçla yaşadıklarını anlatıyordu.

Blu Tv ekranlarında 22 Nisan günü gösterime giren “Yeşilçam: Bir Sinema Hayvanı” adlı dizi de bu saydığımız örneklere benziyor.

Yapım şirketine ait önemli unsurları kaptıran prodüktör Semih Ateş kendini kurtaracak bir film yapıp, itibarını ve parasını yeniden kazanmak ister. “Bir film yaparım, hastalar iyileşir” diyecek kadar kendine güvenen prodüktörün bu savaşa girdiği yıllar Yeşilçam’ın altın çağını yaşadığı 1960’lar.

Tabii konu Yeşilçam olunca, Atıf Yılmaz, Ayhan Işık, Ertem Eğilmez gibi ünlü Yeşilçam yüzleri canlandırılmış,Yeşilçam dünyasının önemli dergileri, gazeteleri ve yazarları da dizide yer bulmuştur. Hal böyle olunca, dizide kurgu karakter olarak gösterilenlerin da Yeşilçam’da bir karşılığı olup olmadığı merak ediliyor.

Şu ana kadar yayınlanmış iki bölümünde, tanıdık gelebilecek sahneler, göndermeler var. Para kazanmak için manevi değeri yüksek saatini satan yapımcı, annesiyle sete gelerek ünlü olmaya çalışan kızlar, sis makinesi yerine yanan kömürle duman yapılan setler, sinemacıların içinde bulunduğu maddi sıkıntılar Anadolu’yu gezerek film pazarlayanlar…

Çağan Irmak’ın yönettiği dizinin senaryosunu Volkan Sümbül ve Levent Cantek kaleme almış, görüntü yönetmeni ise Gökhan Tiryaki. Oyuncular arasında Yetkin Dikinciler, Afra Saraçoğlu, Selin Şekerci, Güngör Bayrak, Altan Erkekli ve Nilüfer Açıkalın göze çarpıyor. Özellikle yıllar sonra Nilüfer Açıkalın’ı görmek sevindirici. Altan Erkekli de ekranların en sık görünenlerden olma özelliğini koruyor.

Gürol Yüksel 22 Nisan 2021'de Blu Tv'de  yayınlanmaya başlayan Yeşilçam - Bir Sinema Hayvanı dizi üzerine ilk izlenimlerini paylaştı

Dizinin görüntüleri, tarihi dönemi canlandırmak için ciddi emek verildiğini gösteriyor. Arabalar, mekanlar, kıyafetler, dönem eşyaları başarılı. Dizide 6-7 Eylül olaylarına değinilmişti, başka tarihi olayları da canlandıracaklar mı, canlandırırlarsa gerçeğe ne ölçüde sadık kalacaklar onu zamanla göreceğiz. Dekor demişken, dizi Kocaeli’deki Sekapark’ta 55 bin metrekarelik kapalı, 300 bin metrekarelik açık alanda çekiliyor. Sokaklar, yollar, tramvaylar, binalar bu platoda inşa edilmiş.

Ama sinemadaki sansür gibi, solcuların iş bulamaması, bu nedenle takma ad kullanmaları gibi politik dokundurmaların olduğunu da söyleyebiliriz. Aynı zamanda yayınlandığı kadarıyla, sadece sinema ve Yeşilçam üzerine değil, bir takım entrikaların döndüğü çok karakterli karmaşık bir yapıma da dönmeye de aday.

45 dakikalık süreye sahip Yeşilçam: Bir Sinema Hayvanı dizisinin kaç sezon ve kaç bölüm yayınlanacağı da belirsizliğini koruyor.

Yönetmen: Çağan Irmak

Senaryo: Volkan Sümbül, Levent Cantek

Oyuncular: Çağatay Ulusoy, Afra Saraçoğlu, Selin Şekerci, Nurcan Şirin, Bora Akkaş, Nilüfer Açıkalın, Yetkin Dikinciler, Altan Erkekli, Ayta Sözeri, Özgür Çevik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir